Zemřel Karel Černoch

Karel Černoch, jedna z nejvýraznějších postav českého show businessu posledních desetiletí, dnes ve věku čtyřiašedesáti let podlehl této zákeřné nemoci. Legendární zpěvák tak prohrál svůj dlouhý boj s rakovinou tlustého střeva. Veřejnost o tom informovala zpěvákova rodina.

Minulý rok se podrobil operaci a sérii chemoterapií. Poslední léčba však neměla na jeho zdravotní stav dobré účinky.

Karel Černoch byl nejen zpěvák, ale i filmový i muzikálový herec. Známe ho z mnoha zábavných pořadů, jako například Možná přijde i kouzelník, kde vytvořil jedinečnou komickou dvojici s rovněž zesnulým Jiřím Wimmerem. Jejich společné scénky vyšly i na CD s názvem Karle, styďte se!.

Před Vánoci prodělal zpěvák poslední chemoterapii, po které se jeho stav rapidně zhoršil.

Karel Černoch se narodil 12. října 1943 v Praze. Začínal v 60. letech minulého století jako zpěvák rokenrolu a beatu zpěvák, prošel celou řadu tehdejších porgresívních hudebních skupin, z nichž nejvýznamnější byla skupina Juventus, na jejímž repertoáru se podílel také autorsky. S touto skupinou natočil i hit Ona se brání. Dále vystupoval s formacemi Donald, Shut Up nebo Pop Messengers.

Během let se díky jeho píli a talentu stal jedním ze známých jmen středního proudu, po vítězství na Bratislavské lyře 1969 (Píseň o mé zemi) však přišel částečný zákaz činnosti. Okolnosti zákazu nerad komentoval, avšak zpívání se nevzdal. Vystupoval pak v Divadélku Ateliér, v pořadech Evy Olmerové a hostoval v některých představeních Divadla Semafor. V roce 1981 následoval příklon k moderní country hudbě ve skupině Country beat Jiřího Brabce, kde vystupoval po boku Nadi Urbánkové.

V 90. letech vyhrál Karel Černoch konkurz na hlavní roli v muzikálu Bídníci, který odstartoval český muzikálový boom. Hrál také v muzikálu Monte Cristo, Evita a 451 stupňů Fahrenheita.

V televizi si zahrál například v pohádce „Co takhle svatba, princi?“.

Před dvěma lety vydal knihu pod názvem Já bejval divnej kluk, kde zhodnotil svoje celoživotní působení.