Blesk – Serpico

 

Ve čtvrtek 15. listopadu 2007 vychází s logem deníku Blesk v ediční řadě Nostalgie kriminální drama Serpico. Cena 42,- Kč (s Bleskem 49,- Kč). 

 

Al Pacino jako Frank Serpico v boji jednoho proti všem. Mladý policajt Frank Serpico nastupuje v New Yorku plný ideálů do práce. Brzy zjišťuje, že každodenní život v jeho okrsku se neobejde bez rozsáhlé policejní korupce. Postavit se proti systému znamená riskovat vlastní život.

Režisér Sidney Lumet v tomto filmu dosáhl oslepujícího realistického zobrazení nevinnosti tváří v tvář korupci a názorně ukazuje, co se stane, když „chlapci v modrém“ se stanou kriminálníky. Hlavní postavou je Frank Serpico, který je zobrazen jako muž, který je ochotný věnovat svůj život pro ochranu práv lidí. Je typem policisty, který nechápe, proč by měl opustit ženu znásilněnou třemi pachateli jednoduše proto, že útok se neodehrál v sektoru, který mu byl přiřazen.

Zpočátku nic neříká. Sám nebere úplatky, ale o ostatní se nestará – nechce vyvolávat konflikty. Věci se ale zkomplikují, když se ostatní policisté dozví o jeho odmítání peněz. Navzdory varováním od svých kolegů i tlakům od nadřízených Frank zůstává věrný svému přesvědčení.

Jako představitel hlavní role zde Al Pacino odvádí tu nejlepší práci. Jeho zobrazení muže, který je chycený do pasti mezi svoje morální přesvědčení a pragmatické vědomí jak je nejlepší se chovat, aby se vyhnul nebezpečí a ohrožení své vlastní osoby, vyusťuje do vyjádření hlubokého zklamání, deziluze a frustrace. Současně dokázal touto rolí vyvolat hluboké sympatie v divákovi pro jeho ušlechtilé pohnutky. Bohužel takového muže vidíme většinou jen ve filmech, málokdy ve skutečném životě.

Jako herec je Al Pacino znám z mnoha ohromujících a inzenzivních výkonů a role Franka Serpica je jedou z jeho nejlepších. Ostatně tento výkon si zasloužil nominaci Filmové Akademie. Serpico prochází širokým okruhem emocí, které Pacino bezchybně reflektuje. Je tam hnací síla, která nemůže být zastavena, ale je tam i několik stavů hněvu a zlosti, a mnoho syrových emocí, které tento herec dokáže bravurně zahrát.

Země původu: USA, Itálie
Rok vzniku: 1973
Originální název: Serpico
Žánr: Kriminální drama
Režie: Sidney Lumet
Námět: Peter Maas
Scénář: Waldo Salt, Norman Wexler
Hudba: Mikis Theodorakis
Kamera: Arthur J. Ornitz
Střih: Dede Allen, Richard Marks

Hrají: Al Pacino, John Randolph, Jack Kehoe, Biff McGuire, Barbara Eda-Young, Cornelia Sharpe, Tony Roberts, Mary Louise Weller, Tracey Walter, Tom Signorelli, Franklin Scott, Jaime Sánchez, William Pelt a další

Jazyk: česky, anglicky
Titulky: české
Jako bonus vychází na DVD biografie herců a tvůrců a trailer.