Úterní Šíp s DVD – Čas sluhů

V úterý 26.2. nás čeká další z českých filmů, tentokrát jako příloha Šípu. Za cenu 40,– Kč to bude titul Čas sluhů, film o tom, jak se z nenápadné stydlivé studentky může stát mocná žena, jejíž obětí se postupně stává celé její okolí.

Čas sluhů je prvním celovečerním filmem režisérky Ireny Pavláskové, k němuž si sama napsala i scénář. Témata, která rozehrála prostřednictvím příběhu mladého manželského páru, vykreslují dobro a zlo v člověku, sílu a slabošství, vůdcovství a podřízenost… především pak nenápadně hadí, exkluzivně balené zlo, jež není postižitelné zákonem, a přesto může mít dalekosáhlé důsledky. Ivana Chýlková v hlavní roli přesvědčivě ztvárnila proměnu v sebejistou atraktivní ženu, bezohledně manipulující a zneužívající své okolí. Zasahuje do života jiným, baví se a vychutnává svou moc, manipuluje s lidmi, zneužívá jejich slušnosti, slabosti a zbabělosti – jejími obětmi se postupně stávají přítelkyně, manžel i jeho kolega. Neméně zdatně jí herecky sekunduje Karel Roden.

Žánr: Drama / Psychologický / Komedie
Země původu: Československo
Rok vzniku: 1989
Délka: 111 min
Kinopremiéra v ČR: 1.11.1989
Režie: Irena Pavlásková
Scénář: Irena Pavlásková
Hudba: Jiří Chumecký, Jiří Veselý
Kamera: František A. Brabec
Výroba: Filmové studio Barrandov – Výr. skupina: 5. DVS ved. Miloslav Vydra
Hrají: Karel Roden (Milan), Libor Žídek (Luboš), Eva Holubová (Bohunka), Ivana Chýlková (Dana), Jitka Asterová (Lenka), Petr Haničinec (Pan Stach – zástupce ředitele), Miroslav Etzler (Marek), Vilma Cibulková (Hanka), Daniela Reischlová (Gretchen), Helga Čočková (Paní Stachová), Miriam Kantorková (Lubošova matka), Jiřina Steimarová, Jiří Brožek (Pražák), Bolek Polívka, Jana Matulová, Zdeněk David, Miloš Kopečný, Ivo Vitera, Petr Čepický, Jan Hraběta, Věra Křesadlová, Miloš Motoška, Markéta Světlíková, Jiří Ančerl, Vilém Aster, Hana Čížková, Jan Polívka, Jindřich Bonaventura

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky
Titulky: české
Obraz: 4:3
(i když – jiná informace zní, že český přebal dvd i mnohé eshopy nepochopitelně lžou o obrazovém formátu – místo anouncovaného fullscreenu je na disku vcelku povedený anamorfní přepis ve poměru stran 16:9. Obraz je možná trošku tmavý a rozmázlý, na poměry českého filmu se ale pořád jedná o výbornou kvalitu… uvidíme)
Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory

Příbuzné texty:

• DVD z úterního Šípu