Reflex – edice X krát divadlo – Hejtman z Kopníku

Divadelní hrou pro březen v edici X krát divadlo je hra Carla Zuckmayera Hejtman z Kopníku, kterou startuje série z 80. let. Vychází s časopisem Reflex ve čtvrtek 27. března 2008 za cenu 110,– Kč.

Rok 1930 je pro německého spisovatele Carla Zuckmayera úspěšný. Světlo světa spatří film Modrý Anděl s Marlene Dietrich podle jeho scénáře a pracuje na divadelní hře Hejtman z Kopníku, která se hraje o rok později. A má také úspěch. Vzápětí podle ní vzniká film. Druhá filmová verze pak pochází z poloviny 50. let. Je to velmi pravdivá komedie o pruské byrokracii a militarismu. Když měla premiéru v pražském Činoherním klubu v roce 1980, měla také úspěch. A to nejen pro paralelu s absurdní byrokracií právě vládnoucího systému, ale také pro neokázalý lidský rozměr, který titulní postavě dokázal pod vedením Ladislava Smočka vtisknout „nováček“ souboru Petr Nárožný. Inscenace se hrála deset let a uvidíte v ní řadu dalších vynikajících herců tohoto divadla, kteří už bohužel nejsou mezi námi. V lednu minulého roku uplynulo od smrti Carla Zuckmayera 30 let.

Hejtman z Kopníku byl první rolí Petra Nárožného v Činoherním klubu, s nímž je dnes neodmyslitelně spjat. Současně šlo o první inscenaci režiséra Ladislava Smočka, jež se po mnoha letech natáčela, a navíc o komedii parodující vojenský a policejní dril. Existovaly tedy jisté paralely mezi tím, co se dělo na jevišti a jaká byla občanská zkušenost té doby.

Režie: Ladislav Smoček
Hrají: Petr Nárožný, Jiří Císler, Kateřina Frýbová, Jiří Hálek, Rudolf Hrušínský ml., Miroslav Středa, Miloslav Štibich, Oldřich Vízner

A na závěr informace, která bude zajímat ty, kteří se o českou divadelní scénu zajímají hlouběji. Povídání o divadle osmdesátých let na záznamech Československé televize, jež v tomto roce vyjdou v Reflexu, si můžete přečíst v čísle 12. Tehdejší dramaturg Hlavní redakce dramatických pořadů v Praze Ondřej Šrámek ve Vzpomínkách starého zbrojnoše připomíná dobu, kdy byl jedním ze tří dramaturgů, kteří měli cyklus Zveme vás do divadla na starosti.