Posel světla

I když jste se až doposud mohli na našem serveru setkat převážně s recenzemi filmů na DVD, případně multimediálními tituly, dnes učiníme malou výjimku. Seznámíme vás v krátké recenzi s posledním CD Divadla Járy Cirmmana, které se již před časem objevilo na našem trhu.

Na předvánočním trhu se jako v posledních letech již každoročně objevil nosič CD s novým titulem z produkce Járy Cimrmana. Posledním z nich byla kompilace. Jmenuje se POSEL SVĚTLA a další cimrmanovské texty, na něž se nedostalo, a jedná se rovnou o dvouCD.

Důvodem, proč toto CD vzniklo, je skutečnost, že v době, kdy byla většina her Divadla Járy Cimrmana pořizována na zvukové nosiče, jednalo se o klasické vynilové „černé“ desky, takzvané LP (elpíčka), které byly časově limitovány, a některé přednášky se sem zkrátka nevešly.

Ti, kteří znají hry Divadla Járy Cimrmana v živém provedení i ze zvukových nosičů, ví, že v divadle je toho většinou trochu víc. Není tím myšlena jen vizuální složka, která na CD není přítomna, ale některé scénky, referáty a přednášky nebo i části her (popřípadě hra celá, jako je tomu v případě jednoaktovky „Posel světla“), které znají jen ti, kteří znají hry z divadla, případně z videokazet nebo DVD. Pro mnoho lidí je ale osobní návštěva DJC obtížně realizovatelná, a kromě CD přehrávače nebo magnetofonu nejsou vybaveni žádnými jinými výdobytky domácí videozábavy (nevěřili by jste, ale takových lidí je opravdu ještě hodně). Právě pro tyto čistě „zvukové“ znalce Cimrmanova díla je určeno toto dvojdílné CD, které doplní to, co jim dosud ve fonotéce chybělo.

Později, když přišla technologie CD, která umožňuje zaznamenat i delší stopáž, se tohoto faktu nevyužilo, a na CD se jen překopíroval obsah původních LP desek. V archivu Divadla Járy Cimrmana tak zůstalo mnoho textů, na které se nikdy nedostalo. A to je z hlediska cimrmanologie opravdu škoda.

V minulých letech již byl vydán podobný soubor s názvem „Zapomenuté věci zapomenutého génia“, který byl podobnou sbírkou dílek, které se jinam nevešly. V nedávné době došlo i na znovuvydání titulu Cimrman v říši hudby tentokrát v úplné podobě i operou Úspěch českého inženýra v Indii. Rozhodnutí vydat tyto záznamy a doplnit tak chybějící artefakty z dějin Divadla Járy Cimrmana je jistě nesmírně záslužné a ocení jej zejména skalní fanoušci Járy Cimrmana.

Nyní si řekněme o tom, co na CD „Posel světla a další…“ najdete.

1. CD:

Vražda v salónním coupé
1. Cimrman na prahu své kriminalistické kariéry
2. Detektiv a básník
3. Cimrmanova revoluce v němém filmu

Cimrman v říši hudby
4. Cimrmanovy písňové texty
5. Cimrmanova kabina pro začínající houslisty
6. Osud Cimrmanovy mamutí opery Panama

Dlouhý, Široký a Krátkozraký
7. Cimrmanova cesta za pohádkou

Lijavec
8. Anekdoty
Blaník
9. Nevěřící Vlasák

2. CD:

Dobytí Severního pólu
1. Zkouška nové technické síly
2. Živý obraz: Škodu nezjistí, kdo se pojistí
Záskok
3. Hamlet bez Hamleta
Švestka
4. Cimrman – kočovný dentista
5. Šel nádrážák na mlíčí
Afrika
6. České koloniální výboje
Posel z Liptákova
7. Posel světla, jednoaktová hra

Celkový čas:
CD1 = 59:00 / CD2 = 59:27

K jednotlivým scénkám a divadelním výstupům podávají vysvětlení formou průvodního slova Ladislav Smoljak a Zdeněk svěrák.
Snímky 1 – 9 (1. CD) a 1 – 6 (2. CD) poskytl vydavatelství Supraphon a.s. ze svého zvukového archivu Jan Beránek. Jednoaktovka Posel světla byla natočena v Divadle Járy Cimrmana v Praze dne 8.10.2004
Zvukový záznam představení, zvuková režie této kompilace a mastering pro CD Martin Kusák v září 2005 ve studiu ADK v Praze.

Producent Jiří Tušl.
Cover Design Jaroslav Weigel. Fotografie Pavla Otáhalová – Černá.
Vydal Supraphon – ADD Stereo SU 5668–2.