Svět DVD 2007/03 – Vrána, Návrat Re-animátora

Do dubna s úsměvem a Jamesem Bondem na obálce. Veleúspěšný „restart“ série o agentu 007 se konečně přesouvá z kin do přehrávačů a děje se tak ve velkém stylu. Redaktoři časopisu nemohli odolat a instalovali fotku Daniela Craiga rovnou na obálku.

Casino Royale ale samozřejmě není jedinou událostí měsíce a tak se ocitnete ve společnosti tučňáků z Happy Feet, zasmějete se spolu s Jackem Blackem a jeho Božím bojovníkem nebo nahlédnete do budoucnosti s Potomky lidí. Celé tématické pásmo je pak věnováno filmovým bojovníkům ovládajícím kung-fu a prostřednictvím krátkých leč úderných profilů poznáte Clive Owena, Christiana Balea nebo Scarlett Johansson. DVD přílohy tentokrát nabízejí něco pro starší a náročné – temný komiksový kulťák Vrána s Brandonem Lee v hlavní roli a pokračování slavné hororové legrace Re-animátor. I v Návratu Re-animátora pobíhají lidé bez hlavy a vás to bude většinu času spíš bavit než děsit.

Vrána

Brandon Lee ve své nejslavnější roli, v opomíjené adaptaci kultovního a skrz naskrz temného comicsu o andělovi pomsty.

Revoluce nezačala Spawnem nebo prvními X-Meny. Už v roce 1994 natočil Alex Proyas (Já, robot) jeden z nejlepších filmů svého žánru. Vizuálně agresivní, inteligentní a temný, až z toho hučelo v uších.

Je předvečer Halloweenu a v Detroitu se koná tradiční Ďábelská noc, během které v ulicích vzplanou tisíce ohňů. Jeden z nich však nebude součástí slavnosti. Top Dollarův gang totiž potřebuje vystěhovat pár nájemníků a když to nejde po dobrém, poteče při tom krev. Do seznamu vytipovaných obětí bohužel patří i rockový muzikant Eric Draven a jeho snoubenka Shelly. Útočníci nemají slitování – Shelly je znásilněna a po několika hodinách umírá v nemocnici, Eric je vyhozen oknem podkrovního bytu a též opouští tento svět. Nikoliv však nadobro.

Celou událost totiž pozoruje vrána. Nepodceňujte tyhle černočerné ptáky. Když si usmyslí, že se stala křivda, klidně vás vytáhnou z hrobu a vybaví nadpřirozenými schopnostmi, abyste si mohli dát svoje světské záležitosti dopořádku. Eric se vrací mezi živé a s make-upem jak od skupiny Kiss vyráží do ulic hledat šmejdy, co ho připravili o všechno – život, lásku i naději. V potemnělém Detroitu, který vytrvale kropí déšť, ho provází nejen věrná ptačí společnice, ale především režisér Alex Proyas, který se do comicsové předlohy Jamese O’Barra pustil s neuvěřitelnou vervou.

Snímek opatřil jak velmi působivým audiovizuálním kabátkem (poetickou kameru skvěle doplňuje soundtrack), tak i zajímavým obsazením. Pro Brandona Lee bylo natáčení osudové, protože při natáčení jedné z přestřelek byly do zbraně mířící jeho směrem omylem vloženy ostré náboje. Proyas pak musel snímek dokončit značně neortodoxním stylem, pomocí dvojníků a triků. Nakonec to však dokázal a složil tím Brandonovi obrovskou poctu. Fanouškům kreslených obrázků pak zůstala velmi kvalitní adaptace, která nešetří akcí ani dramatem, je odehraná s velkou jistotou a nechá vás nahmatat tu obrovskou mytologii, která stojí za O’Barrovým dílem. Není divu, že vznikly ještě další tři filmy, které však nedosáhly kvalit toho původního ani náznakem. První Vrána je klasika, která by neměla chybět v žádné sbírce filmových comicsů.

Teď si ji můžete vychutnat i vy v rámci DVD přílohy časopisu Světa DVD. Kromě kvalitního obrazu a zvuku Vám nabídne také bohaté a kompletně otitulkované bonusy, které se skládají z vyčerpávajícího audiokomentáře tvůrců filmu, dokumentu o natáčení, vynechaných scén a velmi zajímavého nahlédnutí do osudů Jamese O’Barra, autora comicsové předlohy. Ten vám odvypráví svůj životní příběh a poodhalí pohnutky, jež ho vedly k sepsání Vrány. Velmi zajímavé povídání, které byste rozhodně neměli minout.

Původní název: The Crow, USA 1994
Výrobce: Miramax Films
Délka: 102 minut
Režie: Alex Proyas
Hrají: Brandon Lee, Rochelle Davis, Ernie Hudson, Michael Wincott, Bai Ling
Obraz: 16:9
Zvuk: anglický DD 5.1, český DD 5.1
Titulky: české
Bonusy: audiokomentář, film o filmu, vynechané scény, profil Jamese O’Barra, storyboardy, trailery

Návrat Reanimátora

Některé hororové série zkrátka nechtějí zemřít

Smrt je jenom začátek, přesně tohle heslo visí nad dveřmi ordinace Dr. Herberta Westa. Nenechte ho vzít do ruky inejkci se zelenkavou substancí. Pak už by vás totiž neuspalo nic. Ani dvojitý průstřel hlavy. Od událostí v Re-Animátorovi však uplynulo hodně vody a dvanáct let od posledního řádění strávil Dr. West za mřížemi jednoho bohem zapomenutého vězení. Celou dobu ale pilně bádal, sepisoval a čekal na vhodnou příležitost. Ta se naskytla, když do věznice přišel nový doktor a West mu byl přidělen coby asistent. Šílení vědci se přece ve vězení vždycky polepší, no ne?

To si pište, že ne. Při nejbližší možné příležitosti West zkratuje krysu a pak jí demonstrativně oživí, což jeho nového kolegu začne velmi zajímat, částečně také proto, že jeho vlastní sestra se před lety stala obětí Westových šílených pokusů. Provádět podobné experimenty ve vězení se však může velmi rychle vymknout kontrole. Většina místních chovanců by zasloužila elektrické křeslo. Co teprve dovedou, když jim do žil napumpujete nesmrtelnost?

Návrat Re-animátora je další kapitolou v sérii vědecko-zombáckých filmů. Jeffrey Combs ke své slavné postavě (šíleného vědce Westa původně vymyslel H.P. Lovecraft v jedné ze svých povídek) a režie se ujal Brian Yuzna, který se krom druhého dílu (Nevěsta Re-animátora) zasloužil především o všeobecný strach ze zubařů díky kultovním hororům Dentista 1 a 2. V novém Re-animátorovi opět dokazuje, že mu nic není svaté, takže pokud vás už nudí hollywoodské horory, ve kterých krev neteče a vnitřnosti zůstávají v tělech obětí, tady si můžete spravit náladu. Ostatně kde jinde uvidíte po chodbách pobíhat rozpůlené osoby a kde jinde exlodují střeva ve zpomalených záběrech? Béčkové horory jdoucí přímo na video zkrátka mají něco do sebe, zvlášť když je točí nadšenci. Brian Yuzna má možná trochu morbidní smysl pro humor, ale svým vřelým přístupem k hororovému žánru si vás dřív nebo později spolehlivě získá. Na DVD se kromě kvalitního obrazu a dvojice 5.1 zvukových stop našlo místo i pro docela úctyhodnou sbírku bonusů. Film o filmu se věnuje výrobě a návaznosti na původní filmovou sérii, záběry z natáčení vás vezmou přímo na plac a v rozhovorech zbude čas na peprné historky a nějaké ty pochvaly.

Původní název: Beyond Re-animator, USA/Španělsko 2003
Výrobce: Filmax
Délka: 95 minut
Režie: Brian Yuzna2003
Hrají: Jeffrey Combs, Simon Andreu, Santiago Segura
Obraz: 16:9
Zvuk: anglický DD 5.1, český DD 5.1
Titulky: české
Bonusy: film o filmu, záběry z natáčení, rozhovory, fotogalerie, trailery