DVDcom – Planeta opic

Společnost DVDcom do sítě vybraných trafik dodá v pátek 21. května 2010 za 99,- Kč novou verzi filmu Planeta opic. Moderní verze kultovní sci-fi Pierra Boullea. Navštivte zcela jiný svět, kde vládnou primáti a lidé jsou jen divokou zvěří nebo zotročenou pracovní silou.

Píše se rok 2029, mezihvězdné průzkumné mise se šimpanzími piloty sestupují z vesmírné stanice Oberon dál do vzdálenějších míst vesmíru. Při jedné takové výpravě šimpanz ztratí spojení a zmizí z dosahu radaru. Odvážný astronaut Leo Davidson podnikne záchranný let a s poruchou přistane na jedné planetě v džungli ne nepodobné té na Zemi. K Leovu údivu planetu obývají mluvící opice a primitivní lidé. Opice ho zajmou a když jim uprchne, shromáždí kolem sebe malou skupinu vzpurných lidí a sympatizujících opic. Snaží se obnovit kontakt s Oberonem, ale všechno se změní díky nečekanému objevu. Leo vyzbrojen novým poznáním vede povstání proti nadvládě opic, které může skončit dobytím svobody a nebo absolutní zkázou.

Obšírnější popis děje:

Píše se rok 2029 a na americké kosmické lodi Oberon lidé testují na opicích lety do hlubin vesmíru. Kapitán Leo Davidson sice dráždí šimpanze Semose, ale když se opičák při průzkumném letu velké elektromagnetické bouře dostane do potíží, vydá se mu v druhém modulu na pomoc. Také on se však dostane do potíží a po nečekaném skoku v čase nouzově přistane na neznámé planetě. Jeho loď klesne ke dnu malého jezírka. Sotva se otřesený astronaut dostane na břeh, je stržen skupinou prchajících lidí, primitivních divochů, které pronásledují nelítostní lovci, inteligentní opice. Leo je s řadou dalších chycen a dopraven v kleci do blízkého města, kde se stane svědkem krutého obchodu s lidskými otroky.

Vidí jak je jeden z lidí zbit, když se pokusí chránit svou dceru Daenu a všimne si také elegantní opice Ari, která se lidí zastává. Požádá ji o pomoc a ona si koupí jeho i Daenu. Leo se tak dostane do domu jejího otce, senátora Nada, který právě pořádá velkou hostinu. Jedním z hostů je také arogantní generál Thade. Ten je naopak velkým nepřítelem lidí, ale snaží se získat Ari, která jeho nabídky odmítá, protože ví, že se s ní chce oženit jen kvůli vlivnému postavení jejího otce.

Sluhové zavedou Thada k jezírku, do nějž havaroval kosmický člun, a generál je tam zabije, aby vše udržel v tajnosti, Leo s dalšími lidskými zajatci uprchne s pomocí Ari a jejího sluhy Krulla z města. Najde jezírko a potopí se k člunu, odkud vynese přístroj, který mu signalizuje, že bylo navázáno spojení s kosmickou lodí Oberon. Generál Thade chystá výpravu za uprchlíky, které chce pobít a "zachránit" z jejich rukou Ari, kterou vydává za unesenou. Ještě než vyrazí, dozví se od svého umírajícího otce, že před opicemi vládli planetě lidé a na důkaz svých slov dá Thadovi starobylou pistoli, kterou kdysi vyrobili lidé. Než však se svými jednotkami stačí uprchlíky dostihnout, dostanou se lidé pod vedením Lea do zakázané oblasti, kde najdou značně zchátralý vrak Oberonu, který tu kdysi také havaroval. Leo pronikne na dosud neporušený kapitánský můstek a podaří se mu uvést do chodu počítače.

Dozví se, že loď tu ztroskotala, když se ho pokoušela najít, posádka se spřátelila s místními inteligentními opicemi, postupně se však stala jejich otroky. K troskám dorazí stovky divokých lidí, kteří věří, že jim podivný cizinec pomůže najít nový domov a zbaví je nebezpečí, které jim hrozí od opic. Thade mezitím lidi obklíčí. Schyluje se k rozhodující bitvě…

Na imdb.com 56 procent, na csfd.cz 59: Dokonalé masky. A opice jako hlavní postavy filmu. To je bohužel všechno, zbytek nestojí za řeč.

Žánr: Akční / Dobrodružný / Sci-fi / Thriller

Země původu: USA

Rok vzniku: 2001

Délka: 115 minut

Původní název: Planet of the Apes

Světová premiéra: 26. července 2001 – Hong Kong / Portoriko

Kinopremiéra v ČR: 18. října 2001

Režie: Tim Burton

Námět: Pierre Boulle (román "La Planète des Singes")

Scénář: William Broyles Jr., Lawrence Konner, Mark Rosenthal

Produkce: Ross Fanger, Katterli Frauenfelder, Iain Smith, Ralph Winter, Richard D. Zanuck

Hudba: Danny Elfman

Kamera: Philippe Rousselot

Střih: Chris Lebenzon

Kostýmy: Colleen Atwood

Společnost: Twentieth Century Fox Film Corporation / The Zanuck Company / Tim Burton Productions

Natáčeno: Austrálie / Havaj, USA / Lake Powell, Utah, USA / Los Angeles Center Studios – 450 S. Bixel Street, Downtown, Los Angeles, Kalifornie, USA / Los Angeles, Kalifornie, USA / Page, Arizona, USA / Ridgecrest, Kalifornie, USA / Santa Clarita, Kalifornie, USA / Sydney, New South Wales, Austrálie / Trona Pinnacles – 300 S. Richmond Road, Ridgecrest, Kalifornie, USA / Washington, District of Columbia, USA

Hrají: Mark Wahlberg (kapitán Leo Davidson), Tim Roth (Thade), Helena Bonham Carter (Ari), Michael Clarke Duncan (Attar), Paul Giamatti (Limbo), Estella Warren (Daena), Cary-Hiroyuki Tagawa (Krull), David Warner (Sandar), Kris Kristofferson (Karubi), Erick Avari (Tival), Lucas Elliott Eberl (Birn), Evan Dexter Parke (Gunnar), Glenn Shadix (senátor Nado), Freda Foh Shen (Bon), Chris Ellis (velitel Karl Vasich), Anne Ramsay (podplukovník Grace Alexanderová), Andrea Grano (major Maria Cooperová), Michael Jace (major Frank Santos), Michael Wiseman (specialista Hansen), Lisa Marie (Nova), Eileen Weisinger (Leeta), Deep Roy (gorilí dítě / Thadeova neteř), Chad Bannon (červený opičí voják / muž lovící opice), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky, 2.0 maďarsky. 2.0 polsky, 2.0 turecky

Titulky: česky, anglicky, maďarsky, polsky, turecky, chorvatsky, rusky, bulharsky, rumunsky

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9 (2,35:1)

Bonus: žádný