Supraphon – Na doslech / říjen 2011

 Nedávno tu byly novinky vydavatelství Supraphon v říjnovém přehledu, teď tu máme ještě newsletter Na doslech číslo VIII. pro říjen 2011.  

Značná část už nám prošla rukama (monitory) v sólové podobě, takže zbyl vlastně jen jeden jediný rozhovor.  

Na doslech - květen 2011 

 

TONYA GRAVES: NELZE MĚ VTĚSNAT DO JEDNÉ ŠKATULKY!

 

V Česku usazená zpěvačka Tonya Graves – po nepřehlédnutelném působení v kapelách Luboše Andršta, Liquid Harmony či Monkey  Business – vydává u Supraphonu první sólové album. Nese název I´m The Only Me a je plné energie, které se ihned přenese ze stříbrného kotoučku na posluchače.

 

Někteří si vás spojují s jazzovými projekty, na téhle desce ale není po jazzu ani památky!

 

Je pravda, že si mě hodně lidí s jazzem spojuje, ale pouze ti, kteří mě pořádně neznají. Nepodílím se pouze na jazzových projektech, dělám – a vždycky jsem dělala – spoustu jiných věcí. V čistě jazzové skupině jsem vlastně. nikdy nezpívala. Když jsem dorazila do Česka, zpívala jsem nejdříve v bluesové kapele, a to dost dlouho, dělala jsem s Lubošem Andrštem. Pak jsem s Liquid Harmony provozovala takovou, řekněme, taneční hudbu. A poté přišla kapela Monkey Busines. Párkrát jsem koncertovala se Štěpánem Smetáčkem a jeho New Orchestra of Dreams, ale ani to nebyl čistý jazz, spíš bigbítový swing.

 

Jak byste hudebně charakterizovala vaše nové album?

 

Je to pop, ale jiný, než jsem doposud provozovala. Vždycky mě lákaly nové možnosti, nové zkušenosti. Proto jsem z bluesové kapely šla do taneční a z taneční do funky. Čím víc zkušeností člověk má, tím bohatší je život.

 

Dá se tedy říct, že máte srdce otevřené všem stylům, aniž byste nějaký preferovala?

 

Je to přesně tak. Potěší mě hudba, která mi dělá dobře, a to může být opravdu téměř cokoliv. Hostovala jsem třeba na jedné desce skupiny Kašpárek v rohlíku; to bylo zase něco úplně jiného, než na co jsem byla do té doby zvyklá, ale potěšilo mě to. Byla to zábava – a viděla jsem, že to může potěšit i posluchače. Víte, mě nelze vtěsnat do nějaké škatulky. Kdykoliv mám dobrý pocit, jdu do toho. A takových věcí je hodně.

 

Jak vznikala vaše nová deska?

 

Na desce jsem začala pracovat vloni, ale nápad na sólové album je starý už jedenáct let. Měla jsem ovšem spoustu jiných věcí, kapely, projekty, různá hostování, děti… to mě zaměstnávalo a na sólové album nikdy nebyl čas. Vloni se konečně našel. Hudbu ke všem písničkám dělal Hynek Toman, kytarista ze Support Lesbiens, se kterým se dlouho kamarádíme, všechny texty jsem si napsala sama. Naše spolupráce se rozbíhala postupně, nejdřív jsme spolu vytvořili písničku, ta se mi moc líbila, tak požádala jsem o druhou. Ta se mi líbila ještě víc, tak jsem požádala o spolupráci na celém albu.

 

Čili tvůrčí souznění…

 

Dokonalé. Nejsem muzikant, který by sám pomocí not vytvořil nějakou atmosféru, náladu, jsem v tomhle ohledu závislá na druhých. V Hynkově muzice to ale všechno skvěle sedlo, je v ní spousta mých pocitů. Navíc je album moje dítě i tím, že jsem všechny písně otextovala a odzpívala. Je to tedy hodně osobní věc.

 

Nenapadlo vás zařadit na desku alespoň jednu písničku zpívanou česky?

 

Ne, ani náhodou. To se u mě nikdy nestane. Jsem Američanka, můj rodný jazyk je angličtina a v angličtině se zpívá dobře. Proč se snažit o českou desku nebo české písně s mojí špatnou češtinou? Je tu spousta českých interpretů, kteří to umějí mnohem lépe. Měli bychom dělat to, co umíme. Zkoušet nové věci – to ano, ale ne neomezeně. Proč ztrácet čas předem prohranou věcí?

 

S novým albem a možnostmi jeho internetové distribuce máte zřejmě i zahraniční ambice, je to tak?

 

Ano, deska je k mání v síti elektronických prodejů, což mě těší. V Česku jsem šestnáct let a ani nevím, na kolika deskách už jsem se podílela. Moji kamarádi a rodina to pak mají složité: české desky se v cizině špatně shánějí. Musím je posílat poštou nebo osobně vozit. V tomto případě ale ve stejný den, kdy moje sousedka v Praze může zajít do gramofonové prodejny a desku si pořídit, můžou si ji přes internet pořídit i moje máma nebo kamarádi v Americe, Anglii nebo v Japonsku. To je pro mě obrovská radost. Konečně nemusím cestovat po světě s kufrem plným svých desek, aby se dostaly mezi lidi.

 

Sleduje vaše rodina v cizině vaše české počínání?

 

Sleduje a na každou moji novou aktivitu se vždycky velice těší. Mám pocit, že pro rodinu v cizině je to velká věc, má tak i představu, co tady dělám. A je na mě pyšná. A sledují mě i kamarádi a známí po celém světě.

 

Vaše nové album jste kdesi krásně přirovnala ke švédskému stolu.

 

Nechci být tlačena do jednoho žánru, tak i na mojí nové desce jsou písně různé, ale s tím, že dohromady to dobře ladí. I na švédském stole bývají nejrůznější lahůdky, všechny dobré – a spolu dohromady vytvářejí úžasný celek.

 

Album doprovází nádherný booklet obsahující všechny texty a několik fotek, jednu hezčí než druhou…

 

Jsem ráda, že to říkáte, takhle jsem to chtěla. Odmalička mám velký problém s tím, když někdo nezpívá správně texty. Nevím, proč, svět samozřejmě nekončí, když někdo nezpívá správná slova; mně to ale vadí, správně interpretovaný text je pro mě důležitý. Moje deska je v angličtině, třeba o ty texty bude tady v Česku zájem. Sama, když si koupím nějaké album, ráda si v bookletu přečtu texty. A s těmi fotkami: to byla moc hezká spolupráce s fotografem Petrem Kurečkou. Původně mi ukázal asi sto fotek, z nich jsem měla vybrat deset. Vybrala jsem čtyřicet, pak patnáct… Nakonec je v bookletu dvanáct snímků, další na titulu a další na zadní straně krabičky. Bylo opravdu složité z tolika krásných obrázků vybrat tak málo. Celkově: chtěla jsem hezký booklet. Hlavně jako dárek pro lidi, kteří si desku koupí.

 

V klipu k jedné písni alba I´m The Only Me skáčete ostošest na trampolíně; bylo to natáčení fyzicky náročné?

 

To byl zážitek! Skákala jsem téměř nepřetržitě pět hodin, myslela jsem, že budu úplně vyřízená, ale líbilo se mi to. Dokonce tak, že jsem pak sama na zahradu koupila trampolínu. Hlavně pro děti – a musím říct, že se jim to taky líbí!

 

Na internetu koluje záznam části vašeho benefičního vystoupení pro Světlušku; jak často se na vás obracejí pořadatelé charitativních akcí s žádostí o podporu?

 

Často. Kdekoliv na světě to funguje tak, že známá tvář věci pomůže. Kdykoliv můžu, ráda pozvání přijmu, ale samozřejmě nemůžu vyhovět všem. Světluška je pro mě citová záležitost: od pěti let nosím brýle nebo čočky, takže k nevidomým a lidem s poruchami zraku mám blízko. Podobně blízko mám k dětem, a tedy i ke „kuřátku“, tedy projektu Pomozte dětem. Tohle jsou akce blízké mému srdci. Víte, mezi lidmi někdy panuje pocit, že vlastně pomoci nelze, že maličká pomoc nic nevyřeší. Není to pravda: když deset miliónů lidí udělá maličkou věc, je z toho věc obrovská. Musíme si pomáhat!

PŘIPRAVUJE SE…

 

Hana Hegerová

Před nedávnem oznámila konec své hudební kariéry. Supraphon pro její příznivce a k jejímu kulatému životnímu jubileu přichystal opravdovou lahůdku. Výběrově DVD, které pod názvem Pasiáns bude obsahovat písně a dokumenty z let 1962 až 1994 vyjde 20. října 2011 k jejímu významnému životnímu jubileu.

 

Marie Rottrová

Oslaví 13. listopadu 2011 sedmdesát let, se rozhodla ukončit svoji koncertní činnost velkým turné po sportovních halách. Supraphon k této události ještě přidá ucelený komplet všech řadových alb v luxusním 17CD-boxu doplněný o DVD s výběrem hitů.

 

Věra Špinarová 

V listopadu se můžou těšit příznivci jejího skvělého hlasu na výběrové 3CD, jenž vyjde v rámci oblíbené profilové edice Zlatá kolekce a předznamená tak její prosincové kulaté životní jubileum. Zpěvačka 3CD pokřtí v rámci svého prvního koncertu v pražské Lucerně 7. 12. 2011.

 

Josef Laufer

Charismatický zpěvák se ohlíží za svými nejúspěšnějšími písněmi na svém bilančním dvojalbu Maraton/ hity z let 1969 – 2008, které vychází už 14. 10. 2011.

 

Felix Slováček

Chystá na konec října novinkové album, které pod názvem Salto solo bude obsahovat instrumentální verze velkých domácích i zahraničních hitů a filmových melodií, jako jsou například Tři oříšky pro Popelku, Tajuplný ostrov, Doktor Živago, Eltona Johna Sacrifice nebo Lionela Richieho Truly. Výborná příležitost potěšit hudebním dárkem obdivovatele saxofonisty a klarinetisty Felixe Slováčka a jeho orchestru!