Blu-ray jednotka Pioneer BDC-2202

Na trh míří levná Blu-ray mechanika od firmy Pioneer. Měla by stát 299 dolarů (6200 Kč). Když uvážíme, že většina BD mechanik stojí kolem 1000 USD, je to velmi solidní cena. Stroj s názvem BDC-2202 umí BD disky číst, ale zapisuje jenom na klasická CD a DVD. Filmoví nadšenci, kteří chtějí sledovat filmy s vysokým rozlišením a nechtějí utrácet velké peníze za přehrávač, mají šanci.

Především v USA bylo zveřejnění informací o této mechanice provázeno značným nadšením, zejména od příznivců technologie Blu-Ray. Mechanika bude číst disky BD-ROM, BD-R a BD-RE rychlostí 5×, zatímco čtení disků typů BD-ROM (DL) a BD-R/RE (DL) bude probíhat rychlostí 2×. Mechanika by měla být dostupná koncem tohoto měsíce.

Jednotka bude mít rozhraní typu SATA. V souvilosti s uvedením této jednotky se dokonce se mluvilo o tom, že pokud ještě dosud trvala válka formátů mezi technologiemi HD-DVD a Blu-Ray, tak tímto právě skončila. Osobně bych nebyl tak optimistický, protože spíše než nízká cena jsou v roli osvoboditelů ve válce formátů hybridní zařízení, podporující co nejvíce formátů. Faktem je, že se dá očekávat, že na trhu se budou postupně objevovat mechaniky tohoto typu stále častěji a jejich cena bude postupně klesat.

Je třeba si ale uvědomit také fakt, že ten kdo bude chtít využít tuto mechaniku k přehrávání originálních BR nosičů chráněných AACS, bude ovšem také potřebovat zobrazovací adaptér vyhovující standardu HDCP, resp. monitor.

Příbuzné články

• Panasonic uvedl přehrávač Blu-Ray
• Bontonfilm uvede první disky Blu-Ray
• Nové lasery Ricohu čtou HD DVD i Blu-ray
• Toshiba uvede na trh první HD DVD rekordér