Advent prozářený Příběhem Narození

Příběh Narození – tak se v překladu může jmenovat film The Nativity Story, který měl světovou premiéru večer 26. listopadu v aule Pavla VI. ve Vatikánu. „Filmová ikona“ od americké režisérky Catherine Hardwicke a scénáristy Mikea Riche barvitě, s hlubokým vhledem i historickou věrností líčí na základě Lukášova a Matoušova evangelia příběh o Ježíšově příchodu na svět skrze nazaretskou pannu Mirjam, kterou hraje šestnáctiletá Australanka Keisha Castel-Hughes.

Premiéry se zúčastnilo se asi 7000 diváků, kteří film ocenili bouřlivými ovacemi. Kardinál státní sekretář Tarcisio Bertone označil dílo s vánoční tematikou jako „skvělý film, věrně odpovídající evangeliím“. Arcibiskup John Foley, předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky, ve svém proslovu k filmu řekl, že „zobrazuje podstatu křesťanské víry vzhledem k tajemství vtělení Krista a patří do ikonografické tradice umělců všech dob, jež zobrazili Mariino mateřství“. Papež Benedikt XVI. se představení nezúčastnil vzhledem ke svým přípravám na cestu do Malé Asie (dnešní Turecko), kde několik dnů na to sloužil mši sv. před domem, který podle tradice byl domovem Panny Marie. Výtěžek z premiérové projekce je věnován na vybudování školy v izraelské galilejské vesnici Mughar, kde žijí společně křesťané, muslimové a drůzové. Film začnou uvádět nejprve kina v USA a Itálii, a to od 1. prosince.
Oscar Isaac jako Josef a Keisha Castle-Hughes jako Marie.
Na přípravách filmové premiéry The Nativity Story se podílela Papežská rada pro kulturu, Papežská rada pro sdělovací prostředky, Papežská rada Cor Unum, Vatikánská filmotéka a Vikariát města Vatikán ve spolupráci s nadací Pro Musica a Posvátné umění.
Režie: Catherine Hardwicke
Hrají: Shohreh Aghdashloo, Hiam Abbass, Keisha Castle-Hughes, Eriq Ebouaney, Ciaran Hinds, Oscar Isaac, Matt Patresi, Ted Rusoff, Gabriele Scharnitzky, Yvonne Sciò, Alexander Siddig, Shaun Toub, Tim Van Rellim
Země: Spojené státy americké
Premiéra v ČR: 21.12.2006
Scénář: Mike Rich
Kamera: Elliot Davis
Hudba: Mychael Danna
Kostýmy: Maurizio Millenotti
Střih: Robert K. Lambert, Stuart Levy
Zvuk: Richard Ford
Produkce: Marty Bowen, Wyck Godfrey
Výprava: Stefano Maria Ortolani
Pictures Copyright © New Line Cinema