Amercom – Velké bitvy historie (41. díl) – Iwo Jima 1945

Amercom v ediční řadě Velké bitvy historie pokračuje už jen titul, které se týkají 2. světové války. Ve čtvrtek 18. srpna 2011 bude dalším ve fólii společně zataveným DVD a knihou s pořadovým číslem 41 komplet s názvem Iwo Jima 1945 za obvyklých 99,90 Kč.

Jako vždy pár předběžných informací z polských zdrojů, kde už se tato edice se svými 51 díly ze sekce Aktuálně propadla do sekce Archiv. Tento díl je číslem 43 v polské řadě Wielkie Bitwy II Wojny Światowej.

Jedná se o sérii knih, věnovaných nejvýznačnějším bitvám a válečným konfliktům historie (u nás smíchané dvě v Polsku samostatně vycházející řady), která je doplněna o unikátní dokumentární filmy na DVD. Série "Velké bitvy historie" je českou verzí světoznámých edicí "Campaign" a "Essential Histories" britského vydavatelství Osprey Publishing.

V sérii čtenář obdrží popis všech významných bitev a vojenských kampaní historie. V každém čísle naleznete velmi obsáhlou publikaci o cca 100 stranách. Kniha obsahuje podrobnosti a popisy zúčastněných stran, klíčových postav konfliktu a podrobné historické, politické a geografické souvislosti.

Polské DVD 

Druhou částí každého čísla je pak obsáhlý dokument na DVD.

A opět tedy překlad z toho, co uvádějí polské zdroje o dalším díle:

Ztracené důkazy

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Iwo-Jima 1945 – Hvězdná vlajka nad Suribači

Bitva o Iwo-Jimu byla jedna z nejdůležitějších v Pacifické kampani během druhé světové války. Tento malý ostrov byl důležitý pro obě strany, protože je strategicky umístěn v relativně krátké vzdálenosti od samotných japonských ostrovů.

Ovládnutí ostrova by umožnilo Američanům vytvořit letecké základny, z nichž by bylo možné provádět efektivní nálety na Japonsko za použití těžkých bombardérů B-29 Superfortress.

Generálporučík Holland Smith, velitel námořní pěchoty v Pacifiku, vzpomíná: "byla to nejkrutější a nejkrvavější bitva v dějinách naší jednotky."

Polské (i české) DVD obsahuje dokument Ztracené důkazy – Iwo-Jima.

 

A po vydání můžeme aktualizovat o oficiální text:

 

Jedna z nejdůležitějších bitev druhé světové války v Tichomoří, boj o ostrov Iwodžima, je mnohými vnímána jako nejzuřivější a nejkrvavější bitva v celé historii Sboru námořní pěchoty. Jednalo se o titánský zápas, který zastínil vše, co se odehrálo předtím. Ostrov, ležící v polovině letové trasy bombardérů B-29 útočících na japonské domácí ostrovy, měl obrovský strategický význam pro americké letectvo, ale zároveň pro Japonce, kteří se v počtu víc než 20 000 na ostrově pevně zakopali. Tento film přínáší konečné líčení bitvy, od jejího počátku až po tvrd vybojované vítězství Američanů.

 

Kniha Iwodžima 1945 – Námořní pěchota vztyčuje vlajku na Mount Suribači (Iwo Jima 1945 – The Marines raise the flag on Mount Suribachi) je z roku 2001. Autorem je Derrick Wright, ilustrace Jim Laurier, překlad František Novotný, obvyklých 96 stran.

Zadní strana polského DVD 

Žánr: Dokument / Válečný

Délka: 45 minut (45:01)

Původní název: The Lost Evidence: Iwo Jima

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 anglicky, česky, polsky

Titulky: česky, polsky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný/černobílý PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný