Aha! – Divoká řeka

V pátek 1. února 2008 vychází v DVD edici deníku Aha! akční dobrodružný thriller Divoká řeka. Cena 41,– Kč.
Titul, o kterém je řeč, je dostatečně známý z televizních repríz a v nedávné době byl nabízen např. v prodejnách Levné knihy za cenu 99 Kč. Film Divoká řeka, dnes již klasický příběh situovaný do prostředí raftingu, kde hlavním tahákem jsou zejména výborné herecké výkony Meryl Streep a Kevina Bacona.

Hrdinka Gail chce víkendovým výletem do hor oslavit synovy narozeniny a zachránit své nepříliš spokojené manželství. Rozhodne se s manželem a synem jet divokou řeku. Idylická pohoda však bere za své ve chvíli, kdy serodina setkává se dvěma neznámými muži – Wadem a Terrym, kteří svými vražednými úmysly změní rodinný výlet v životu nebezpečný horor.

Hlavní postavou napínavého příběhu je Gail Hartman, která se během návštěvy u rodičů v Montaně chystá se svým desetiletým synem Roarkem, manželem Tomem a jejich psem sjet na gumovém člunu divokou řeku ve zdejším národním parku. Během příprav se seznámí se sympatickým vodákem Wadem, který vyjíždí na řeku s parťáky Terrym a Frankem. Gail, která řeku sjížděla již nejednou a dobře ji zná, radí Wadeovi a Terrymu (Frank už s nimi není, prý se pohádali a on je opustil) jak sjet peřeje a při další zastávce se se sympatickým vodákem ještě více sblíží.

Tomovi se však dvojice vodáků nelíbí. Z rádia se doslechnou o loupeži na místní dobytčí aukci aniž by tušili, že skuteční pachatelé jsou velmi blízko. Pravda vyjde najevo, když se manželé rozhodnou Wadea a Terryho opustit. Právě oni jsou totiž hledanými zločinci. Potřebují Gail k tomu, aby s nimi sjela nebezpečný úsek peřejí a proto se zmocní chlapce.

Všichni pokračují v cestě, ale manželům je jasné, že psychopatický Wade se jich zbaví ve chvíli, kdy už je nebude potřebovat. Tom se neúspěšně pokusí sebrat Wadeovi pistoli, a pak skočí do řeky. Wade po něm střílí a po jednom výstřelu zmizí muž pod hladinou. Gail přísahá, že vraha dostane, zatím je však nucena pokračovat v cestě. A nebezpečné peřeje nazývané Gauntlet se blíží.

Zadní strana

Žánr: Akční / Thriller / Dobrodružný

Země původu: USA

Rok vzniku: 1994

Původní název: The River Wild

Délka: 106 minut

Světová premiéra: 30. září 1994 – USA

Režie: Curtis Hanson

Scénář: Denis O’Neill

Produkce: David Foster, Raymond Hartwick, Ilona Herzberg, Denis O’Neill, Lawrence Turman

Hudba: Jerry Goldsmith

Kamera: Robert Elswit

Střih: David Brenner, Joe Hutshing

Kostýmy: Marlene Stewart

Společnost: Universal Pictures / Turman-Foster Company / David Foster Productions

Natáčeno: Grants Pass, Oregon, USA / Kootenai River, Libby, Montana, USA / Middle Fork of the Flathead River, Kalispell, Montana, USA / Oregon, USA / Boston, Massachusetts, USA / Glacier National Park, Montana, USA / Libby, Montana, USA / Massachusetts, USA / Upper Rogue River, Oregon, USA / Montana, USA

Hrají: Meryl Streep (Gail Hartmanová), Kevin Bacon (Wade), David Strathairn (Tom Hartman), Joseph Mazzello (Roarke Hartman), John C. Reilly (Terry), Benjamin Bratt (ranger Johnny), Elizabeth Hoffman (Gailina matka), William Lucking (Frank), Stephanie Sawyer (Willa Hartmanová), Victor Galloway (Gailin otec), Diane Delan (rager), Thomas F. Duffy (ranger), Paul Cantelon (hráč na violu), Glenn Morshower (policista)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 5.1 anglicky, 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný 1,85:1

Bonus: žádný