Svět DVD 2007/03 – Austin Powers, Princezna Nevěsta

Březnové číslo Světa DVD právě míří na stánky a je nabité aktuálními recenzemi DVD premiér a kino trháků. Té největší z nich – comicsové adaptaci 300: Bitva u Thermopyl – se časopis rozhodl věnovat zvláštní pozornost. Jedna z hrdinek filmu se probojovala až na obálku, uvnitř vás přivítá rozsáhlá recenze a také soutěž o lístky na předpremiéru.

Mezi DVD recenzemi pak najdete čerstvě oscarovou Skrytou identitu, komedii Klik: Život na dálkové ovládání, teenagerský akčňák Stormbreaker nebo thriller Hadi v letadle. A je toho přirozeně ještě mnohem víc. A co na vás čeká, až to všechno přečtete?

Časopisem lomcují komedie a tak se redaktoři časopisu rozhodli rovnou dvě přibalit jako přílohu. Těšit se můžete na Austina Powerse alias Špionátora a pohádku Princezna Nevěsta, která rozhodně netrpí nedostatkem nadhledu. Mimochodem, byla nominována na Oscara a na imdb.com ji přes 70 tisíc diváků ohodnotilo známkou 8,2…

Austin Powers: Špionátor

Austin Powers: International Man of Mystery

Legendární agent ze šedesátých let je o tři dekády později probuzen z umělého spánku, aby zastavil Dr. Zlouna, který hodlá ovládnout svět. Svět se ale mezitím hodně změnil a Austin v něm působí jako oživlá relikvie. Svým elánem však umí nakazit každého, včetně zapšklé dcery své původní asistentky.

Pokud jste s Austinem Powersem ještě neměli tu čest, převálcuje vás jeho první dobrodružství s jistotou odbrzděného buldozeru. Mike Myers (mj. nadaboval samotného Shreka) vzal naivní hrdiny poskládané z těch největších klišé špionážních filmů a seriálů šedesátých let (schytal to samozřejmě i James Bond) a zasadil je do moderního světa, kde všichni kromě nich uvažují naprosto normálně. Výsledný kontrast a agresivní vizuální stylizace pak zajišťují nekonečný přísun gagů, ze kterých se vaše bránice nebude schopna vzpamatovat. Myersovi nestačilo, že si střihnul hlavní roli, musel si zahrát i svého úhlavního nepřítele Dr. Zlouna, což vede k dalšímu vodopádu absurdit. Humor je sice většinou britsky suchý, ale řada odkazů zejména na bondovky vás spolu s Myersovým živelným komediálním stylem vtáhne do filmu i v případě, že žánru tajných agentů, vnadných žen a vybuchujících sporťáků příliš neholdujete. Snímek svým úspěchem inspiroval ještě další dvě pokračování, ale žádné z nich už se mu kvalitou a především originalitou nevyrovnalo. Na DVD vám nabízíme nejen film, ale také řadu bonusů – audiokomentář režiséra Jaye Roache, vystřižené scény a alternativní konce!

Režie: Jay Roach
Hrají: Mike Myers, Elizabeth Hurley, Michael York, Mimi Rogers, Robert Wagner, Seth Green, Fabiana Udenio, Charles Napier, Will Ferrell, Monet Mazur, Clint Howard, Elya Baskin, Patricia Tallman, Carrie Fisher, Christian Slater, Rob Lowe, Mike Judge, Tom Arnold, Douglas Aarniokoski, Lois Chiles, Ben Scott, Michael James McDonald.

Princezna nevěsta

The Princess Bride

Malý chlapec leží v posteli s chřipkou a těší se na chvíli, kdy mu začne dědeček předčítat z knížky. Dobrodružství, která chlapec dychtivě poslouchá, mu náhle před očima ožívají. A tak se stane svědkem nádherného příběhu lásky, odehrávajícím se v království Florin.

Bylo nebylo. Za sedmero horami a sedmero řekami v půvabném království Florin žila krásná a bohatá princezna, která se projížděla po polnostech, na nichž pracoval chudý selský mladík Westley. Byla z toho láska jako trám. Myslíte si, že víte, jak to bylo dál? Nepodceňujte důvtip amerických pohádkářů

Už samotný fakt, že tenhle příběh vám odvypráví sám Peter „Columbo“ Falk, by vám měl naznačit, že nemáte co do činění s tradiční pohádkovou škatulkou. Však si taky Westley něco prožije, než bude moci krásnou princeznu popadnout do náruče a odnést ji vstříc zapadajícímu slunci. Nejdřív si ti dva ani neuvědomí, že jsou do sebe zamilovaní, a když to konečně docvakne i příslušnici královského rodu, je Westley fuč. Vydal se do světa, aby rozmnožil zlaťáky a mohl se o svou lásku ucházet v patřičném stylu. To by ale nesměl narazit na všehoschopné a neustále hláškující piráty. V království Florian mezitím pořádá konkurenční princ nájezdy na ruku spanilé hrdinky, a když nepochodí, rozhodne se ji (s)prostě unést. Teď už Westley nepotřebuje bohatství, protože může inkasovat ručku své lásky a k tomu půl království, když se mu povede splnit tradiční pohádkový úkol. Řekl jsem tradiční? To bychom si v případě Princezny Nevěsty měli možná rozmyslet, protože klasické pohádkové prvky jsou tu vždycky mírně překrouceny tak, aby se při sledování pobavila nejen dítka, ale i rodiče. Teď můžete kouzlo tohoto filmu objevit i vy. A to v širokoúhlé verzi s originálním zvukem i českým dabingem v plnohodnotném Dolby Digital 5.1.

Nominováno na Oscara
Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films: Nejlepší fantasy film roku
TOP 250 film dle IMDB.com (131. místo, 8,2/10, Hlasovalo 73217 diváků)