Další spory kolem majora Zemana

  V médiích se objevila informace týkající se seriálu Třicet případů majora Zemana. MFD píše v článku Zeman pod cenou že dozorčí komise Rady České televize se bude zabývat prodejem autorských práv za nápadně nevýhodnou cenu.

Smlouvu, na jejímž základě prodal generální ředitel ČT Jiří Janeček práva k šíření seriálu Třicet případů majora Zemana na DVD, bude prověřovat dozorčí komise, kterou pověřila Rada České televize. Podle MF Dnes se měl Janeček angažovat v nevýhodném prodeji práv. ČT upřednostnila nabídku firmy Hynka Čecha Český film Praga. Ta za Zemana nabídla o několik milionů nižší zálohu než její konkurent North Video. Společnost North Video prý navíc nabízela, že seriál prodchnutý komunistickou ideologií opatří komentářem historika.
Smlouvu s Čechem podepsal pouze Janeček. Obchodní ředitel ČT Pavel Krumpár byl v té době na dovolené, jak sám uvedl na dnešním zasedání rady. Pro Janečka byla podle jeho dnešního vyjádření Čechova nabídka zajímavá i z toho důvodu, že se Česká televize Třicet případů majora Zemana nechystá vysílat.
Rada ČT také chce, aby Janeček řekl, jakým způsobem bude televize prodávat práva pro DVD do budoucna. Zjištěné informace bude Rada projednávat na zasedání 5. prosince.
Toto je již druhý případ nejasností kolem prodeje seriálů ČT na DVD. Nedávno jsme psali o tom, že Česká televize prověřuje prodej svých seriálů na DVD, protože si není jistá, zda za prodej DVD dostává správné množství peněz.Předmětem pochybností byl konkrétně seriál Sanitka vydaný společností DiViDi. Psali jsme o tom v článku Staré seriály málo vydělávají?.
Fandové seriálu tak jen mohou doufat, že nebudou zpochybněny již podepsané smlouvy a že chystané vydání celého seriálu na DVD nebude přerušeno. Je to sice nepravděpodobné, avšak z chystaných 15 disků vyšel teprve první. Pokud by byla autorská práva ohodnocena podstatně vyšší částkou než dosud, mohlo by být teoreticky výhodnější vydávání zastavit a již vyrobená DVD zničit, než doplácet vysoký rozdíl za licence. Doprodání dosud nevydaných dílů na DVD za vyšší cenu je také nereálné, protože u aktuální edice Aha! již byla deklarována cena 38,– Kč za ks. Nejpravděpodobnější je varianta, že edice v nedělním Aha! bude vydána tak jak bylo slíbeno, ale další potencionální vydání v lepší kvalitě a s případnými bonusy už budou podstatně dražší. Proto ti, kteří teď zaváhají, budou v budoucnu muset sáhnout do peněžěnky podstatně hlouběji.
Příbuzné texty:
• Úterní Šíp s DVD – Rukojmí v Bella Vista
• Nedělní Aha! – Třicet případů majora Zemana DVD 1
• V čem spočívá obliba majora Zemana?
• Major Zeman přichází
• Major Zeman se blíží
• Aha! zveřejnilo podrobnosti o majoru Zemanovi
• Nedělní Aha! vydá na DVD 30 případů majora Zemana