Hedy Lamarr

Hedy Lammar se narodila jako Hedwiga Eva Maria Keisler ve Vídni 9. listopadu 1914. Koncem roku 1920 byla objevená a přivedena do Berlína Maxem Reinhardtem. Nějakou dobu se zaučovala v divadle, načež se vrátila do Vídně, kde začala pracovat jako pomocnice scénáristy.


Její první významnější filmová role byla ve filmu „Man braucht kein Geld“, což byla komedie režiséra Carla Boeseho z roku 1931.

Hedy Lamarr se však proslavila první filmovou nahou scénou ve filmu Gustava Machatého Extase z roku 1933. V tomto experimentálním filmu hrála několik minut nahá, což byl první případ ženské nahoty ve filmu. To byl pro tehdejší společnost takový šok, že film odsoudil mj. papež Pius XII. a Adolf Hitler ho dokonce zakázal. Ve většině kopií (amerických i evropských) byly scény s nahou herečkou vystřiženy.

Její kariéra po úspěšném začátku pozvolna zanikla, herečka propadla alkoholu a jejím posledním spojením s okolním světem byl až do její smrti v r. 2000 telefon a televize. O tom, že vynalezla vysílačové řízení torpéd a v roce 1942 přihlásila společně s filmovým skladatelem Georgem Antheilem vynález, který se stal v roce 1958 základem pro mobilní telefony, ví už dnes málokdo

V roce 1998 použila softwarová společnost Corel na obal a propagaci svého grafického programu Corel DRAW 8 překreslenou fotografii Hedy Lamarr, ale bez svolení. Z následného soudního sporu si Hedy odnesla 200 000 dolarů.

Zemřela 19. ledna 2000 v Altamonte Springs, Orlando, Florida ve věku šestaosmdesáti let.

Jeden z jejích citátů:

„Kterákoli dívka může vypadat překrásně. Stačí, když bude klidně stát a tvářit se přihlouple.“