Blesk – Tankový prapor

I Blesk v úterý 26.2. vybírá z českých filmů, tentokrát Tankový prapor, za cenu 42,– Kč. Česká filmová komedie je o službě vlasti, o lidově demokratické armádě na počátku padesátých let a hlavně o strastech a láskách jednoho rotného. Již jednou jako příbal titul vyšel, v březnu 2006 v Bijáku.

Film vznikal v absurdních podmínkách těsně po československé revoluci a stal se událostí sezóny. Jde o adaptaci slavného románu Josefa Škvoreckého, nejslavnější a nejvydávanější dílo československého disidenta. Příběh sám, přestože vznikl v padesátých letech, má v sobě prvky božské srandy přebíjející tragiku a absurditu života uprostřed nesvobody. Je prvním pokusem se podívat na absurditu války a příprav na ni východoevropskýma očima. Film vznikl v roce 1991, kdy ho natočila soukromá společnost Bonton. Byl to první československý celovečerní hraný film mimo státní monopol stanovený znárodňovacím dekretem z roku 1945 a stal se událostí sezony. Na jeho scénáři se podílel Radek John a režisér filmu Vít Olmer. Poměrně věrně se drželi předlohy, přestože jim kritika vyčítala prvoplánovost a značnou vulgaritu situační komiky. Film se ale už několik měsíců po své premiéře zařadil mezi nejúspěšnější české filmy.

Hlavním hrdinou vesměs humorně laděných epizod z vojenského života v roce 1953 je rotný Danny Smiřický. Mladý muž a jeho „spolubojovníci“ prožívají vojnu skutečně „po česku“. S přehledem vzdorují tuposti permanentně buzerujících komunistických lampasáků, přičemž myslí jen na civil, na ženy a také na pití. Danny stále vzpomíná na nepřístupnou Lizetku a prožije přitom milostnou romanci s důstojnickou paničkou, Janinkou Pinkasovou.

Zadní strana

Žánr: Komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1991

Délka: 83 minut

Kinopremiéra v ČR: 1.5.1991

Režie: Vít Olmer

Druhá režie: Jan Křížek

Pomocná režie: Václav Hnát

Námět: Josef Škvorecký (román Tankový prapor)

Scénář: Radek John, Vít Olmer

Produkce: Jiří Ježek, Ivana Kvapilová, Pavel Šolc, Jana Veselá

Kamera: Jan Malíř

Druhá kamera: Miroslav Souček

Hudba: Martin Kratochvíl

Střih: Ivana Kačírková

Zvuk: Zbyněk Mikulík

Kostýmy: Jan Kropáček, Inka Braťková

Masky: Josef Lojík

Architekt: Zbyněk Hloch

Zpěv: Petr Kalandra

Odborný poradce: Milan Kavalír, Oldřich Lacina, Ivan Moravský, Jaroslav Jiřík, Jaroslav Tomsa, Andrej Arnoutov

Hrají: Lukáš Vaculík (Danny Smiřický), Roman Skamene (major Borovička), Simona Chytrová (Janinka), Vítězslav Jandák (kapitán Matka), Miroslav Donutil (nadporučík Růžička), Ivana Velichová (Lizetka), Martina Adamcová (četařka Babinčáková), Jiří Kodet (nadporučík Pinkas), Vlastimil Zavřel (podporučík Malina), Martin Zounar (poručík Prouza), Martin Hron (poručík Hospodin), Miroslav Táborský (desátník Plíhal), Milan Šimáček (rotný Soudek), Stanislav Aubrecht, Michal Kocourek, František Řehák, Michal Suchánek, Bohdan Tůma, Zdenek Vencl, Václav Vydra

Údaje o DVD

Zvuk: Dolby Digital 5.1 česky, Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: české

Obraz: 4:3

Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Vít Olmer, Radek John, Jan Malíř)