Řitka Video – Akce Bororo

Řitka Video ve středu 25. května 2011 v pamětnické Československé sérii socialistických filmů (vnitřní strana obalu uvádí další 4 plánované slavné filmy z naší historie) nabídne rozporuplně přijatého zástupce v domácí kinematografii nepočetného filmového žánru vědecké fantastiky Akce Bororo za 179,- Kč. Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa.

Sci-fi, krimi a špionáž se mísí v příběhu kolem pozůstalosti po cestovateli A. V. Fričovi, v níž jsou skryty informace o zázračném léku.

Dva mimozemští návštěvníci Ori-Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Nejprve se od vdovy po Albertovi Vojtěchu Fričovi za lákavou sumu pokusí získat cestovatelovu pozůstalost, ale neuspějí. Jako dva elegantní cizinci se poté snaží vetřít do přízně hlavního hrdiny, kterým je vědecký pracovník výzkumného ústavu, studující Fričovy deníky.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Doktor Junek se tak při služební cestě do Brazílie jakoby náhodou seznámí s krásnou mladou ženou, která se mu představila jako studentka etnologie Zuzana. Podařilo se jí Junka přimět, aby jí zprostředkoval přístup k Fričovým deníkům. V těch ji zajímala jediná věc: zápisky o neznámém indiánském kmeni z jižní Ameriky a jeho zázračném léku.

Kromě zmíněné dvojice chce lék získat i kapitalistický farmaceutický trust, který se po vzoru špionážních centrál neštítí použít vyzvědačství a odposlechů. Oba mimozemšťané při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit…

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Představitelka hlavní role, skvělá Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš.

Vědecko-fantastický film natočil v roce 1973 jako svůj druhý režijní počin Otakar Fuka. Scenárista Drahoslav Makovička vyšel při tvorbě příběhu ze skutečných deníků A. V. Friče, s jehož synem se osobně znal. Cestovatel skutečně popisuje jihoamerický indiánský kmen Bororo, zmiňuje se o jakémsi divotvorném léku, některé jeho poznámky dokonce naznačují, že uvažoval o existenci mimozemských civilizací…

Mezi 60 až 70 procenty: Je potřeba nezapomínat na dobu, kdy tahle sci-fi vznikla. Bez velkých efektů vznikl film, který se zařadil po bok Ikárii, i když dnešníma očima je řada věcí úsměvných.

Zadní strana 

Žánr: Dobrodružný / Sci-fi

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1973

Délka: 89 minut (1:29:02)

Premiéra v kinech: 1. prosince 1973

Režie: Otakar Fuka

Pomocná režie: Milan Kadlec

Námět: Drahoslav Makovička

Scénář: Otakar Fuka, Drahoslav Makovička, Irena Drahoňovská

Dramaturgie: Věra Kalábová, Vladimír Bor

Produkce: Jaroslav Solnička

Hudba: Petr Hapkat

Kamera: Josef Hanuš

Druhá kamera: Josef Pechar, Vladimír Dvořák, Jiří Šimůnek

Střih: Ján Chaloupek

Zvuk: Joseg Vlček, Ivo Špalj (efekty)

Architekt: Jiří Hlupý

Kostýmy: Svata Sophová

Masky: Rudolf Hammer, Růžena Richterová, František Příhoda

Společnost: Filmové studio Barrandov

Hrají: Vlastimil Brodský (Dr. Burger), Božidara Turzonovová (Zuzana Kettnerová / Ori-Ana), Svatopluk Matyáš (Dr. Junek), Zita Kabátová (Draga Fričová, dabing Blanka Bohdanová), Antonín Brtoun (Seturi), Otakar Brousek (docent Nousek), Oldřich Lukeš (ředitel výzkumného ústavu Zeman), Václav Štádler (špion Scarletti), Jiří Krampol (muž v kožené bundě), Otto Ševčík (bývalý nacista Krause), Karel Augusta (Ing. Šebestík), Jiří Pleskot (Chaloube), František Paul (redaktor Cipro), Olga Jungová (Kettnerová), Lorna Homoláčová-Vančurová (skutečná Zuzana Kettnerová), Gustav Nezval, Vladimír Fürst (profesor Vergas), Libuše Zátková (ošetřovatelka), Dagmar Nováková (tlumočnice), Karel Bělohradský (lékař), J. L. Citores (důstojník na lodi), Viktor Maurer (číšník), Radovan Lukavský (hlas A. V. Friče)

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 16:9 (2,35:1)

Bonus: další filmy na DVD, životopisy herců, fotogalerie z filmu, fotogalerie z natáčení

Bonusy

Životopisy