Dobrá a ještě lepší jitra

Audio CD „Dobrá a ještě lepší jitra“ ve své době mimořádně oblíbené ranní rozhlasové fejetony Františka Nepila, které dosud nevyšly na CD: Studánky – Klatovy – Velká Bíteš – Ještěd – Trenčín – Gejzíry na východním Slovensku – Podtatranské ovce – Silvestr – Pardubice. Doplněno vzpomínkami Miroslava Horníčka a red. Aleše Vovse.

Jedná se o fejetony, které vyšly také jako milá knížka s ilustracemi Vladimíra Renčína. CD obsahuje nahrávky ze soukromého archivu Aleše Vovsa a Světlany Popovičové. Fejetony byly natáčeny v různých časových údobích pro pravidelný pořad Českého rozhlasu „Dobré jitro z Prahy“. S výběrem pomohla paní Zdena Nepilová.

Kolem roku 1975 se František Nepil začal programově prolínat se životem tehdy rodící se redakce Dobrého jitra z Prahy. Úkolem bylo zpravodajsko-publicistickou náplň ranního vysílání stanice Praha zlidštit, resp. zčlověčit. Z milionů domácností se tehdy z rozhlasu po drátě linulo nejen „ráz, dva, upažíme, první druhá, široký stoj rozkročný a zhluboka…nádech a výdech a nádech a výdech a ještě jednou naposledy nádech a výdech…protřeseme ruce… upažíme…“ podmalováno rytmickou skupinou Jana Kalába, nejen prvomájová dechovka, mobilizující všechny posluchače k radostnému úprku do pracovního procesu, v němž budou padat výrobní rekordy, a celý pokrokový svět (natož ten militantně a ošklivě jiný) nám bude závidět. Byl dán prostor pro chytré a moudré lidi. To byly ony příjemné rady zahrádkářům, moudré rady rodičům, citlivé a svěží albatrosové nabídky knižních novinek pro děti a teké rodinné redakční stříbro – pondělní a páteční fejetony Františka Nepila. A jak už to v životě bývá, na dobré si po čase člověk v životě zvykne a z hezkých pocitů nedělá „ouřad“. A tudíž ani tzv. nearchivuje. Naštěstí jsou mezi námi – neúředníky – i tací, kteří sice programově nearchivují, avšak také programově po sobě moc neuklízejí a tudíž nevyhazují. Díky nim bylo a je z čeho vybírat. Skvělá paní Zdena Nepilová má samozřejmě v písemné podobě každou větu. Jenže co bychom si povídali – fejeton Františka Nepila, vyprávěný Františkem Nepilem – to je jiné pokouřeníčko. Ostatně, pořídíte-li si toto CD, můžete posoudit sami.

Podrobnosti o CD:

Vydavatel: Český rozhlas – Radioservis
Katalogové číslo EAN: 8590236022423
Počet CD: 1
Typ nahrávky: studio
Celkový čas: 61 minut 52 sekund

Obsah disku:

01. Pocta Nepilovi
02. Studánky
03. Klatovy
04. Velká Bíteš
05. Ještěd
06. Trenčín
07. Gejzíry na východním Slovensku
08. Podtatranské ovce
09. Miroslav Horníček – vzpomínka na Františka Nepila
10. Silvestr
11. Pardubice

Vybral a sestavil:
Aleš Voves
Kresba bookletu: Miloslav Jágr
Hudba: jan Hála
Úprava a sestřih: Pavel Petřík
Produkce: Pavel Procházka