Magic Box – První pozvánka do filmového světa – Bílá velryba + Richard III

Pokud většinou poslední dobou zaznívá frfňání na stále stoupající cenové hladiny disků (a s tím klesající kvalitu obsahu), pak netradičně a zajímavě vypadá avizovaná nabídka MagicBoxu na sobotu 10. září 2011. Pod názvem Pozvánka do filmového světa by se totiž za 199,- Kč měla objevit dvojice filmů Bílá velryba a Richard III. A zatím si to stále ještě vykládám tak, že oba filmy společně za tuto cenu… Nicméně v daném termínu nic. Krabička s kartonovou upoutávkou na novou ediční řadu Nějvětší filmové klenoty dorazila na pulty až v úterý 27. září 2011.

Nenechte se zmást balením, které avizuje řadu chystaných titulů v nové edici a  Gregoryho Pecka v hlavní roli. I když to nikde není uvedeno, uvnitř jsou opravdu dva disky. A přebal pod fólií na krabičce má potisk z obou stran.

Pokud vás neuspokojila předchozí nabídka adaptace klasického románu Hermana Melvillea, pak je tu reparát v podobě klasického filmu Bílá velryba.

 

Mimořádně zábavná, imaginativní a dobrodružná verze předlohy v režii Johna Hustona. Film, natočený podle scénáře Raye Bradburyho a režiséra filmu, je "skvělý" (Time).

 

Píše se rok 1814. V malém přístavním městečku New Bedford se chystá mladý Ishmael na lov. Spolu s indiánským harpunářem Queequegem si najímají loď "Pequod". Kapitánem velrybářského člunu je Achab, muž stravovaný nepříčetným vztekem. Má v životě jediný cíl – pomstít se Moby Dickovi, velké bílé velrybě, která ho zmrzačila, když před lety v boji s bílou velrybou přišel o nohu.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Obrazovka z DVD 

Posedlý kapitán využívá své hodnosti, aby brázdil moře křížem krážem a neúnavně hledal svou oběť. Pronásleduje zvíře s rostoucí nenávistí, která se přenáší i na původně se bouřící posádku "Pequodu", a chce Moby Dicka, jak velrybáři nazývají bílou velrybu, najít a zabít za každou cenu.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Musí vzdorovat tropickému vedru i divokým bouřím – až nakonec kapitán svou kořist dostihne a začíná zápas, který se stupňuje do nevyhnutelné zkázy.

Na imdb.com 74 procent, na csfd.cz 80: Skvělý strašidelný příběh. Brilantní Gregory Peck.

Žánr: Dobrodružný / Drama

Země původu: USA

Rok vzniku: 1956

Délka: 110 minut (1:50:20)

Původní název: Moby Dick

Světová premiéra: 27. června 1956 – USA

Režie: John Houston

Námět: Herman Melville (román)

Scénář: Ray Bradbury, John Huston, Norman Corwin

Produkce: Jack Clayton, Vaughan N. Dean, John Huston, Lee Katz

Hudba: Philip Sainton

Kamera: Oswald Morris

Střih: Russell Lloyd

Kostýmy: Elizabeth Haffenden

Společnost: Moulin Productions Inc.

Natáčeno: Associated British Elstree Studios, Shenley Road, Borehamwood, Hertfordshire, Velká Británie / Atlantický oceán / Kanárské ostrovy, Španělsko / Ceibwr Bay, Fishguard, Pembrokeshire, Wales, Velká Británie / Coast, Fishguard, Pembrokeshire, Wales, Velká Británie / Coast, Wales, Velká Británie / County Cork, Irsko / Dyfed, Wales, Velká Británie / Fishguard, Pembrokeshire, Wales, Velká Británie / Gran Canaria, Kanárské ostrovy, Španělsko / Irish Sea, North Atlantic, Atlantický oceán / Las Palmas de Gran Canaria, Gran Canaria, Kanárské ostrovy, Španělsko / Madeira, Portugalsko / Massachusetts, USA / Mystic Seaport – 75 Greenmanville Avenue, Mystic, Connecticut, USA / Mystic, Connecticut, USA / Nantucket, Massachusetts, USA / New Bedford, Massachusetts, USA / North Atlantic, Atlantický oceán / Pembrokeshire, Wales, Velká Británie / Youghal, County Cork, Irsko

Hrají: Gregory Peck (kapitán Ahab), Richard Basehart (Ishmael), Leo Genn (Starbuck), James Robertson Justice (kapitán Boomer), Harry Andrews (Stubb), Bernard Miles, Noel Purcell (lodní tesař), Edric Connor (Daggoo), Mervyn Johns (Peleg), Joseph Tomelty (Peter Coffin), Francis De Wolff (kapitán Gardiner), Philip Stainton (Bildad), Royal Dano (Elijah), Seamus Kelly (Flask), Friedrich von Ledebur (Queequeg), Orson Welles (otec Mapple), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky, česky

Titulky: česky

 

Nastavení zvuku a titulků

 

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,37:1)

Bonus: žádný

A jedna klasika je doplněna bonusovým diskem s další klasikou, historickým dramatem Richard III. Topil se v krvi, a chtěl se spasit tím, že stále vršil zločin na zločin. Film o jedné z nejslavnějších i nejhanebnějších pověstí, které se váží k anglické koruně.

 

Příběh Anglie jako jiných zemí tvoří historie a legendy. Zbaveny svých legend by dějiny světa byly suchopárné, jako slova bez poezie, květy bez vůně, mysl bez imaginace. Děj této legendy, jedné z nejslavnějších i nejhanebnějších zároveň, vížících se k anglické koruně, zavádí svého diváka do druhé poloviny 15. století. Do doby, které předcházela stoletá válka mezi dvěma nejmocnějšími feudálními rody, usilujícími o získání dědičného práva na anglický trůn.

 

V bojích mezi přívrženci Lancasterů (kteří měli ve znaku červenou růži) a Yorků (bílá růže), se stará nejvyšší šlechta Anglie téměř zlikvidovala. Zvítězil Edward IV. (1461-83) z rodu Yorků. Opíral se v duchu raného kapitalismu o města a snažil se vybudovat moc po vzoru renesančních vládců. Po jeho smrti se však na scéně objevuje jeho bratr Richard, muž s duší znetvořenou stejně jako jeho tělo, který se neštítil k dosažení osobních cílů nejodpornějších zločinů…

 

Laurence Olivier svým režisérským, producentským a hereckým vkladem proměnil Shakespearovo velké historické drama Richard III. ve fascinující vizi machiavellistické podlosti. Olivierův herecký výkon, označovaný za jeden z nejlepších v celé jeho kariéře, naplňuje Richarda svůdným zlem, s nímž se za pomoci vražedné řady intrik zmocní koruny svého bratra Edwarda. Jeho brilantní režie pomohla přivést na plátno vynikající výkony veteránů britského divadla Ralpha Richardsona a Johna Gielguda i začínající Claire Bloom.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Na imdb.com 70 procent, na csfd.cz 83: Strhující filmové ztvárnění divadelní hry a charismatický Laurence Olivier v roli mrzáckého skřeta.

Žánr: Drama / Historický / Válečný

Země původu: Velká Británie

Rok vzniku: 1955

Délka: 152 minut (2:31:37)

Původní název: Richard III.

Světová premiéra: 13. prosince 1955 – Velká Británie, Londýn

Režie: Laurence Olivier

Námět: William Shakespeare (divadelní hra)

Scénář: Colley Cibber, David Garrick, Laurence Olivier

Produkce: Laurence Olivier, Alexander Korda

Hudba: William Walton

Kamera: Otto Heller

Střih: Helga Cranston

Společnost: London Film Productions / L.O.P.

Natáčeno: La Mancha, Castilla-La Mancha, Španělsko / Shepperton Studios, Shepperton, Surrey, Velká Británie

Hrají: Cedric Hardwicke (král Edward IV), Nicholas Hannen (arcibiskup), Laurence Olivier (Richard III), Ralph Richardson (vévoda Buckinghamu), John Gielgud (George, vévoda Clarence), Mary Kerridge (královna Elizabeth), Pamela Brown (Jane Shoreová), Paul Huson (Edward, princ z Walesu), Stewart Allen (Richardovo páže), Claire Bloom (Lady Anne), Russell Thorndike (vrchní kněz), Wallace Bosco (mnich), Norman Fisher (mnich), Andrew Cruickshank (Brackenbury), Clive Morton (Lord Rivers), Terence Greenidge (písař), Norman Wooland (Catesby), Alec Clunes (Lord Hastings), Dan Cunningham (Lord Grey), Douglas Wilmer (Lord Dorset), Laurence Naismith (Lord Stanley), Michael Gough (Dighton, první vrah), Michael Ripper (Forrest, druhý vrah), Helen Haye (vévodkyně Yorku), Andy Shine (mladý vévoda z Yorku), Roy Russell (opat), George Woodbridge (starosta Londýna), Esmond Knight (Ratcliffe), John Laurie (Lovel), a další

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital mono anglicky

Titulky: česky

 

Titulky

 

Obraz: barevný 16:9 (podle imdb.com 1,66:1)

Bonus: Vychází na DVD, Bioscop uvádí v kinech