Levné knihy – Užívej si, co to jde

Proč se nesvézt na vlně, kterou někdo pracně vybudoval, že… Po odsunutém pokusu Sony obdobně postupují Levné knihy a v pondělí 28. března 2011 čistě náhodou přinášejí (údajně nezábavnější) film Woodyho Allena Užívej si, co to jde. Cena DVD v digipacku, které se v prodejnách LK objevilo vloni na konci roku, je pro trafiky 99,- Kč. Woody Allen tentokrát zpátky na Manhattanu v komedii o starém muži a mladé ženě…

Po filmařském výletu do Evropy se Wood Allen vrací zpět do rodného New Yorku, a to nejen ve smyslu geografickém, ake u tematicky – končí žánrové experimenty. Woody je zpět u svých neurotických komedií!

Režisérovým alter egem je tentokrát stárnoucí vědec, šachista a samozvaný genius, cynický a výstřední Newyorčan Boris Yellnikoff. Odkládá život vyšší společenské třídy k ledu, aby se mohl oddávat svobodnějšímu životu. Nejraději však svou nekompromisní kritikou čehokoli a kohokoli krmí své kavárenské přátele, studenty šachu, obyčejné kolemjdoucí i samotné diváky. Odmítá se řídit jakýmikoli konvencemi a jeho životním krédem je: užívej si, co to jde.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

A tak, když se shodou náhod potká s naivňoučkou dvacítkou Melody, obrátí znovu celý svůj život naruby. A nejen sobě… Stárnoucí Boris, mladičká Melody, její bigotní jižanští rodiče z Edenu – sexy matka a upjatý otec – procházejí postupně očistnou katarzí, v nichž se zbavují všech předsudků o "šťastném životě".

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Woody Allen opět předvádí pravou newyorskou komedii plnou svérázných názorů na mezilidské vztahy a znovu potvrzuje, že ve vztazích nefunguje nic a zároveň cokoli.

Hodnocení mezi 70 a 80 procenty: Brilantní konverzačka, u níž v nejmenší nevadí, že jsme něco takového ve Woodyho podání viděli už stokrát… Ovšem jak komu: Tohle určitě nejzábavnější film Woodyho Allena není. Hned v úvodu se představí hlavní protagonista v podání Larryho Davida, který je nesympatický a protivný a vede hned únavný a přechytralý monolog. Přetrpět se to dá jen kvůli Evan Rachel Wood, která je jako vždy neskutečně půvabná a krásná, ale tady hraje neskutečně naivní a pitomou holku… Podrobně tady.

Zadní strana 

Žánr: Komedie / Romantický

Země původu: USA / Francie

Rok vzniku: 2009

Délka: 88 minut (1:27:41)

Původní název: Whatever Works

Světová premiéra: 22. dubna 2009 – USA (Tribeca Film Festival)

Premiéra v ČR: 13. května 2010

Režie: Woody Allen

Scénář: Woody Allen

Produkce: Letty Aronson, Brahim Chioua, Charles H. Joffe, Vincent Maraval, Helen Robin, Jack Rollins, Stephen Tenenbaum

Kamera: Harris Savides

Střih: Alisa Lepselter

Kostýmy: Ellen Chrisitansen

Společnost: Sony Pictures Classics / Wild Bunch / Gravier Productions / Perdido Productions

Natáčeno: Chinatown, Manhattan, New York City, New York, USA / East Village, Manhattan, New York City, New York, USA / Greenwich Village, Manhattan, New York City, New York, USA / Kaufman Astoria Studios – 3412 36th Street, Astoria, Queens, New York City, New York, USA / Manhattan, New York City, New York, USA / New York City, New York, USA / Queens, New York City, New York, USA

Hrají: Larry David (Boris), Adam Brooks (Borisův kamarád), Lyle Kanouse (Borisův kamarád), Michael McKean (Borisův kamarád), Clifford Lee Dickson (kluk na ulici), Yolonda Ross (klukova matka), Carolyn McCormick (Jessica), Samantha Bee (šachová matka), Conleth Hill (Brockman), Marcia DeBonis (dáma v čínské restauraci), Evan Rachel Wood (Melody), John Gallagher Jr. (Perry), Willa Cuthrell-Tuttleman (šachová dívka), Nicole Patrick (Perryho přítelkyně), Patricia Clarkson (Marietta), Henry Cavill (Randy), Olek Krupa (Morgenstern), Ed Begley Jr. (John), Christopher Evan Welch (Howard), Jessica Hecht (Helena), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky

Titulky: česky

 

Titulky 

 

Obraz: barevný PAL 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný