Nový DVD rekordér Pioneer DVR-940HX-S

Již jsme si zvykli na fakt, že Pioneer pravidelně posouvá možnosti a kvalitativní úroveň v dynamicky se rozvíjející oblasti domácího záznamu a zpracování videa. Nejnovější přírůstek je z kategorie high-end, což znamená přehlídku těch nejnovějších technologií zabalených ve velmi slušivém kabátku. V několika větách bych vám rád představil hlavní výhody tohoto vyspělého přístroje, právě vstupujícího na náš trh.

Začněme rovnou první z odlišností která přístroj charakterizuje a s níž se v této kategorii setkáváme vůbec poprvé. Vyspělá HDD jednotka rekordéru s obrovitou kapacitou 500GB přináší možnost rozšíření o další externí jednotku s kapacitou až 400GB, která díky využití inteligentní datové sběrnice ESATA spolupracuje s řídícími obvody rekordéru a můžeme tak dle vlastního uvážení rozšiřovat celkovou kapacitu pevné paměti. Zjednodušeně lze konstatovat, že se jedná o první dvd rekordér, který může mít neomezenou kapacitu HDD.

Nabídkové menu nám kromě volby záznamu na dvd nosič a HDD jednotku nabízí i variantu HDD 2, kdy lze po jejím připojení volený tok informací libovolně směrovat. Velkým lákadlem je přítomnost nejvyspělejšího videokonverzního obvodu VQE10, jehož úkolem je předvést dosud nejkvalitnější obraz, jakého je přístroj tohoto typu schopen. Pomocí up-samplingu lze reprodukovat signál v rozlišení až 1080p a prostřednictvím rozhraní HDMI tak sledovat dosud nevídanou kvalitu přehrávaného signálu . Rekordér je dvou tunerový, přítomnost DVB-T přijímače je v této kategorii standardem na který si ihned zvyknete, zvláště pokud se v oblasti digitálního příjmu začíná blýskat na lepší časy. Pokud se některý z vlastníků licence rozhodne vysílat formou placené televize, je rekordér vybaven CI slotem pro patřičnou dekódovací kartu. Mezi takzvaně povinnou výbavu patří USB host, nabízející pomocnou ruku vašemu přenosnému přehrávači, ze kterého je možné přehrávat nebo nahrávat soubory WMA, MP3 nebo JPEG a využívat tak naplno gigantickou paměť HDD, co už zdaleka povinné není, je možnost přímého tisku fotografií z dvd rekordéru prostřednictvím kompatibilní tiskárny, zkráceně nazváno PictBridge. Pořídit fotografii z libovolné scény filmu, vlastní kamerové nahrávky, či tv programu zaznamenaného na HDD je určitě velmi zajímavé a dá se toho opravdu využít. Kompatibilita s formátem DivX je rovněž samozřejmostí, nový software však nabízí jeho prezentaci přes celou plochu obrazovky televizoru, nikoli pouze ve zmenšeném výřezu. Pokud jde o záznam na nosič dvd, přístroj se chová jako multiformátový, je tedy jednodušší vyjmenovat formáty které nepodporuje, než ty které s úspěchem odbaví.

Uživatelské pohodlí mimo jiné nabízí funkci Pause Live TV, pro pozdržení přímého přenosu vlivem nenadálé potřeby otevření si piva, starost o to jestli se záznam vejde na dvd nosič lze úplně zapomenout, rekordér je inteligent a pokud mu dochází místo na disku dvd, zbaběle se nevypne a nedělá, že vypnuli proud, naopak, tiše aktivuje nahrávání na jednotku pevnou. Pokud máte tv Pioneer, data z jejího tuneru si bleskurychle automaticky převezme, jste-li vášnivým videoamatérem, bude s vaší kamerou komunikovat prostřednictvím vestavěné miniDV zásuvky. Aktivací režimu DV2 audio stream pak lze doplnit originální zvukovou stopu záznamu novým materiálem, například příjemnou hudbou. Zadní panel je přehlídkou variability, nabízí nejen zmíněné HDMI , ale všechny obvyklé vstupy a výstupy a pokud jde o námi doporučené partnery ze stáje Pioneer, velmi mu to sluší se špičkovým AV přijímačem VSX-AX4Asi a reproduktorovým kompletem pro domácí kino Pioneer S-V810.

Doporučená cena rekordéru je 49.990,– Kč.