Aha! – Vodní svět

V pátek 11. dubna 2008 se nás deník Aha! pokusí seznámit s možnou budoucností příběhem Vodní svět za 41,- Kč. Kevin Costner však spíš než co jiného v tomto megalomanském projektu utopil spoustu peněz. Během výroby se film dostal do finančních problémů kvůli vysokému rozpočtu a stal se nejdražším filmem, který byl do té době natočen.

Při rozpočtu 175 milionů amerických dolarů vydělal film jenom v USA 88 milionů. Ač byl zpočátku považovaný za jeden z největších propadáků, byl v zámoří nečekaně úspěšný. Celkově film nakonec vydělal přes 255 milionů amerických dolarů.

Slavný americký velkofilm vznikl v roce 1995 a je velkolepou „vodní“ verzí slavného Mad Maxe. Podle scénáře Petera Radera a Davida Twohyho ho natočil režisér Kevin Reynolds (Rapa Nui, Král zbojníků Robin Hood, Fandango). V hlavní roli Námořníka se objeví slavný Kevin Costner, který se proslavil především fenomenálním úspěchem Tance s vlky či romantickým thrillerem Osobní strážce.

Vinou globálního oteplení roztály ledovce na pólech a zatopily pevniny. Zbytky lidstva už několik staletí přežívají v primitivních podmínkách na umělých ostrůvcích a všemožných plavidlech. Jedním z nich je i samotář, který si říká Námořník a který svobodně křižuje nekonečnou hladinu na svém rychlém, dokonale fungujícím trimaranu. V okamžiku, kdy připluje k Atolu, opevněnému plovoucímu ostrovu, aby tu prodal největší drahocennost vodního světa – hlínu, se však jeho život změní. Nejprve vyjde ve rvačce, vyvolané jeho odmítnutím oplodnit vybranou dívku jistého velmože, najevo, že je mutant (za ušima má žábry). Pak do jeho osamělého života vstoupí dívenka Enola, která má na zádech vytetované záhadné šifry, vedoucí údajně k legendární Suché zemi, a její nevlastní matka Helen.

Zachránily ho před smrtí za slib, že je dostane pryč z Atolu. Tím se však Námořník dostává do konfliktu s bandou pirátů, kteří si říkají Kuřáci, a s jejich bezohledným, psychopatickým vůdcem Deaconem. Také on chce totiž pro sebe a své lidi získat dívku, která má mapu na zádech. Přes zpočátku komplikované soužití samotáře nezvyklého společnosti a nervózního z upovídané Enoly, která mu navíc pomaluje loď podivnými obrázky, se trojice sbližuje a společně čelí novým útokům Deacona a jeho mužů. Jednoho dne je však trimaran obklíčen, zničen a Enola unesena. Zatímco Helen je zachráněna z trosek vynálezcem Gregorem, Námořník se vydává zachránit Enolu.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 1995

Délka: 130 minut

Původní název: Waterworld

Světová premiéra: 28. července 1995

Premiéra v kinech ČR: 12. října 1995

Režie: Kevin Reynolds, Kevin Costner

Scénář: Peter Rader, David N. Twohy

Produkce: Kevin Costner, John Davis, David Fulton, Charles Gordon, Lawrence Gordon, Ilona Herzberg, Gene Levy, Andrew Licht, Jeffrey A. Mueller

Hudba: James Newton Howard, Artie Kane, Mark Isham

Kamera: Dean Semler, Kurt E. Soderling

Společnost: Universal Pictures, Gordon Company, Davis Entertainment, Licht/Mueller Film Corporation

Natáčeno: pláž Huntington, Los Angeles, Santa Catalina Island – Kalifornie/USA, přístav Kawaihae, Kona – Havaj/USA

Hrají: Dennis Hopper 17.5.1936 (Deacon), Kevin Costner 18.1.1955 (námořník), Chaim Girafi ?? (tulák), Rick Aviles 14.10.1952 (hlídač brány), R.D. Call 16.2.19?? (vymahač), Zitto Kazann ?? (stařec), Leonardo Cimino ?? (stařec), Zakes Mokae 5.8.1935 (Priam), Luke Ka’ili Jr. ?? (chlapec), Anthony DeMasters ?? (chlapec), Willy Petrovic ?? (chlapec), Jack Kehler ?? (bankéř), Jeanne Tripplehornová 10.6.1963 (Helen), Lanny Flaherty 1935 (obchodník), Robert A. Silverman ?? (Hydroholic), Gerard Murphy 14.10.1955 (Nord), Tina Majorinoová 7.2.1985 (Enola), Sab Shimono 31.1943 (stařec), Rita Zoharová ?? (obyvatelka korálového útesu), Henry Kapono Ka’aihue ?? (hlídač brány), Michael Jeter 26.8.1952–30.3.2003 (starý Gregor), August Neves ??-1.9.2004 (starý obyvatel korálového útesu), Tracy Kames Anderson (hlídač brány), Neil Giuntoli (pekelný střelec)

Údaje o DVD (vysoce ořezaná varianta):

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky napevno s anglickým zvukem

Obraz: barevná PAL DVD9 16:9 (1,85:1)

Bonus: žádný