Kinsey

„Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít.“ Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson (K-19 Stroj na smrt), který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. V první polovině 20. století se proslavil otevřenou studií lidské sexuality a lidského chování při té nejoblíbenější činnosti. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací, které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: „ Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?“ Dívka kolem dvaceti let: „ Ono jich je více?“
Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a… Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd.
Datem 5. ledna 1948 se americká kultura otřásla v základech. Toho dne vydal nakladatel W. B. Saunders knihu Alfreda Kinseyho Sexuální chování muže. Všechna tabu padla, Státy začaly poprvé veřejně mluvit o věcech, které doposud držely pod pokličkou „dobrých mravů“.
Tisk srovnával dopad Kinseyho studie s výbuchem atomové bomby. Vědec pronikl na titulní stránky, do textů písní, kreslených seriálů. Ale senzace, již Kinsey vyvolal, měla i své klikaté předehry a hořké konce.
To vše se pokusili režisér Bill Condon a představitel titulní role Liam Neeson vtěsnat do snímku, který před pár dny vrátil svým sokům oscarovou porážku: vyhrál mezinárodní cenu svazu britských režisérů nad Scorseseho Letcem i Eastwoodovým Million Dollar Baby.
„Kinsey proměnil přístup k sexu, ale on sám víceméně upadl v zapomnění,“ míní Condon. "Za jeho převratnou, kontroverzní ideou bylo něco víc a nevím, zda si to lidé tehdy uvědomovali.
Drama, 118 min., USA, 2004
Režie: Bill Condon
Hraji: Liam Neeson, Laura Linney, Peter Sarsgaard