PB Publishing – Hana a její sestry

Taškařice, týkající se poněkud potrhlého inspektora, vymění vydavatelství PB Publishing od pondělí 7. února 2010 za poněkud náročnější tematiku. Jak jsme již informovali, tento den se objeví první film dvacetidílné kolekce filmů Woodyho Allena, za 49,- Kč společně s týdeníkem Respekt vychází Oscarový film Hana a její sestry. Každá rodina má svá tajemství, některá přinášejí hořkost a bolest.

Na osudech Hany, April a Lee, tří sester z newyorské umělecké rodiny, jejich manželů, rodičů, druhů a přátel, rozehrává známý americký filmař Woody Allen důmyslnou "koláž", složenou ze svých oblíbených témat, jimiž jsou svádění, láska, smrt a smysl života (tady tématům, jimiž se zabýval třeba už i v Annie Hall nebo Manhattanu). Komediálně laděný příběh, který začíná při slavnostní večeři u příležitosti Dne díkuvzdání, se odehrává v průběhu jednoho roku. Jeho tvůrce měl při psaní scénáře a samotné realizaci neobyčejně šťastnou ruku, protože vytvořil jeden ze svých nejpůsobivějších filmů. Hlásí se při tom k bohatému odkazu americké kinematografie, například citacemi snímků bratří Marxů, prvky situačního humoru či salonních komedií Neila Simona.

 

Režijní mistrovství Woodyho Allena se tu však nejvíce projevuje v dokonalém vedení hereckého souboru: známý bergmanovský herec Max von Sydow hraje zatrpklého a poněkud povýšeného malíře Fredericka, citově nejistou Lee ztělesnila Barbara Hersheyová, její sestru April představuje Carrie Fisherová (zaujala postavou princezny Leii Organy v úspěšné sci-fi Hvězdné války a dalších pokračováních). Úlohu silné a vyrovnané Hany, na níž všichni spoléhají, vytváří Mia Farrowová. Pro sebe si Woody Allen napsal roli Mickeyho Sachse, hypochondra pohlceného svými uměleckými, citovými i filozofickými problémy. Nervní, rušnou atmosféru New Yorku zachytil kamareman Carlo Di Palma.

 

Nejstarší Hana je oddaná žena, milující matka i úspěšná herečka, přičemž zároveň ustavičně podporuje své dvě sestry Lee a Holy, které se poněkud bezcílně potácejí životem. Aby toho nebylo málo, tvoří Hana de facto pro svou rodinu emocionální páteř. Na ní všichni bezmocně visí, nicméně současně její citovou vyrovnanost nesnáší. Hanin dokonalý svět začíná být sourozeneckou rivalitou nenápadně nabouráván, a nakonec si i ona uvědomí, že je ztracena stejně jako všichni její příbuzní. Aby Hana opět našla svůj vnitřní klid, bude si muset vybrat: mezi nezávislým způsobem života, se kterým se její rodina nedokáže sžít, a svou rodinou, bez níž zase neumí žít ona sama…

 

Snímek Hana a její sestry přetéká smíchem, slzami i křehkou krásou. Podle The New York Times představuje „velkolepé shrnutí kariéry Woodyho Allena." V hvězdně obsazené podívané Allen „rozehrává s mistrovskou dokonalostí své emocionálně nejvypjatější dílo" (Newsweek).

Od uvedení Annie Hall dosáhl největšího okamžitého úspěchu – jak komerčního, tak v uměleckých kruzích. Sám Woody, který se při práci na svých projektech všem vnějším zásahům vyhýbá, nevycházel z údivu, když zjistil, že se tentokrát strefil do černého u kritiků i u diváků: „Když člověk udělá úspěšný film, začne se ptát sám sebe, v čem jsem se zmýlil? Musel jsem udělat něco, co je buď pohodlné, nebo potvrzuje předsudky střední vrstvy nebo je příliš povrchní či přehnaně citlivé."

Český přebal 

Ocenění:

1986, Oskar, Herec ve vedlejší roli, Michael Caine

1986, Oskar, Herečka ve vedlejší roli, Dianne Wiestová

1986, Oskar, Původní scénář, Woody Allen

1986, Nominace na Oskara, Film roku

Hodnocení osciluje kolem 80 procent.

Žánr: Komedie / Drama / Romantický

Země původu: USA

Rok vzniku: 1986

Délka: 103 minut

Původní název: Hannah and Her Sisters

Světová premiéra: 7. února 1986 – USA

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Robert Greenhut, Charles H. Joffe, Jack Rollins, Gail Sicilia

Hudba: Michael Bramon

Kamera: Carlo Di Palma

Střih: Susan E. Morse

Kostýmy: Jeffrey Kurland

Společnost: An Orion Pictures Corporation Release / Jack Rollins & Charles H. Joffe Productions

Natáčeno: New York City, New York, USA / Beverly Hills, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Teatro Regio, Turin, Piedmont, Itálie

Hrají: Barbara Hershey (Lee), Carrie Fisher (April), Michael Caine (Elliot), Mia Farrow (Hannah), Dianne Wiest (Holly), Maureen O’Sullivan (Norma), Lloyd Nolan (Evan), Max von Sydow (Frederick), Woody Allen (Mickey), Lewis Black (Paul), Julia Louis-Dreyfus (Mary), Christian Clemenson (Larry), Julie Kavner (Gail), J. T. Walsh (Ed Smythe), John Turturro (spisovatel), Rusty Magee (Ron), Allen + Artie DeCheser (dvojčata Hannah), Ira Wheeler (Dr. Abel), Richard Jenkins (Dr. Wilkes), Tracy Kennedy (host na svačině), Fred Melamed (Dr. Grey), Benno Schmidt (Dr. Smith), Joanna Gleason (Carol), Maria Chiara (Manon Lescaut), Daniel Stern (Dusty), Stephen De Fluiter (Dr. Brooks), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky, maďarsky, rumunsky

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: