Aha! – Na pytlácké stezce

V středečním Aha! vychází prostřední díl z „lesní“ trilogie s dětskou filmovou hvězdou konce sedmdesátých let minulého století Tomášem Holým z prostředí lesů, vod a strání. Film se jmenuje Na pytlácké stezce a jeho cena je 41,- Kč. Jako příbal vyšlo již dříve dne 4. října 2007 v časopisu Květy (i s časopisem) za 119,– Kč.

Malý Vašek Straka nechce jet s rodiči k moři do Bulharska, a proto si vymyslí plán: před odjezdem uteče a sám se tajně vypraví za dědečkem, hajným na Šumavě. Z toho je samozřejmě velký průšvih, ale nakonec má Vašek vyhráno. Může zůstat u dědy a prožívat další zajímavá lesní dobrodružství.

Země původu: Československo
Rok vzniku: 1979
Délka: 73 minut
Žánr: dětský, rodinný

Režie: Václav Gajer
Hrají: Tomáš Holý, Gustáv Valach, František Hanus, Jan Pohan, Josef Kemr, Václav Sloup, Karel Heřmánek, Karel Augusta, Pavel Zedníček, Jana Brejchová

Údaje o DVD:
Obraz: barevný, PAL, 4:3
Regiony: ALL
Zvuk: český DD 2.0
Titulky: české

Tomáš Holý vyrůstal v Praze a nebýt toho, sotva by ho znal celý národ. Jeho strýc, jenž pracoval jako rekvizitář na Barrandově, ho přivedl k režisérovi Oldřichu Lipskému, zda by se mu náhodou takový klučina nehodil… Lipskému se okamžitě zalíbil, a tak se už jako sedmiletý objevil v komedii Marečku, podejte mi pero! v roli žáka, který se snaží předat roztržitému profesoru chemie oběžník. Zaujal i Marii Poledňákovou během konkurzu na rodinnou komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku o baletce Anně (Jana Preissová), horolezci Lubošovi (František Němec) a jejich synovi Vašíkovi, jejíž úspěch – a zvlášť výkon nejmenšího hrdiny – přiměl režisérku k natočení volného pokračování (Jak dostat tatínka do polepšovny). Všichni hlavní protagonisté na vznik dnes už legendárních filmů rádi vzpomínají, neboť malý Tomáš se velmi záhy stal oblíbencem celého štábu. S láskou o něm vyprávěl třeba Josef Karlík, jenž hrál v Polepšovně jeho dědečka. Vzpomněl i na Tomášovy pověstné hlášky, v nichž se někdy projevovalo, že část dětství strávil kvůli filmování mezi dospělými…

Svým projevem si získal i filmového režiséra Václava Gajera, který ho obsadil do šumavského triptychu Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem: „Stačilo, když se usmál, a člověk měl hned lepší náladu…“ Možná právě příběhy o vztahu dědečka a vnuka, které spojuje láska k lesu a zvířatům, v Tomášovi probudily náklonnost k přírodě a ke koním zvlášť. Nebyla to však jeho jediná vášeň. Měl rád westerny a Ameriku, rychlé motorky, sbíral staré zbraně, bavilo ho lyžování či, jak přiznal v jednom z posledních rozhovorů, „jen tak sedět, poslouchat muziku a přemýšlet o všem možném“.