Filmhouse/Deník – Poklad na Stříbrném jezeře

Pokud jste minule zaváhali, nebo se po letních televizních reprízách rozhodli až dodatečně, budete mít novou šanci. Od úterý 8. září 2009 začíná společnost Filmhouse uvádět znovu kolekci Hrdinové divokého západu přicházejí a první na řadě je Poklad na Stříbrném jezeře za 50,- Kč. O filmu jsme podrobně informovali při jeho předchozím vydání.

Pár úvodních informací od vydavatele – filmy z kolekce Hrdinové divokého západu přicházejí v kartónových obalech nelze objednat v internetovém obchodu společnosti Filmhouse. V nabídce internetového obchodu naleznete všechny filmy z této kolekce jako klasické DVD v ceně 89 Kč za kus.

 

Pro velký úspěch opakujeme vydávání edice, tituly budou opatřeny novými obaly a mění se hlavní mediální partner, deník Metro nahrazuje vydavatelství Vltava-Labe-Press labelem DENÍK.

 

A protože většina informací je obsažena v uváděném článku (viz odkaz), zbývá už jen vložit podrobný děj:

 

Menu DVD

 

Poštovní dostavník, jedoucí ze Salt Lake City do Tulsy ve státě Oklahoma, je přepaden lupičskou bandou proslulého bandity Cornela. Posádka i cestující jsou bez milosti zavražděni. V krčmě v Tulse je živo. Jsou zde známí westmeni Sam Hawkens, Gunstick Uncle a další. Nikdo netuší, že podvodný lékárník Hartley je nadháněčem lupičů. Mladý Fred Engel čeká na příjezd svého otce. Dostavník však přijíždí bez posádky a přiváží jen mrtvolu starého Engela. Fred přísahá vrahům pomstu. Na místo přepadení dorazí nerozlučná dvojice Old Shatterhand a jeho rudý bratr Vinnetou. Ihned poznají, co se přihodilo. Old Shatterhand jede dál do Tulsy, zatímco Vinnetou pronásleduje bandity. Potají vnikne do jejich tábora a vyslechne rozhovor, z něhož pozná, že Cornel našel u starého Engela jen polovinu plánu vedoucího k indiánskému pokladu. Chce se zmocnit i druhé poloviny, kterou má Engelův přítel Patterson na blízké Butlerově farmě. Old Shatterhand nabídne Fredovi pomoc při pronásledování vrahů jeho otce. Ví, že nejbližším tahem banditů bude přepadení Butlerovy farmy. Pospíchá jí se svými přáteli na pomoc. Dorazí včas a útok banditů je odražen. Patterson se svou dcerou Ellen však ráno odjeli chytat ryby a nyní padnou do rukou banditů. Old Shatterhand je vysvobodí ze zajetí, Vinnetou přivede na pomoc oddíl Osagů a lupiči jsou rozprášeni.

 

Výběr kapitol

 

Vinnetou je vůdcem výpravy k Stříbrnému jezeru, protože dobře zná loviště Utahů, kterým musí výprava projít. S Pattersonem jede i Ellen. Cestou objeví vypálenou indiánskou vesnici. Je to dílo Cornela a zbytku jeho bandy. Indiáni se však domnívají, že vesnici přepadla Old Shatterhandova výprava. Dojde k přestřelce a banditům se podaří unést Ellen. Jako výkupné za ní žádají celý plán cesty k pokladu. Fred, který Ellen miluje, je ochoten pokladu se vzdát. Lupičům přináší návrh, že je dovede ke Stříbrnému jezeru výměnou za život dívky. Cornel ho zajme jako rukojmí a slíbí, že je oba propustí, jakmile se zmocní pokladu. Fred se snaží výpravu co nejvíce zdržovat, aby se Old Shatterhand dostal k jezeru dříve než oni a mohl připravit léčku. Netuší, že tábor jeho přátel byl přepaden Utahy, vedenými náčelníkem Velkým vlkem. Old Shatterhand souhlasí s rozsudkem rady starších, podle kterého má svést souboj s náčelníkem. Porazí ho pouhou pěstí, nežádá si však ani jeho skalpu, ani jeho života. Prohlásí sebe a své přátele za spojence Utahů a je ochoten pomoci jim při potrestání skutečných plenitelů jejich vesnice.

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Vinnetou zatím sledoval Cornela a jeho partu, blížící se pod vedením Freda k Stříbrnému jezeru. Nedorozumění s Utahy a indiánský souboj Old Shatterhanda příliš zdržely. Podaří se jim dospět k jezeru v poslední chvíli. Část Utahů pod vedením Dunivého hromu poruší příměří, ale i s nimi se naší přátelé dovedou vyrovnat. Lupiči se rozdělí. Část jich hlídá zajatce a jen Cornel s Hiltonem, Knoxem a Hartleyem se přeplaví přes jezero k jeskyni. Zabijí starého indiánského strážce pokladu, avšak dlouho s netěší pohledem na nahromaděné zlato. Umírající Indián stačí ještě uvést do pohybu složitý mechanismus, který způsobí zřícení celé skály. Poklad zmizí navždy a s ním zahyne i Cornel. Zbytek banditů marně čeká na návrat svých vůdců. Po třech hodinách má být Fred podle Cornelova rozkazu oběšen. V posledním okamžiku zasáhne Old Shatterhand, bandité jsou rozprášeni a Fred s Ellen osvobozeni.

 

Bonusy