FilmX – Zbytečná krutost aneb žena, pistole a obchod s nudlemi

Že amíci remakují kdeco, a s velkou oblibou asijskou kinematografii, to si člověk musel zvyknout. Ale aby asiaté natočili remake amerického filmu? Edice FilmX by měla představit právě takový případ, Hollywood Classic Entertainment ve čtvrtek 3. listopadu 2011 zařazuje do IV sběratelské edice s pořadovým číslem 22 film Zbytečná krutost aneb žena, pistole a obchod s nudlemi. Ovšem ouha strouha, obal hlásá u této edice nezvyklých 199,- Kč.

Stejně jako v Hollywoodu vznikají remaky asijských hitů, občas i dálnovýchodní tvůrci sáhnou pro inspiraci směrem do Ameriky. Režisér opulentních eposů Zhang Yimou se chopil námětu noirového debutu bratří Coenů Zbytečná krutost a přetvořil ho do nadsazené kostýmní frašky zasazené do pouštního hostince v době starověké Číny. Stejně jako v původním filmu i zde vše začíná plánem manžela na likvidaci jeho záletné ženy. Jak se ale situace promění, když se postavám zvyklým na užívání luků a mečů do rukou dostane pistole?

 

Na imdb.com pro tuto edici nezvykle nízkých 58 procent, na csfd.cz 63: Absurdně bizarní remake temného thrilleru, působící jako velmi barevná karikatura. Až člověk uvažuje, jestli není zbytečný stejně, jako americké remaky asijských hororů. Názor odborníků k nalezení zde.

O režisérovi

Vnitřek obálky

Vnitřek obálky

Zadní strana 

Žánr: Drama / Komedie

Země původu: Čína / Hong Kong

Rok vzniku: 2009

Délka: 87 minut

Původní název: San qiang pai an jing qi / 三枪拍案惊奇 

Světová premiéra: 11. prosince 2009 – Čína

Kinopremiéra v ČR: 19. května 2011

Režie: Yimou Zhang

Námět: Ethan Coen, Joel Coen (původní scénář „Blood Simple")

Scénář: Jianquan Shi, Jing Shang

Produkce: William Kong, Weiping Zhang

Kamera: Xiaoding Zhao

Střih: Peicong Meng

Společnost: Beijing New Picture Film Co. / Film Partner International

Hrají: Honglei Sun (Zhang), Xiao Shen-Yang (Li), Ni Yan (Wangova žena), Dahong Ni (Wang), Ye Cheng (Zhao), Mao Mao (Chen), Benshan Zhao (kapitán), Ran Cheng (vězeň), Julien Gaudfroy (perský obchodník), Shuo Huang (vězeň), Wenting Ll (vězeňkyně), Sisi Wang (vězeňkyně), Xiaojuan Wang, Na Wei (Peršanka), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 mandarínsky, česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 16:9 (podle imdb.com 2,35:1)

Bonus: žádný