Zemřel herec Jean-Pierre Cassel

Ve věku 74 let zemřel ve čtvrtek večer v Paříži slavný francouzský herec Jean-Pierre Cassel, známý z mnoha filmů i českým a slovenským divákům. Oznámil to včera jeho agent. Cassel zemřel po dlouhé nemoci, jejíž povaha nebyla upřesněna. Televize LCI uvedla, že byl už několik dní hospitalizován.

Jeho herecký kolega Jean Rochefort ho označil za symbol elegance a radosti ze života a řekl, že je jeho smrtí velmi otřesen. Ministr kultury Renaud Donnedieu de Vabres napsal, že Cassel představoval „šťastnou směsici elegance a ironie“ a byl to herec „stejně rafinovaný jako populární“.

Cassel začínal ve filmu v 50. letech. V následujícím desetiletí ho proslavilo účinkování v řadě komedií, ve kterých vynikal jeho šarm, později hrál i hlubší role. Byl známý také jako zpěvák a tanečník-stepař. Od 80. let se více soustřeďoval na divadlo a televizi, ale na film nezanevřel. Během své dlouhé kariéry točil s některými z nejslavnějších režisérů, například s Reném Clairem, Luisem Buňuelem, Josephem Loseym nebo Sidneym Lumetem, ve Francii často s Philippem de Brokou, v jehož filmech poprvé zazářil.

Čeští a slovenští filmoví fanoušci ho mohli vidět ve filmech jako Báječní muži na létajících strojích, Arsene Lupin kontra Arsene Lupin, Pán ze společnosti, Vražda v Orient expresu, Nenápadný půvab buržoazie nebo v posledních letech v Purpurových řekách, kde hrál se svým synem Vincentem. V roce 1980 navštívil Cassel i Prahu.

Jean-Pierre Cassel, podle řady komentářů rozený svůdník, měl z prvního manželství dva syny, z druhého svazku dceru. Syn Vincent je manžel italské hvězdy Moniky Bellucciové, kterou Francouzi v několika anketách označili za nejkrásnější ženu světa.