MF Dnes – Příběhy obyčejného šílenství

 

MF Dnes při vydávání oceněných českých filmů vybírá i z relativně novějších titulů, ve středu 9. dubna 2008 se tak dočkáme v Kolekci 26 Českých lvů titulu Příběhy obyčejného šílenství za obvyklých 49,- Kč, kolotoč komických situací plných absurdity každodenního „obyčejného šílenství“. Film již jednou vyšel jako součást Světa DVD 2006/07

 

 

Na základě vlastní úspěšné divadelní hry natočil scenárista a režisér Petr Zelenka komediální love story o různých podobách lásky. Autor Knoflíkářů, Roku ďábla či scénáře Samotářů nabízí další příběh prosycený jeho typickým smyslem pro humor. Film vznikl v mezinárodní koprodukci České republiky, Slovenska a Německa, za podpory Státního fondu na podporu a rozvoj kinematografie. Film vyrobila společnost Negativ, která produkovala už předchozí Zelenkův film Rok ďábla. Na projektu se také podílela TV Nova. 

 

Petr je mladý muž, který už by měl mít život pevně pod kontrolou. Stále se však ocitá ve víru absurdních situací, které vytrvale hatí jeho milostný život i původně slibnou kariéru leteckého dispečera. Z navigační věže spadnul až za volant vysokozdvižného vozíku v letištním překladišti a vztah s milovanou Janou nahradila ponižující pozice voyera. Ani Petrovi rodiče nejsou úplně standardní. Jeden náhodný telefonát a trocha černé magie nezadržitelně rozjíždějí kolotoč komických situací plných absurdity každodenního „obyčejného šílenství“.

 

Obrazovka z DVD 

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Obrazovka z DVD

 

Petr Hanek je mladý muž, který už by měl mít život pevně pod kontrolou. Stále se však ocitá ve víru nečekaných událostí, které vytrvale hatí jeho milostný život i slibnou kariéru. Bývalý letecký dispečer byl na ruzyňském letišti přeřazen na práci do překladiště. Jedna z beden, kterou přebírá, není na seznamu zásilek a šéf mu při jejím otvírání vypráví příběh o muži, který se pokusil v podobné bedně emigrovat, ale byl udán a odhalen. V bedně je jen ženská figurína… 

 

Petr je poněkud podivínský muž, který stále nepřestal milovat svou bývalou přítelkyni Janu. Jeden z kolegů Petrovi poradí, jak Janu získat zpátky. Má jí ustřihnout pramen vlasů a ty pak speciálním způsobem uvařit. Vypraví se proto do vily, kde Jana bydlí se svým novým přítelem Alešem. Tam se právě koná večírek a Aleš ho pozve dál, i když Janě se to příliš nezamlouvá. Petr se opije a když hosté odejdou, získá v ložnici pramen jejích vlasů. Další den mu do práce volá rozzlobená Jana. Ostříhal prý Alešovu tetu, která ho za to chce žalovat. 

 

Petrovi zavolá také matka, kterou rozčiluje manžel David – prý úplně ztratil zájem o všechno kolem sebe. Aby ho vyburcovala, nutí ho telefonovat na různá čísla a zjišťovat, jestli lidé poznávají jeho hlas. David Hanek je totiž bývalý komentátor socialistických filmových týdeníků. Jedním z lidí, ke kterým se dovolá, je mladá sochařka Sylvie, jež ho považuje bývalého přítele Martina a nutí ho vyznat jí lásku pod pohrůžkou sebevraždy. 

 

Petr se stane nečekaným divákem milostných hrátek své sousedky Alice a jejího přítele Jiřího, kteří potřebují diváka pro okořenění svého milostného života. Krátce poté Petra v práci navštíví Jana. Původně přišla kvůli Alešově tetě, ale prozradí mu, že jejich rozchod těžce nesla, a že proto lákala do svého bytu muže, kteří náhodně procházeli kolem ulicí, kde bydlí. I Aleš je jedním z takových náhodných milenců. Petr dívku prosí, aby si ho nebrala. 

 

David Hanek se schází se Sylvií, doprovází ji dokonce na seskok padákem a na vernisáži výstavy, kde Sylvie vystavuje, vystoupí s jedním socialistickým komentářem. Setká se tu s překvapeným Petrem, který je nucen doprovázet na výstavu Alešovu tetu. Ta si pak Petra odveze do vily a předpokládá, že spolu stráví noc. Jenže Petr náhodně vyslechne, jak Jana prozradí Alešovi, že si s ním začala jen kvůli rozchodu s Petrem. Zavolá jí mobilem a přes další nedorozumění se s dívkou usmíří a stráví s ní noc. Petrova otce Davida vztah se Sylvií unaví, a tak se rád vrací k ženě, jenže ta se zbláznila a skončila na psychiatrii. Ani Petr to s návratem k Janě nemá snadné. Usmířili se sice a vrátili se k sobě, jenže jeho originální nápad jak dívku požádat o roku se poněkud vymkl kontrole. 

 

Žánr: Komedie

Země původu: Česká republika / Německo / Slovensko

Rok vzniku: 2005

Délka: 110 minut (1:48:41) + 70 minut bonusů

Premiéra v kinech ČR: 24. února 2005

Režie: Petr Zelenka

Asistent režie: Barbora Adamová

Pomocná režie: Kateřina Oujezdská

Námět: Petr Zelenka (divadelní hra)

Scénář: Petr Zelenka

Produkce: Milan Kuchyňka, Pavel Strnad, Karl Baumgartner (Pegasos Film), Ernst Szebedits (Pegasos Film), Sylvia Dubecká (SisaArt), Tomáš Hoffman (Česká produkční 2000), Petr Chajda (Česká produkční 2000)

Hudba: Karel Holas

Kamera: Miro Gábor

Střih: David Charap

Kostýmy: Martin Chocholoušek

Masky: Nevena Thielová

Architekt: Ondřej Nekvasil

Společnost: Negativ s.r.o. / Pegasos Film / TV Nova

Hrají: Ivan Trojan (Petr Hanel), Zuzana Šulajová (Jana) – namluvila Zuzana Stivínová, Nina Divíšková (Petrova matka), Miroslav Krobot (David Hanek, Petrův otec), Karel Heřmánek (šéf), Jiří Bartoška (Jiří, skladatel), Jana Hubinská (Janina teta), Zuzana Bydžovská (Alice), Petra Lustigová (Sylvie), Jiří Bábek (Aleš), Marta Sládečková (šéfova žena), Jan Lepšík (kolega), Matúš Bukovčan (kolega), Petr Lafek (kolega), Peter Dubecký (číšník), Ida Sovová (servírka), Václav Strasser (bublinář), Zora 519 (figurína Eva) 

 

Menu DVD 

 

Údaje o DVD: 

 

Výběr kapitol 

 

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky

Titulky: anglicky, česky pro neslyšící

 

Titulky 

 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (1,78:1)

Bonus: trailery (Teaser – 1:08, Foršpan – 2:15), film o filmu (15:05 česky s českými nebo anglickými titulky), záběry z natáčení (10:40), nepoužité scény (31:30), fotogalerie, filmografie tvůrců a herců (herci: Ivan Trojan, Zuzana Šulajová, Miroslav Krobot, Nina Divíšková, Jiří Bartoška, Zuzana Bydžovská, Jana Hubinská, Karel Heřmánek, Petra Lustigová, Zora 519; tvůrci: Petr Zelenka, Miro Gábor, Pavel Strnad, Milan Kuchynka, Ondřej Nekvasil, Martin Chocholoušek, David Charap, Michal Holubec, Karel Holas)

 

Bonusy 

 

Z natáčení

 

Nepoužité scény

 

Biografie

 

Eva

 

Trailery