Země pohádek 2007/05 – Matylda 1

Časopis Země Pohádek vychází vždy v hned začátkem nového měsíce, a to jak ve verzi s DVD tak ve verzi bez něj. Nás z hlediska tématu našich stránek bude samozřejmě zajímat ta první verze. Na té, která právě vyšla, najdete první disk s pohádkami o chytré kachně Matyldě s názvem „Matylda 1“. Cena časopisu i s DVD je 199,– Kč.

Tato kachna je „chytrá jak rádio“, nebo spíš jak to definovala sama autorka Hana Lamková – „přemoudřelá“. Já osobně bych dal přednost kachně do zlatova vypečené, s čereným zelím a bramoborovým knedlíkem, s dobře vychlazeným pivem. A bylo by mi celkem fuk, jestli se jmenovala Matylda nebo třeba Lucie. Bílá kachna z pohádky se však jmenuje Matylda a myslím, že dětem se bude líbit.
Taková pěkně tučná kachna na pekáči by se mi skutečně zamlouvala, jenže je otázka, zda by se to líbilo i mému žlučníku. Při sledování pohádek na DVD mi sice žlučníkový záchvat nehrozí, spíš nevycházím z údivu, na co všechno autoři moderních pohádek nepřijdou. Kachna Matylda jen srší skvělými nápady a nabízí je každému, kdo se namane. Ale ten pak většinou vzpomíná, jak mu dobrodějka Matylda zavařila. Ta se naštěstí alespoň vždycky snaží napravit pohromu, kterou spáchala, než se vydá vymýšlet zase něco jiného.
Na DVD je obsaženo celkem 16 veselých pohádek o přemoudřelé kachně Matyldě, která si myslí, že všechno ví a všechno zná. A proto každému, koho potká, radí. Ale ti, kteří její rady poslechnou, rázem se řítí do maléru. Zachrání se, ale teprve tehdy, až se na Matyldinu radu „vykašlou“ a začnou se řídit vlastním rozumem a ne názory vodní drůbeže. Příště se pak raději Matyldě velkým obloukem vyhnou. To však Matyldu od dalších důmyslných rad neodradí, protože ona radí ráda a s těmi nejlepšími úmysly.
Seznam kapitol:
01. Jak se chytají myši
02. Svatební dar
03. Husy na tahu
04. Výtvarný talent
05. Zajíc bez bázne a hany
06. Nocní hlídka
07. Namluvy
08. Doma je doma
09. Vodní dílo
10. Škola housenek
11. Ranní kuropení
12. Za pokladem
13. Síla zvyku
14. Vetřelec v lese
15. Únos
16. Štíhlá linie
Režie: Josef Lamka
Námět a scénář: Hana Lamková
Dramaturgie: Marie Ksajtová
Výtvarník: Eva Sýkorová-Pekárková
Kamera: Milan Halousek
Animace: Pavel Rak (1–26), Pavel Filcík (14–26)
Střih: Ivana Kratochvílová
Hudba: Petr Skoumal
Zvuk: Jan Kacian
Komentář: Stella Zázvorková
Žánr: animované pohádky
Zvuk: Dolby Digital český 2.0
Titulky: české
Obraz: 4:3, barevný, PAL
Regiony: All
Formát disku: DVD9
Délka: 145 minut
V samotnémm časopise si přečtete o Jů a Hele – Jak na palouček přišlo léto, O kvočnách, Veverka: první jarní výlety, Emilovy úkoly, Perníková chaloupka, Shunosaurus, Krtek a motýl, Emilovy omyly, Chytrému napověz…, Tajemství zmizelé housenky, Kája a Filip: Kluk od vedle, Pat a Mat – Generální úklid, TV típky, Ema a Mína, matylda.