Amercom – Kosmos 6

14 dní uteklo jako voda a na stáncích je možné od 28. února 2011 zakoupit další číslo edice Kosmos z vydavatelství Amercom. Jedná se o číslo 6 za 69,- Kč. Jeho název zní Supernovy: Počátek i konec života hvězd.

Kosmická exploze neboli supernova představuje velice efektní variantu smrti hvězdy. Jasnost tohoto výbuchu může být větší než zář celé galaxie složené z miliard objektů a během zlomku vteřiny se při něm uvolní energie, jakou naše Slunce vyzáří během 10 miliard let. Proudy vysokoenergetických částic vyvržené do kosmického prostředí se na tisíce let stanou zdrojem rentgenových i gama paprsků. Takováto apokalyptická exploze však v sobě zároveň skrývá zárodky života nových hvězd. Astronomové se domnívají, že v důsledku výbuchů supernov vznikají mraky prachu a plynu, v nichž se pak rodí nové generace hvězd i planet. V tomto dílu se setkáme se slavnými lovci supernov a prozkoumáme záznamy o pozorování nejzajímavějších kosmických explozí naší doby.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

U časopisu s tradičním počtem stran (24) je opět přiloženo DVD s dokumentem z produkce History Channel.

Obálka časopisu 

Dovolím si malé „srovnání" se souběžně uváděným cyklem „Jak funguje vesmír", který sklízí nadšené ovace např. na CSFD. Z mého pohledu je ovšem cyklus „Kosmos", byť starší, lépe natočený a zpracovaný a nevěnuje se jenom bombastickým animacím. Teď budu zřejmě kamenován za propagaci Amercomu, ale z mého pohledu se tento cyklus vyvedl podstatně lépe a díky délce cyklu si může dovolit jednotlivá témata zpracovat podrobněji. Ale druhý jmenovaný cyklus je pravděpodobně mířen na jinou cílovou skupinu, chápu, že pro někoho je zajímavější vidět spoustu animací (ačkoliv se některé stále dokola opakují)… Možná jediná chybka na kráse je cena – ale pořád je ještě snesitelné dát za jedno DVD s dokumentem o délce 44 minut 69 korun, než dát za dokument o stejné délce o dalších 30 korun více u jiného vydavatele (teď nemám na mysli Jak funguje vesmír…). Než mě tedy začnete kamenovat a bombardovat zběsilými komentáři, uvědomte si, že nedělám propagaci Amercomu, nehaním „konkurenční" cyklus, jen za sebe mohu napsat, že po zakoupení prvního dílu „Jak funguje vesmír" se už do dalších pouštět bohužel nebudu…

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Volba kapitol 

Rok vzniku: 2008

Délka: 44 minut

Zvuk: stereo český, anglický, polský (lektor)

Titulky: české, polské

Nastavení zvuku a titulků