Bontonfilm – Láska a válka

Bontonfilm ve své Hvězdné edici přispěje v pondělí 7. února 2011 do nabídky dramatické romantiky titulem Láska a válka za 99,- Kč. Našli jeden druhého a jeden v druhém objevili lásku, i když uprostřed války byla láska to poslední, na co oba mysleli.

Osudová láska, které válečné události vyměřily pouze jedinou noc. Příběh inspirovaný skutečností se odehrává v roce 1918 v Severní Itálii. O lásce, která Ernesta Hemingwaye inspirovala k napsání mistrovského díla „Sbohem, armádo".

 

Koncem první světové války se Italové brání rakouským jednotkám prakticky sami. Jejich spojenci Američané mají plné ruce práce jinde, alespoň tedy do severní Itálie vysílají pomocné jednotky a zdravotní sestry. Tak se dostává na Piavu i mladý poručík Ernest Hemingway, reportér z Kansas City. Rád by se dostal na frontu, od svých nadřízených ale dostává jen samé podřadné úkoly. Vydá se tedy na frontu sám, hovoří v zákopu s vojáky a na vlastní kůži zažije prudký útok.

 

Když do zákopu vlétne granát, pokusí se zachránit těžce zraněného Itala a sám je přitom postřelen do nohy. Je dopraven do polní nemocnice, kde se setká s šestadvacetiletou kanadskou ošetřovatelkou Agnes von Kurowskou. Když se italský doktor Caracciolo rozhodne pro amputaci nohy, protože je napadena snětí, chce Ernest raději zemřít. Agnes však začne ránu vymývat solným roztokem a ta se úspěšně hojí. Ernest dlouho s ošetřovatelkou marně flirtuje a žárlivě sleduje nejen dopisy od jejího milého z Ameriky, ale také její výlety s doktorem Caracciolou.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Postupně si sice získá její pozornost a sympatie, než se však stačí jejich láska rozhořet naplno, zasáhne osud v podobě války. Zatímco Agnes musí s ostatními ošetřovatelkami odjet do polního lazaretu, Ernest je poslán domů. Stráví spolu krásnou noc, ale pak už je osud navždy rozdělí.

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Zatímco Hemigway marně čeká na dopis od své lásky, Agnes podléhá dvoření doktora Caraccioly a nakonec přijme jeho nabídku ke sňatku. Z toho sice sejde, Hemingway však nedokáže překonat svou hrdost, a když mu dívka nakonec vyzná lásku, odmítne ji. Později svou lásku, která ho zjevně poznamenala na celý život, zachytil ve slavném románu „Sbohem, armádo" z roku 1929.

Ač dívčí a ženské komentáře jsou velmi pochvalné, celkové skóre zůstává pod 60 procenty, tudíž dejme slovo kritičtějšímu tónu: Průměrná popcornová romantika, zajímavá jen tím, že jde o Hemigwaye – ale ten by si určitě zasloužil lepšího představitele.

Žánr: Životopisný / Drama / Romantický / Válečný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1996

Délka: 113 minut

Původní název: In Love and War

Světová premiéra: 18. prosince 1996 – USA

Kinopremiéra v ČR: 8. května 1997

Režie: Richard Attenborough

Námět: Ernest Hamingway, Henry S. Villard + James Nagel (román "Hemingway in Love and War")

Scénář: Allan Scott, Dimitri Villard, Clancy Sigal, Anna Hamilton Phelan

Produkce: Richard Attenborough, Janis Rothbard Chaskin, Diana Hawkins, Chris Kenny, Sara Risher, Dimitri Villard

Hudba: George Fenton

Kamera: Roger Pratt

Střih: Lesley Walker

Kostýmy: Penny Rose

Společnost: Dimitri Villard Productions / New Line Cinema

Natáčeno: Bassano del Grappa, Vicenza, Veneto, Itálie / Montebello, Québec, Kanada / Montréal, Québec, Kanada / Shepperton Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie / Sherbrooke, Québec, Kanada / Venice, Veneto, Itálie / Vittorio Veneto, Treviso, Veneto, Itálie

Hrají: Mackenzie Astin (Henry Villard), Chris O’Donnell (Ernest ‚Ernie‘ Hemingway), Margot Steinberg (Mabel ‚Rosie‘ Roseová), Sandra Bullock (Agnes von Kurowskyová), Alan Bennett (nosič), Ingrid Lacey (Elsie ‚Mac‘ MacDonaldová), Terence Sach (nosič), Carlo Croccolo (starosta města), Tara Hugo (Katherine ‚Gumshoe‘ De Longová), Gigi Vivan (Italské dítě), Giuseppe Bonato (děda), Allegra Di Carpegna (Loretta Cavanaughová), Diane Witter (Adele Brownová), Mindy Lee Raskin (Charlotte Anne Millerová), Tracy Hostmyer (Ruth Harperová), Kaethe Cherney (Veta Markleyová), Lauren Booth (Anna Scanlonová), Rebecca Craig (Elena Crouchová), Frances Riddelle (Katherine Smithová), Wendi Peters (Emily Rahnová), Laura Nardi (Teresa), Maria Petrucci (Sonia), Valeria Fabbri (Anna Maria), Quinto Rolman (Ital), Ian Kelly (Jimmy McBride), Colin Stinton (Tom Burnside), Vincenzo Nicoli (Enrico Biscaglia), Rocco Quarzell (Roberto Zardini), Raffaello Degruttola (Francesco), George Rossi (třídící doktor), Todd Curran (Skip Talbot), Emilio Bonucci (Dr. Domenico Caracciolo), Matthew Sharp (Joseph Larkin), Nick Brooks (Louis Burton), Tom Goodman-Hill (Houston Kenyon), Doreen Mantle (Emilia), Tim McDonell (pobočník), Vincent Riotta (italský důstojník), Reno Porcaro (italský fotograf), Bruno Majean (Alberto Zardini), Joseph Long (italský doktor), Bruce Lidington (americký chirurg), Colin Fox (Dr. Hemingway), Kay Hawtrey (Grace Hemingwayová), Roseline Garland (Carol Hemingwayová), Evan Smirnow (Leicester Hemingway), a další

Lokalizace disku

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: upoutávky na začátku disku