Chip 2007/04 – Ferrari – prvotřídní závodní vozy

Na DVD v dubnovém čísle časopisu Chip najdete snímek Ferrari – prvotřídní závodní vozy. Dále pak několik plných verzí programů: jedná se například o nástroj pro odhalování škodlivého softwaru Ashampoo AntiSpyware, videoeditor MAGIX Movie Edit Pro 11 nebo o nástroj na záchranu důležitých dat Emergency Recovery. Mimo jiné také 60denní zkušební verzi kancelářského balíku Microsoft Office 2007.

Téma dubnového čísla časopisu Chip bylo zvoleno s ohledem na jednu z nejvýznamnějších událostí poslední doby: dočtete se tedy vše o přechodu na nový operační systém Windows Vista. I další obsah časopisu, rozdělený do tradičních rubrik, však přináší zajímavé texty. V rubrice Hardware najdete například srovnávací testy inkoustových tiskáren nebo 20palcových TFT monitorů, v rubrice Internet vám redaktoři poradí, jak ušetřit při nakupování v internetových obchodech, a v sekci Software najdete mimo jiné tipy pro práci s USB flash paměťmi (jak si sestavit softwarové vybavení pro flash disky pro svou potřebu) nebo srovnávací test videostřižen, jejichž cena nepřesahuje 4000 Kč.

Na úvodních stranách časopisu naleznete tradiční rubriku Aktuality. Její sekce Spektrum v krátkosti informuje o zajímavých novinkách ze světa informačních technologií – tentokrát mimo jiné o novince Apple TV. Další tradiční sekce pak pojednávají o bezpečnosti či o obsahu redakčního Chip DVD. V rubrice Magazín se můžete dozvědět, jaký byl uplynulý počítačový veletrh CeBit 2007, který se konal v německém Hannoveru.

V rubrice Komunikace najdete článek o tuningu Wi-Fi routerů, o tom, jak ovlivnit rychlost své bezdrátové sítě. V dalším materiálu se zase věnujeme technologii VPN (Virtual Private Network).

Rubrika Software také nabízí srovnávací testy – kupříkladu porovnání videoeditorů, jejichž cena nepřesahuje 4000 Kč, a najdete zde i tipy pro práci s USB flash disky – dozvíte se například, jaké softwarové vybavení zvolit, abyste si mohli vytvořit flash disk pro svou vlastní potřebu. Softwarovou rubriku pak již tradičně uzavírají krátké testy (stručné recenze několika „menších“ programů) nebo materiál zabývající se zajímavými freewarovými či opensourcovými produkty.

Jako obvykle v Chipu dále najdete pestrou zásobárnu praktických tipů pro oblasti internetu, softwaru, hardwaru či komunikací. V závěru pak najdete další pokračování seriálu o internetové mafii.

Podrobný obsah vydání: duben 2007

Aktuality
Mailbox

Spektrum
Apple do obýváku | HD DVD vypalovačka od Toshiby | Mobil s WMA | Prostorový zvuk z jedné krabičky.

Bezpečnost
Internetová kriminalita | Nové herní konzole prolomeny | Útoky na mobily.

To nejlepší z Chip DVD
Obsah elektronické přílohy Chipu.

MAGAZÍN
Jaký byl CeBIT 2007
Počítačové novinky představené na výstavě v Hannoveru.

Nejrychlejší počítače světa
O zajímavých projektech, které se řeší na nejrychlejších superpočítačích světa.

TÉMA – IDEÁLNÍ OPERAČNÍ SYSTÉM
Výběr operačního systému
Přemýšlíte o tom, který systém zvolit pro nový počítač?

Kdo potřebuje Vistu
Upgradovat na Windows Vista? Poradíme, kdy se to vyplatí a na co si dát pozor.

Mýty a legendy
Je Vista skutečně tak špatná? Budete muset starý počítač vyhodit? Hlídá vás Microsoft?

Test bezpečnosti operačních systémů
Linux,Vista,Windows XP a Mac OS X: který z nich je nejbezpečnější?

100 nástrojů od Microsoftu
Speciální nástroje pro Windows přinesou nové funkce, bezpečnější prostředí i užitečné vlastnosti.

HARDWARE
Novinky: hardware
Technologie HP EdgeLine.

Tryskový tisk
Srovnávací test inkoustových tiskáren.

Lže, jako když tiskne
Srovnání nákladů na tisk u různých typů tiskáren.

Širokoúhlý trend
Srovnávací test 20“ širokoúhlých LCD monitorů.

Krátkodobé testy
Profesionální notebook Acer | Notebooková klávesice Logitech | Barebone Asus | Grafika Gainward Bliss 8800 GTS | Kompakt Olympus FE-240 | Výhodný set-top-box Genius

 

První pohled
Procesor Intel Core 2 Duo E4300 | MP3 přehrávač Samsung |Projektor Hitachi |19 “ LCD displej Samsung.

Chip top 10
Souhrnné hardwarové srovnávací testy.

INTERNET
Novinky: internet
Rychlost blesku versus Fair User Policy.

Konec nudy…
Internet není jen hřištěm pro teenagery ani jen zdrojem seriózních informací…

Nejlepší nákup
Nakupujte nejlevněji s minimální námahou. Poradíme vám,jak při nakupování v internetových obchodech co nejvíce ušetřit.

KOMUNIKACE
Novinky: komunikace
Kongres 3GSM | Nová verze Skypu.

Rychlejší než blesk
Delší dosah, vyšší rychlost, větší bezpečnost pro bezdrátové routery v domácnosti i v kanceláři.

Tunel do počítače
Návod na vytvoření VPN pro přístup do vaší kanceláře z pohodlí domova.

Skryté možnosti chatování
Zajímavosti a speciální funkce instant messagingu, díky kterým tuto oblíbenou formu komunikace využijete na maximum.

Krátkodobé testy
Wi-Fi routery Netgear WNR854T a Belkin N1 na standardu n.

První pohled
Mobil Nokia 6300 | IPTV přes Wi-Fi

Připojení k internetu a VoIP operátoři
Přehled nejvýhodnějších nabídek ADSL, kabelového a mobilního internetu s žebříčkem VoIP operátorů.

SOFTWARE
Novinky: software
Grafický primus od Adobe.

Softwarové videostřižny do 4000 Kč
Nové programy pro střih videa si musí poradit s novými kamerami, formáty i médii.

Nejlepší nástroje pro flash disky
Praktické tipy pro práci s USB flash paměťmi.

Ochraňte si svou filmotéku
Srovnávací test programů pro grabování DVD.

Krátké testy
Stručné recenze několika zajímavých programů.

Freeware & open-source
Šikovné nástroje zdarma.

PRAXE
Chip: Tipy & triky
Pro hardware, internet, komunikace, software…

ZÁVĚREM
CSI: Internet (2.část)
Špion jako dárek.

Co si přečtete příště
Hlavní témata příštího vydání.

STÁLÉ RUBRIKY
Editorial, Mailbox, Business News, Tiráž, Co si přečtete příště

Obsah DVD:

Ashampoo AntiSpyWare 1.50

Na Chip DVD najdete plnou verzi anti-spyware programu Ashampoo AntiSpyWare 1.50, kterou můžete bez omezení funkcí používat libovolně dlouho. Jedná se o stejnou verzi, jejíž pořízení by vás jinak přišlo přibližně na 740 Kč. Pro ještě dokonalejší zabezpečení počítače můžete sáhnout po speciální nabídce Ashampoo FireWall PRO 1.14, který vás za 641 Kč navíc ochrání i před cílenými útoky z internetu.

Emergency Recovery 2.0

Na Chip DVD využijete plnou aktuální verzi aplikace Emergency Recovery 2.0.7.150. Program můžete používat neomezeně dlouhou dobu, nelze ovšem využít technickou podporu výrobce ani bezplatnou aktualizaci. Běžná cena této aplikace se nyní pohybuje okolo 1 100 Kč. Pokud toužíte po nástrojích na profesionální tuning Windows nebo jejich vzhledu, můžete využít speciální akci na prodej nástroje Auslogics BoostSpeed a Visual Styler za 449 Kč.

Win XP SP2 roll-up upd.

Pokud instalujete Windows XP, tak i v případě, že jste nainstalovali SP2XP, je váš počítač nezabezpečený a ohrožený útoky z internetu. Pokud nechcete stahovat velké množství aktualizací ze stránek Microsoftu, můžete využít tento roll-up balík, který obsahuje převážnou část záplat pro Windows XP SP2. Byl sestaven na základě sledování služby Windows Update na počítači s nově nainstalovanými Windows. Aktualizováno k 17. 2. 2007.

MAGIX Movie Edit Pro 11 silver

MAGIX Movie Edit Pro 11 ve variantě silver, kterou najdete na Chip DVD, obsahuje zajímavé funkce pro vytváření filmů ze záběrů z digitální videokamery, ale záměrně obsahuje i různá funkční omezení oproti komerční verzi, kterými výrobce nutí uživatele k nákupu neomezené verze. Ta například obsahuje funkce pro automatické rozpoznání scén, vyčištění a stabilizaci videa, více přechodových efektů, export videa do formátu AVI, MPEG a MOV a nástroje na vytváření menu CD a DVD a vypalování. Pro nákup plné verze MAGIX Movie Edit Pro 11 můžete využít speciální nabídku pro čtenáře Chipu a pořídit si tento program za 1 344 Kč.

100 nástrojů od Microsoftu

Od Microsoftu nepochází jen Windows a Office. Softwarový gigant vyrábí i malé užitečné nástroje, programy pro zábavu a vůbec ze všech možných oblastí. Některé mají známé „klikací“ rozhraní, jiné je třeba ovládat přes příkazový řádek. Na Chip DVD naleznete celkem 100 nástrojů od Microsoftu. Celkem programy zabírají více než 200 MB a ke každému z nich je připraven krátký popis. Všechny programy patří do freewarové kategorie. Pokud tedy máte zakoupená Windows, máte automaticky nárok i na tyto nástroje.

Microsoft Virtual PC 2007

Chcete-li provozovat více různých operačních systémů na jednom počítači, tak aby mezi nimi nedocházelo ke konfliktům, je třeba použít speciální software na vytváření virtuálních strojů. Jedním z takových nástrojů je i Microsoft Virtual PC 2007 – v plné verzi jej najdete na Chip DVD.

Softwarové videostřižny do 4000 Kč

Srovnání šesti softwarových produktů – Magix Video deluxe 2007 plus, Pinnacle Studio Plus 10.7 Titanium Edition, Cyberlink PowerDirector 5 Premium, Adobe Premiere Elements 3.0, Ulead Video Studio 10 Plus, Sony Vegas Movie Studio+ DVD Platinum 6

MCNLive 2007 Virual City Linux

Další v řadě live distribucí Linuxu, které najdete na Chip DVD je MCNLive 2007 s kódovým označením VirtualCity. Jde o odlehčené live CD Mandriva Linuxu postavené na aktualizované verzi 2007. Od toho se liší především výběrem softwaru a možností jednoduchého klonování celého Linuxu na USB flashdisk. MCNLive se snaží být hodně minimalistickou distribucí, díky čemuž je svižné i na starších počítačích. Pro své čtenáře CHIP připravil speciální verzi s vylepšenou softwarovou výbavou a hlavně s českou lokalizací.

AVG Anti-Virus plus Firewall 7.5 Chip

Od čísla 1/07 přináší Chip nově představenou verzi AVG plus Firewall 7.5 a zároveň s ní i AVG Anti-Spyware 7.5 – nástroj pro odhalení a likvidaci škodlivého softwaru. Tyto produkty fungují jako dva zcela oddělené programy a proto se i jejich instalace, měsíční obnovování a aktualizace provádí zcela samostatně. Programy navzájem nevyžadují instalaci druhého produktu, proto čtenáři mohou podle potřeby instalovat pouze antivir s firewalem nebo antispyware.

Ferrari – Prvotřídní závodní vozy

DVD obsahuje videočást připravenou ve standardu DVD Video, která je spustitelná na stolních DVD přehrávačích nebo na počítačích, které mají DVD mechaniku a nainstalovaný softwarový DVD přehrávač. Je to rudé, má to dvě sedačky, dělá to hrozný rámus a jezdí to rychle – musí to být sportovní vůz Ferrari. Stačí naskočit a vyrazit. Málokdo měl však možnost poznat kouzlo továrny Maranelo a jejího pána Enza Ferrariho.

V další nabídce najdete film o filmu Potomci lidi a upoutávky na nové filmové premiéry Babel, Hannibal: Zrození, Rocky Balboa. Sejmi Eso!, Štestí na dosah.

Kdo potřebuje Vistu?

Článek, který vám poradí jak zvolit správnou verzi Visty, vysvětlí rozdíly mezi XP a Vistou, vysvětlí jak zachovat soubory a aplikace a představí první ladicí nástroj pro Vistu.

Nejlepší nástroje pro flash disky

Článek obsahuje rady, jak z normálního USB flash disku udělat multifunkční nástroj. Jedná se o aplikace, které se neinstalují. Nosíte je s sebou na flash disku a spustit je můžete na každém počítači se systémem Windows. V dobách operačního systému DOS to byl celkem běžný jev. Především s příchodem objektově orientovaného programování a s využíváním různých knihoven se začaly programy „instalovat“. Proces instalace rozpakuje samotný program nejčastěji do adresáře „Program Files“, do adresáře System32 nahraje potřebné knihovny a do registrů systému Windows uloží hromadu klíčů.

Přenosná aplikace žádným tímto procesem neprochází. Pokud používá nějaké knihovny, musí je mít u sebe ve složce na USB disku. Aplikace nic nezapisují do registrů, díky čemuž sice Windows zůstávají v dobré kondici, možnosti aplikací však ve většině případů nebývají tak dokonalé jako u instalovaných aplikací.

Windows zachází s diskem jako s nově vloženým CD. Díky autorunu si můžete komfortně vybrat, kterou část budete používat. Např. při vložení flash disku se záchrannými nástroji se spustí známé menu, v němž bude první položku tvořit „Chip záchranný flash disk“. Po potvrzení se spustí naše aplikace s výběrem programů.

Microsoft Office Professional 2007

Microsoft Office 2007 ve verzi Professional, kterou najdete na Chip DVD, obsahuje aplikace Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Access a Publisher. Na bezplatné vyzkoušení všech jejich vlastností a funkcí máte 60 dní od instalace.

MOBILedit! 2.3

Na Chip DVD najdete MOBILedit! v plné verzi, která má podobné vlastnosti jako MOBILedit! Basic v ceně 560 Kč, a která bude bez omezení fungovat celý rok, tedy do 31.3. 2008. Po celou tuto dobu bude Chip DVD nabízet kompletní update programu, tak jako je tomu u plné placené verze. Program je nutné do sedmi dnů od instalace zaregistrovat po internetu, jinak v něm budou omezeny některé funkce.

Narozdíl od předchozí verze je tato verze určena pro použití s 2 mobilními telefony (jeden pro čtení dat a druhý pro zápis i čtení dat). Nemusíte se však obávat, že pokud si pořídíte jiný telefon, tak program nebudete moci využívat. Vše vyřeší technická podpora výrobce, na kterou se dostanete přímo z prostředí programu. Pro snadnější ovládání Chip na DVD připravil elektronický manuál ve formátu PDF.

FlatOut

Závodní automobilová hra FlatOut byla v době svého uvedení na trh převratným trhákem. Na DVD Chip 2007/04 najdete instalaci plné verze FlatOut zdarma a Český manuál (PDF). Hra je určena pro systémy Win 9×, Me, 2k, XP.

V rubrice Software je umístěno několik programů a utilit pro tisk a tiskárny. Jde o tyto programy:

Automatic Print Email 1
Batch & Print Pro 2.03
DTP Převody 1
FinePrint 5.70
FormFiller 3.0
FotoSlate 4
HSLAB Print Logger 5
ORAX 2.61
Photocopier 2.31
PhotoMagic 1.0.24 Wall Photo Maker 2.8

Pokud vám nevyhovuje obyčejná kalkulačka integrovaná ve Windows, můžete zkusit některou z těchto:

EMcalc 3.2.221
PG Calculator 2.2.9
UltimaCalc 2.1.413

Záložky jsou hitem dnešní doby, a pro jejich organizaci můžete využít tyto aplikace:

AcqURL 7.3
Linkman 6.8
Compass 2.83

Z kategorie Freeware a Open source se na dubnovém Chip DVD nachází tyto zástupci:

Schmap Player 2.0
KlipFolio 4.0
Goombah 0.98.7
MyTodo 1.1.0
SuperCopier 2 Beta 1.9
Peazip 1.4
Karsten Slideshow 3.4
Audacity 1.2.6
Mediaportal 0.2.2.0
Synching Thunder 0.5.6
Portable Gimp 2.2.13
HovText 2.0

V rubrice Krátké testy Chipu jsou blíže představeny tyto produkty:

DeskSave 7.1.1
Diskeeper 2007 Pro Premier
Handy Backup 5.6.0.0
HyperSnap 6.12
Kniha jízd GLX 2007 Profi
CyberLink MagicSports 3.5
Password Magic 1.2
TweakVI 1.0 Basic
Ultimate Process Manager 3.0.5
Watermark Factory 2.55

Speciální slevy pro CHIP

Magazín Chip také spolupracuje s prodejci softwaru jako je například specializovaný server Sw.cz a každý měsíc přináší zajímavé slevy a promoakce na některé programy. Tento měsíc se to týká těchto programů:

DOSPrn
Nabízí jedinečnou možnost, jak prodloužit život starým dobrým programům určených pro MS-DOS. V současné době supermoderních technologií totiž stále existují výborné programy, které je nyní zbytečné nepoužívat, protože „neumí“ tisknout na novou levnou tiskárnu.

AnyDVD
Program běží na pozadí a zajišťuje, že se jakékoli DVD pro aplikace ve Windows tváří jako neblokované a bez regionálního omezení . Můžete si je tak nejen pouštět, ale i z nich bez větších problémů vytvářet záložní kopie.

CloneCD
CloneCD je ideální program pro vytváření záloh vašich datových i hudebních CD. Bohužel (Bohudík) zálohu lze udělat i z disku, který je opatřen ochranou proti kopírování.

Alcohol 120% Lifetime Upgrade
Program se zvláštním názvem dokáže emulovat až 31 virtuálních CD a DVD mechanik současně. Takto emulovaná média, která jsou ve skutečnosti uložena na pevném disku, jsou podstatně rychlejší (výrobci uvádí rychlost 200×).

AVS Video Editor
Program AVS Video Editor je ideálním programem k úpravě videa a DVD filmů. Můžete si zkopírovat film z DVD do počítače, v počítači si jej upravit , otitulkovat, zbavit barev, přidat k němu hudbu a mnoho jiných nastavení a nakonec jej vypálit. Pro organizaci fotek můžete využít kvalitní tvorby slideshow s mnoha přechody a styly.

A také pro ty, kteří se zabývají operačním systémem Linux, je zde také pár prográmků:

Sunbird 0.3.1
Lightning 0.3.1
Thunderbird 2.02b
aTunes 1.5
SIM 0.9.4.2

Z oblasti kecálků neboli komunikátorů si můžete vybrat tyto představitele:

Miranda IM Portable 0.6.7
Miranda plug-iny
Gaim Portable 2.0 beta 5
QIP 2005 8010
QIP plug-iny
Trillian Basic 3.1
Trillian plug-iny

Velmi dobře je zásobena sekce Zábava, kde naleznete spousty šetřičů, témat a jiných maličkostí:

3-D American Flag Screen Saver
BlueScreen 3.2
Spořič obrazovky EU vlajky
Group Shot 1.0
Microsoft Brazilian Beaches
Microsoft Egypt Nile Theme
Microsoft HD DVD Interactivity Jumpstart
Microsoft Historical Monuments 1.0
Microsoft Nature Theme Animal 1.0
Microsoft Video Screensaver 1.0
Microsoft Windows Theme Ontario
Plus! Dancer LE BooWho
Plus! Dancer LE Cobey
Plus! Dancer LE EandM
Plus! Dancer LE Jade
Plus! Dancer LE Kris
Plus! Photo Story 2 LE
Ree Ree Khao Sarn desktop theme
Virtual Earth 3D 1.1 Webcam Timershot
Windows Media ASF Viewer 9 Series
Windows Media Audio Lossless to Wave Converter
Windows Media Mono to Multichannel Wave Combiner 9 Series
Windows Media Video 9 VCM
Windows Theme: Nunavut
Windows XP Screensaver
Windows XP Video Decoder Checkup Utility
Windows XP Winter Fun Screensavers