DVD MOVIE 2006/12 – Mrcha, Paleček

Prosinec dnes již loňského roku byl hektický a tak se na některé časopisy které vyšly v tuto dobu dostává až teď. Jedním z nich je i prosincové číslo časopisu DVD MOVIE s přílohami na DVD Mrcha a Paleček.

MRCHA

Žánr: drama, komedie
Obraz: 16:9, barevný, PAL
Zvuk: anglický DD5.1 , český DD 2.0
Titulky: české
Region: 2

Režie: Stephen Metcalfe
Hrají: Sharon Stone, Billy Connolly, Gil Bellows, Jaimz Woolvett, Dann Florek, Ian Holm, Barbara Tyson, Ken Pogue, J.K. Simmons

Všechno zlé je pro něco dobré, řekne si asi po zhlédnutí tohoto snímku každý, kdo má pocit, že jeho život je sledem všemožných nespravedlností, ústrků a nepřízně štěstěny. A právě kvůli tomuhle pocitu se určitě vyplatí zasunout disk s Mrchou do přehrávače a nechat se bavit osudy zdánlivých ztracenců, kteří se pracně perou se svými osudy. Irsko-americký květinář Joe (Billy Connolly) je velký dobrák a smolař, kterého poslední dobou stíhá jedna rána za druhou. Prakticky ve stejnou dobu se dozvídá, že má nádor na mozku a že ho opouští manželka považující ho za nenapravitelného moulu.

Jako by se toho na chudáka Joea nenavalilo dost, potkává ještě tu nejhorší mrchu, jakou vůbec potkat mohl. Bývalá striptérka Hush (Sharon Stone), momentálně zaměstnaná jako uvaděčka barové show, si o chlapech ani o životě nedělá iluze a snaží se urvat, co se dá. Ono taky není divu, když jde o svobodnou matku, která živí dvě děti, vypěstovala si slušnou závislost na sázení a dluží gangsterovi Geekovi (vynikající Ian Holm), což rozhodně není člověk, u kterého je dobré mít nesplacené pohledávky. Když se ji Joe snaží ochránit, dostanou se oba do ještě větších problémů, protože útěk i s dětmi v Joeově dodávce do Las Vegas gangstery pořádně namíchne. Nakonec je Hush překvapena sama sebou a také Joe nevěří svým očím, jakých neuvěřitelných kousků je schopen, když jde o životy těch, které má rád. A ani Hush vlastně není taková mrcha, jak se snad na začátku mohlo zdát. Zato se pěkně vybarví rodina bývalé Joeovy manželky. Originální romantická komedie Stephena Metcalfea, která bývá někdy v Čechách uváděna také pod titulem Krásný Joe, si nehraje na nějaké velké umění. Jejím cílem je pobavit diváka a předvést mu půvaby Sharon Stone v roli, která je pro ni jako stvořená. Když si ke štíhlým nožkám sličné divy připočtete ještě stylové mafiány, zvláště Ian Holm si svého magora skutečně vychutnal, máte tady odlehčený snímek pro dlouhý zimní večer jak vyšitý. Dobře se bavte.

PALEČEK

Žánr: rodinný, fantasy
Režie: Olivier Dahan
Hrají: Romane Bohringer, Élodie Bouchez, Samy Naceri, Catherine Deneuve, Carlo Brandt, Romain Duris, Jean-Paul Rouve
Zvuk: anglicky DD 5.1, česky DD 5.1
Obraz: Widescreen version 16:9, PAL
Region: 2
Titulky: české, slovenské
Země původu: Francie
Rok vzniku: 2001
Délka: 90 minut

U nás v Čechách jsme zvyklí poslední dobou spíše na tradici laskavých „troškovských“ pohádek, které děti radši příliš neděsí a nesou se na vlně roztomilého povídání na dobrou noc, po kterém se malým posluchačům nebudou v noci zdát těžké sny. Jenže občas je z toho tak trochu nezáživná podívaná, která už dnes nudí i školáky prvního stupně. Je přitom zajímavé, že skuteční klasici pohádkového žánru jako bratři Grimmové, Hans Christian Andersen nebo i naše Božena Němcová se ve svých pohádkách pouštěli do pěkně drsných příběhů. Ze stejného ranku je i slavný francouzský pohádkový příběh Paleček (Le petit poucet) z pera Charlese Perraulta.

Ten vypráví o statečném malém klukovi, který se narodil do chudé rodiny a měl příliš mnoho sourozenců na to, aby je maminka s tatínkem dokázali uživit. Poté, co jim loupeživí rytíři sebrali i poslední zbytky skrovných zásob, rozhodli se Palečkovi rodiče k zoufalému činu. Zavedli své děti do temného opuštěného lesa a tam je zanechali svému osudu. Tím začíná dobrodružná cesta Palečka a jeho bratrů, na které dochází k nepředvídatelným setkáním a událostem, při nichž dětská představivost pracuje naplno a při nichž se malí kluci budou muset postavit hrůzostrašně působícímu obrovi, který je chce sežrat. V posledních letech konečně tvůrcům pohádkových příběhů došlo, že je třeba točit filmy, které by stejně bavily děti i jejich rodiče. Paleček je proto snímkem se silnou, až děsivou atmosférou a dramatickým dějem, jenž rozhodně zvedne z křesla i ty, kteří už mají školní docházku dávno za sebou. Hlavně dospělí asi ocení například filmařský fórek, kdy obrova maska připomíná slavného Hannibala Lectera z Mlčení jehňátek, dětem se zase bude určitě líbit královna hraná jednou z největších hvězd evropské kinematografie, stále půvabnou Catherine Deneuve. Vánoce nemusíte spolu se svými ratolestmi trávit jen nad stokrát viděným Mrazíkem a dalšími pohádkami, které už znáte nazpaměť!

Z obsahu časopisu:

Soundtracky

TopDVD

* Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
* Za plotem
* Auta
* X-Men: Poslední vzdor
* Superman se vrací

Recenze DVD hudba

Profily

DVD recenze
* Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
* Za plotem
* Auta
* X-Men: Poslední vzdor
* Superman se vrací

News

V přísštím čísle vás čekají filmy Past a Ricochet: Odražená střela.