FilmX – Andělin popel

Na některé informace je opravdu „spoleh". Původně ohlášený titul edice FilmX stále klouže směrem ke konci měsíce, původně ohlášené dvojice dobrých filmů týdeníku Reflex se nekonají a ve sběratelské edici IV poslal Hollywood Classic Entertainment s pořadovým číslem 10 ve čtvrtek 16. června 2011 za 99,- Kč pouze film Andělin popel. Brilantní filmové zpracování románu Franka McCourta, oceněného v roce 1997 prestižní Pulitzerovou cenou, vás provede tou nejpřekvapivější, nejvyzývavější a nejdojemnější životní cestou.

Spisovatelův autobiografický příběh, v němž vzpomíná na své nelehké dětství, které strávil v chudinské čtvrti irského města Limerick, se stal celosvětovým fenoménem. Vydání románu provázel v USA menší skandál, neboť autorova rodina se od něj distancovala a zpochybňovala pravdivost autorových vzpomínek.

Příběh se odehrává ve 30. letech v nevlídném Irsku. Mnoho irských rodin odjíždí do Ameriky za lepšími podmínkami ze země stižené hladomorem. Zbídačená rodina McCourtů učiní pravý opak. Vrací se do rodné země poté, co umírá jejich sedmitýdenní dcerka. Notorický alkoholik Malachy, jeho žena Angela a jejich děti: Frank, Malachy junior a dvojčata Eugen a Oliver. Vracejí se do země, o které malý Frank slýchal jako o zemi, kde není práce, kde lidé umírají hlady a trpí depresemi. Angelina katolická rodina přijímá své příbuzné jen velmi chladně. Nikdy se nesmířili s jejím sňatkem s protestantem z Belfastu.

 

Děj se převážně odehrává v Limericku, v chudinské čtvrti, kde Frank vyrůstá se svou matkou Angelou a otcem Malachym. Veškerá starost o obživu stojí na matce, zatímco otec – notorický alkoholik – vysedává po hospodách a propíjí jejich jediné peníze. Otec neustále osciluje mezi různými nádenickými pracemi a jeho boj s démonem je marný. Matka trpně snáší osud a pro své potomky je ochotná udělat téměř cokoliv, co by bylo v jejich silách – aby děti neumřeli hlady, musí nakonec žebrat.

Frank v raném dětství ztratí hned několik sourozenců ze své početné rodiny a jediné východisko spatřuje v odchodu do Ameriky. Frank během školní docházky a dospívání poznává, že otec není pro rodinu oporou, že musí v životě obstát bez něho.

Film samotný poměrně věrně kopíruje dějovou linii knihy, avšak místy vyznívá poněkud chladněji. Zaujme hlavně svým naturalistickým zachycením dobového života v chudém a deštivém Limericku.

Režisér Alan Parker, aby ulehčil těžkému tématu, se pokusil vklínit do příběhu i humor, stejně jako autor knihy. Sám režisér říká: "Je to tragický příběh, ale kdyby tu nebyla také legrace, nebyl by důvod film natočit. Frank má schopnost říkat vám smutné věci, ale stejně tak vás rozesmát".

Robert Carlyle brilantně zahrál Frankova otce a sám ke své roli říká: "Je to druh zbytečného člověka, který není sto udržet si práci, zabezpečit materiálně rodinu. Všechno, co vydělá, propije v hospodách, ale není v tom zášť – nikdy nebyl hrubý ke své rodině. Byl prostě jen zbytečný."

Přes 70 procent: Skvělí herci, překrásná hudba, naturalistické a depresivní rodinné drama.

Zadní strana 

Žánr: Drama

Země původu: USA / Irsko

Rok vzniku: 1999

Délka: 140 minut

Původní název: Angela’s Ashes

Světová premiéra: 25. prosince 1999 – USA

Kinopremiéra v ČR: 7. září 2000

Režie: Alan Parker

Námět: Frank McCourt

Scénář: Laura Jones, Alan Parker

Produkce: David Brown, James Flynn, Kit Golden, Doochy Moult, Morgan O’Sullivan, Alan Parker, Scott Rudin, Adam Schroeder, Eric Steel, David Wimbury

Hudba: John Williams

Kamera: Chris Connier, Michael Seresin

Střih: Gerry Hambling

Kostýmy: Consolata Boyle

Společnost: David Brown Productions / Dirty Hands Productions / Scott Rudin Productions

Natáčeno: Ardmore Studios, Herbert Road, Bray, County Wicklow, Irsko / Arklow, County Wicklow, Irsko / Bray, County Wicklow, Irsko / Cobh Harbour, Cobh, County Cork, Irsko / Cobh, County Cork, Irsko / Cork, County Cork, Irsko / County Cork, Irsko / County Dublin, Irsko / County Limerick, Irsko / County Wicklow, Irsko / Dublin, County Dublin, Irsko / Limerick, Irsko

Hrají: Emily Watson (Angela McCourtová), Robert Carlyle (Malachy, otec), Joe Breen (mladý Frank), Ciaran Owens (Frank ve středním věku), Michael Legge (starší Frank), Ronnie Masterson (babička Sheehan), Pauline McLynn (teta Aggie), Liam Carney (strýc Pa Keating), Eanna MacLiam (strýc Pat), Andrew Bennett (vypravěč), Shane Murray-Corcoran (mladý Malachy), Devon Murray (Malachy ve středním věku), Peter Halpin (starší Malachy), Aaron Geraghty (narozený Michael), Sean Carney Daly (mimino Michael), Oisin Carney Daly (mimino Michael), Shane Smith (Michael ve středním věku), Tim O’Brien (starší Michael), Blaithnaid Howe (narozená Alphie), Klara O’Leary (mimino Alphie), Caroline O’Sullivan (mimino Alphie), Ryan Fielding (starší Alphie), Daire Lynam (Margaret Mary), Ben O’Gorman (Eugene), Sam O’Gorman (Oliver), Frank Laverty (mladý Paddy Clohessy), James Mahon (Paddy Clohessy ve středním věku), Laurence Kinlan (starší Paddy Clohessy), Lucas Neville (Willie Harold), Walter Mansfield (Fintan Slattery), Des McAleer (pan Benson), Sean Kearns (Dotty O’Neill), Les Doherty (pan O’Dea), Brendan Cauldwell (pan O’Halloran), Shay Gorman (pan Hannon), Johnny Murphy (Seamus), Jon Kenny (toaletář), Susan Fitzgerald (sestra Rita), Brendan McNamara (Toby Mackey), Maria McDermottroe (Bridey Hannonová), Oliver Maguire (kněz), Daithi O’Suilleabhain (mladý kněz), Eileen Pollock (paní Finucaneová), Alvaro Lucchesi (Laman Griffin), Mark O’Regan (Dr. Troy), Moira Deady (paní Purcellová), Kerry Condon (Theresa), Gerard McSorley (otec Gregory), Garrett Keogh (pan Hegarty), Eamonn Owens (Quasimodo), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (podle imdb.com 1,85:1)

Bonus: žádný