Karel Roden

Český herec Karel Roden se narodil se 18. května 1962. Začínal rolemi sebevědomých, často nesympatických mládenců. Později často dominoval v rolích psychologicky náročných. Také jeho bratr Marian je hercem.

Karel Roden je jedním z nejčastěji obsazovaných českých herců v zahraničních filmech. Dokazuje to například hollywoodský thriller z roku 2001 Patnáct minut, kde stanul po boku slavného amerického herce Roberta de Nira. Jak psali američtí kritici, Roden ve filmu vedle svého nesporného talentu využil i svých jazykových znalostí. Ve filmu hrál roli českého zločince Emila Slováka, který ovšem promluvil i několik vět česky. Původně přijel do USA zabít svého starého kamaráda Miloše. Jenže pak ho natočí navideo a záběry se snaží prodat televizi…

O Karlu Rodenovi se traduje, že měl úžasný start už na DAMU. U přijímacích zkoušek dostal za úkol zahrát psa. Role pro něj byla o to těžší, že jeho paničku hrála mladičká adeptka herectví Ivana Chýlková. Oba byli hned napoprvé přijati. K dnešnímu dni mají na kontě řadu společných filmových projektů a také spolu dlouhou dobu žili. Až do té doby, než si s Janem Krausem, prý k oboustranné spokojenosti, vyměnili partnerky.

Život Karla Rodena je plný překvapení. Mezi ně patřil i dárek, který dostal ke svým třicetinám v podobě angažmá v Národním divadle. To ale po roce opustil a odjel do Anglie, aby navštěvoval kursy herectví, vylepšoval si angličtinu a přivydělával si potiskem triček.

Kromě mnoha významných rolí v tuzemských filmech proslavil také v hollywoodských produkcích: zahrál si Grigoriho Rasputina v komiksové adaptaci Hellboy (2004), Gretkova v akčním filmu Bournův mýtus (2004, režie Paul Greengrass) a na kontě má také snímky Neprůstřelný mnich (2003), Blade II (2002, režie Guillermo del Toro) a 15 minut režiséra Johna Herzfelda s Robertem de Niro.

Mezi jeho filmy z poslední doby patří Zběsilý útěk Waynea Kramera, Poslední výsadek, Summer Love a The Abandoned. Brzy jej budeme moci vidět ve velkofilmu Juraje Jakubiska Bathory a filmové adaptaci bestselleru Bestiář, kterou natáčí Irena Pavlásková.

V roce 1998 Roden získal cenu Alfréda Radoka za výkon v roli Bruna ve hře Fernanda Crommelyncka Velkolepý paroháč. Mezi jeho další významné divadelní role patřil Don Juan ve hře Don Juan a Faust a Paul Verlaine ve hře Úplné zatmění. Ve dvou hrách se objevil také se svým bratrem Marianem.

Z nejaktuálnějších filmů nesmíme zapomenout na film „Prázdniny mistra Beana“, kde Roden hraje Emila.