Shrek třetí už je za rohem

Za normálních okolností by krásní, mladí a zelení manželé Shrekovi po odstranění zákeřné Kmotřičky víly a jejího nemožného syna Krasoně ve druhém pokračování animované komedie Shrek žili nerušeně a hlavně šťastně až do smrti. Vzhledem k tomu, že se stali protagonisty nejúspěšnějšího animovaného filmu všech dob, nemají na pohodu nárok.

Dobrodružství, která si pro ně kreativní scenáristé vymysleli tentokrát, jsou ještě vypečenější, než ta, která oba zlobříci prožili doposud.
Posuďte sami: Král Harold má nakahánku, a je proto jasné, že musí vládu v království Za sedmero horami někomu předat. Ještě jasnější je, že nástupcem trůnu se má stát manžel jeho nejjasnější dcery Fiony. Shrek se ale vyhlídkám na kralování brání tak intenzívně, že se raději rozhodne přemluvit Fionina bratrance, teenagera Artuše, aby si královskou korunu nasadil on. Nejdřív ho ale bude muset najít a udělat z něj chlapa. Zatímco Shrek, Oslík a Kocour v botách se vydávají na poměrně dobrodružnou expedici, osiřelá Fiona má úplně jiné starosti.
Absence mužského elementu v království se rozhodne zneužít již jednou odpálkovaný Krasoň, který se chce za pomoci záporných pohádkových postav zmocnit vlády v zemi Za sedmero horami násilím. Fiona je ale především Zlobryně a až na druhém místě princezna, a proto se Krasoňovi a jeho zlé armádě postaví. Navíc není sama, v první linii s ní kromě královny Lilien kráčí i svůdné komando princezen (Sněhurka, Popelka, Růženka a další), které jsou odhodlány všechny své přednosti využít boji. Ve Shrekovi Třetím bude prostě pořádně veselo, a to jsme tu ještě nezmínili draslíky, roztomilé potomky Oslíka a Dračice, a jedno překvapení, které Fiona přede všemi tají.
Shrek se vždycky opíral o revoluční a naprosto dokonalou animaci a hvězdné hlasové obsazení. Obojí mu zůstalo i ve třetím pokračování, navíc se může pochlubit mimořádně zajímavým hereckým přírůstkem v podání popové ikony současnosti Justina Timberlakea, kterého v české verzi nahradí podobně slavný Vojtěch Kotek. Režie se ujal Chris Miller, který psal ke dvěma předchozím dílům scénáře, a Raman Hui, supervizor animace jedničky i dvojky.
Scénář: Jeffrey Price, Peter S. Seaman, Jon Zack
Režie: Chris Miller, Raman Hui
Hudba: Harry Gregson-Williams

V českém znění:
David Novotný (Shrek), Tomáš Juřička (oslík), Kamila Špráchalová (Fiona), Aleš Procházka (kocour v botách), Růžena Merunková (královna Lilien), Petr Pelzer (Král Harold), Libor Hruška (princ Krasoň), Vojtěch Kotek (Artie)
Žánr: Animovaná komedie
Originální název: Shrek the Third
Obraz: barevný
Zvuk: český dabing
V kinech od 14. června 2007