Nová DVD – březen 2007 (2.)

V prvním díle přehledu nových DVD, které vycházejí tento měsíc jsme se věnovali především zahraničním filmům. Ale ani milovníci starších českých filmů nebudou ochuzeni. Zejména starší filmy ze sedmdesátých let, neprávem často opomíjené, dostanou tento měsíc poměrně velký prostor.


Mys dobré naděje

Popis: Za nimi je nepřítel, před nimi je svoboda
Druhá světová válka se pomalu chýlí ke konci. Na německé straně hranice začíná pomalu propukat panika a místní velitel přikazuje nechat podminovat místní přístav. Nenadálého zmatku využívají čeští lodníci, kteří se rozhodnou uskutečnit šílený plán: Ukrást německou lo? plnou výbušnin a vyplout směrem ku Praze, která se má podle fašistických plánů stát poslední německou pevností.
Dobrodružná plavba nepřátelským územím na konci války.
Hrají: Josef Větrovec, Ota Sklenčka, Jaromír Hanzlík, Simona Stašová, Eduard Cupák, Jindřich Narenta, Miriam Chytilová, Hudba: Jiří Šust, Kamera: Josef Hanuš, Scénář: Otakar Fuka, Ladislav Langpaul, Režie: Otakar Fuka
Copyright: 1975 Filmové studio Barrandov
DVD údaje
Obraz: 1.33:1 (4:3)
Zvuk: český DD 2.0
čas: 88 minut
Bonus: biografie
ČSSR 1975
Cena: 295,– Kč vč. DPH
Vydavatel: Řitka video, s.r.o.
Vychází na DVD: 15. března 2007
…a pozdravuj vlaštovky
Popis: Cesta bez návratu v podání mladičké Magdy Vašáryové
„Nežila bych dnes jinak. Leda že bych se vyhnula chybám, kterých jsem se dopustila.“
Marušce zbývá 99 dní života. Odsouzená německým soudem za velezradu, čeká v cele smrti na popravu. 99 posledních dní života další oběti fašistické mašinérie. 99 posledních dní, během kterých člověku proběhne před očima celý život od prvních krůčků až po ilegální boj proti fašismu. Komorní drama z cely smrti s mladou Magdou Vašaryovou v hlavní roli.
Smutný příběh z prostředí fašistické cely smrti.
Hrají: Magda Vašáryová, Dagmar Bláhová, Alžběta Frejková, Martin Růžek, Zdeněk Podskalský, Oldřich Velen, Otto Ševčík, valérie Kaplanová, Hudba: Luboš Fišer, Kamera: Jan čuřík, Scénář: Jaromil Jireš, Režie: Jaromil Jireš
Copyright: 1972 Filmové studio Barrandov
DVD údaje
Obraz: 1.33:1 (4:3)
Zvuk: český DD 2.0
čas: 87 minut
Bonus: biografie, fotogalerie
ČSSR 1972
Cena: 295,– Kč vč. DPH
Vydavatel: Řitka video, s.r.o.
Vychází na DVD: 15. března 2007
A pátý jezdec je strach
Popis: Temné období okupace vyjádřené klaustrofobickou formou
Režisér Zbyněk Brynych se svým umělecky ceněným snímkem vrátil do doby nacistické okupace, kde ukazuje obludnost systému, který dokázal z rasových důvodů postavit miliony lidí mimo zákon a odsoudit je k smrti. Do doby, kdy začaly první transporty a kdy se mezi pražským židovským obyvatelstvem začala šířit bezmezná hrůza. Hlavní postava příběhu – židovský lékař, docent Braun nachází ve své bídě a ponížení dosti sil vzdorovat nepříteli nejnebezpečnějšímu: Strachu.
Herecký koncert Miroslava Macháčka.
Hrají: Miroslav Macháček, Jiří Adamíra, Jana Březková, Slávka Budínová, Ladislav Potměšil, Ilja Prachař, Helena Růžičková, Josef Vinklář, Střih: Miroslav Hájek, Kamera: Jan Kališ, Scénář: Hana Bělohradská, Zbyněk Brynych, Ota Koval, Režie: Zbyněk Brynych
Copyright: 1964 Filmové studio Barrandov
DVD údaje
Obraz: 1.33:1 (4:3)
Zvuk: český DD 2.0
čas: 94 minut
Bonus: fotogalerie
ČSSR 1964
Cena: 295,– Kč vč. DPH
Vydavatel: Řitka video, s.r.o.
Vychází na DVD: 20. března 2007
Temné slunce
Popis: Román Karla čapka optikou osmdesátých let.
Inženýr Prokop učinil pozoruhodný objev. Jeho pokusy s prahmotou daly vzniknout účiné třaskavině s nepředstavitelnými destrukčními schopnostmi. V tu chvíli se kolem něj stáhla sí? mezinárodních zájmů, snažících se využít Prokopova vynálezu k válečním účelům. Inženýr Prokop se tak stává poutníkem na cestě plné ďábelských svodů, intrik i zmaru. Dvoudílný film Otakara Vávry je volnou parafrází románu Karla čapka Krakatit, který výpravnou formou přenáší humanistické poselství českého klasického spisovatele do osmdesátých let.
Moderní parafráze literárního klasika o nesmyslnosti válek a možném zneužití vědy.
Hrají: Radoslav Brzobohatý, Magda Vašáryová, Rudolf Hrušínský, Ota Sklenčka, Vladimír Šmeral, Jan Přeučil, Vladimír Kratina, Hudba: Martin Kratochvíl, Kamera: Josf Ilík, Miroslav Ondříček, Zdeněk Prchlík, Scénář: Otakar Vávra, Jiří Šotola, volně na motivy románu Karla čapka Krakatit, Režie: Otakar Vávra
Copyright: 1972 Filmové studio Barrandov
DVD údaje
Obraz: 1.33:1 (4:3)
Zvuk: český DD 2.0
čas: 133 minut
Bonus: textové informace
ČSSR 1971
Cena: 295,– Kč vč. DPH
Vydavatel: Řitka video, s.r.o.
Vychází na DVD: 25. března 2007
Pod nohama nebe
Popis: „Nejsme žádní supermani. Jsme českoslovenští letci!“
Začínající pilot Olda Raška prožívá citovou krizi, která značně ovlivní i jeho profesionální schopnosti. Jen díky pochopení nadřízených si uvědomí své nedostatky a krizi překoná. Zatímco on životní dráhu začíná, zkušený pilot podplukovník Loš?ák musí ze zdravotních důvodů s létáním skončit. Film je na svou dobu řemeslně velmi zručně odvedený a atraktivní, hlavně díky unikátním leteckým záběrům a sekvencím ze zákulisí letiště.
Vojenské československé letectvo v akci.
Hrají: Luděk Munzar, Ondřej Pavelka, Markéta Fišerová, Ondřej Havelka, Ladislav Mrkvička, Jana Švandová, Josef Větrovec, Hudba: Jiří F.Svoboda, Kamera: Andrej Barla, Scénář: Josef Pavlík, Milan Růžička, Režie: Milan Růžička
Copyright: 1983 Filmové studio Barrandov
DVD údaje
Obraz: 1.33:1 (4:3)
Zvuk: český DD 2.0
čas: 94 minut
Bonus: fotogalerie
ČSSR 1975
Cena: 295,– Kč vč. DPH
Vydavatel: Řitka video, s.r.o.
Vychází na DVD: 28. března 2007
Drahé tety a já
Popis: Do poklidného života dvou tet, Fany a Andělky, zasáhne nečekaná událost: jedna z nich se stane svědkem loupežného přepadení místní spořitelny.
Dvě úctyhodné dámy N. Gollová a E. Svobodová se na vlastní pěst pustí do vyšetřování loupežného přepadení místní spořitelny. V malé vilce na okraji malebného jihočeského městečka prožívají poklidné dny svého stáří mile potrhlé sestry Andělka a Fany, které oplývají takřka nevyčerpatelnou energií. Není proto divu, že když se Fany stane očitou svědkyní přepadení místní spořitelny, rozhodnou se vzít pátrání po lupiči do vlastních rukou. Hlavním podezřelým je neznámý mladík se psem podobným jejich fence Bobině. Brzy se však ukáže, že je to mládenec jejich milované neteře Hermínky. Horlivé tety proto musí najít nového podezřelého…
Česká komedie balancující mezi krimi a muzikálem.
Hrají: Jiří Hrzán, Nataša Gollová, Eva Svobodová, Iva Janžurová, Ota Sklenčka, Svatopluk Beneš, Jana Švandová, Jan Skopeček, Jan Kraus, Věra Bublíková
Režie: Zdeněk Podskalský
Copyright: 1974 Filmové studio Barrandov
DVD údaje
Obraz: 1.33:1 (4:3)
Zvuk: český DD 2.0
Čas: 80 minut
ČSSR 1974
Cena: 372,– Kč vč. DPH
Vydavatel: Bonton Film,a.s.
Vychází na DVD: 5. března 2007
Perličky na dně
Popis: Pět filmových příběhů na motivy povídek Bohumila Hrabala o obdivuhodnostech obyčejného života.
Svérázné povídky Bohumila Hrabala přitáhly v 60. letech pozornost mladých filmařů, kteří v nich nalezli netušenou poezii všedního života. Žánrové ladění i vyznění příběhů je rozličné, (ne)herecké ztvárnění mistrně evokuje hrabalovsky pábitelské postavičky. Zavítáme mezi nadšence automobilových závodů, navštívíme dva staříky v nemocnici, ocitneme se v libeňské hospodě, nechybí ani instalatér zamilovaný do cikánské dívky. Příběhy jsou černobílé, jedině návštěva pojišťováků v domě naivního malíře je natočena barevně.
Povídkový film Perličky na dně byl natočen v polovině šedesátých let, tehdy nastupující režisérskou generací, podle povídek B. Hrabala. Všechny zachycují drobné příběhy ze všedního života, vykreslují svérázné podoby lidských osobností a jejich tragikomickou existenci. Převést tento svérázný hrabalovský styl na filmové plátno vyžadovalo zcela osobitý herecký projev, pro který režiséři zvolili převážně neherce. Proto v Perličkách neuvidíme příliš mnoho známých tváří, v každé povídce však můžeme objevit toho, podle něhož film vznikl, spisovatele B. Hrabala.
Bonusové filmy byly původně zamýšleny jako součást Perliček na dně, nakonec však byly uvedeny samostatně.
Obsahuje:
1. Smrt pana Baltazara
2. Podvodníci
3. Dům radosti
4. Automat Svět
5. Romance
Hrají: Ferdinand Krůta, Pavla Maršálková, Miroslav Nohýnek, Miroslava Hozová, František Havel, Josefa Pechlátová, Antonín Pokorný, Ivan Vyskočil I., Ivan Vyskočil II., Aleš Košnar
Režie: Jiří Menzel, Jan Němec, Věra Chytilová, Jaromil Jireš
Copyright: 1965 Filmové studio Barrandov
DVD údaje
Obraz: 1.33:1 (4:3)
Zvuk: český DD 2.0
Titulky: české
Čas: 105 minut
ČSSR 1965
Cena: 372,– Kč vč. DPH
Distribuce: Centrum Českého Videa a. s.
Vychází na DVD: 26. března 2007
Na kometě
Popis: Český film na motivy románu Julese Verna.
Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání. Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli „nadčasové“ záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka.
Vědeckofantastický dobrodružný román francouzského spisovatele Julese Verna z jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires). Ve Francouzštině se román jmenuje podle svého hlavního hrdiny, francouzského kapitána Hektora Servadaka, a podtitul názvu lze volně přeložit jako „Dobrodružná cesta napříč sluneční soustavou“.
Podle knihy natočil roku 1970 český režisér Karel Zeman film Na kometě, který byl realizován stejným originálním způsobem jako předcházející Zemanovy „verneovky“ Vynález zkázy a Ukradená vzducholoď, tj. jako kombinace hraného a animovaného filmu založeného na původních francouzských ilustracích k Vernovým románům.
Hrají: Emil Horváth, Magda Vášáryová, Jiřina Jirásková, Josef Větrovec, Čestmír Řanda, Miloš Nesvadba, Vladimír Menšík, Jiří Lír, Eduard Kohout, Josef Hlinomaz, František Filipovský, Karel Effa, Jaroslav Mareš, Jaroslav Štercl
Režie: Karel Zeman
DVD údaje
Délka: 74 minut
Kategorie: Dobrodružný, Sci-fi / fantasy
Rok:1970
Scénář:Jan Procházka
Předloha:Jules Verne
Země:Československo
Obraz:4:3 barevný
Zvuk:Dolby Digital 2.0 – česky
Bonus: Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory (Hanuš Bor, Jiřina Jirásková, Miloš Nesvadba)
Cena: 382,– Kč vč. DPH
Distribuce: Bonton Film
Vychází na DVD: 12. března 2007
 
 
Romance pro křídlovku
Popis: Ve venkovské hospodě se po třiceti letech setkávají staří známí, kteří kdysi milovali totéž děvče.
Byly to pouhé čtyři takty z Herkulových lázní na křídlovku, které přiměly hosta odcházejícího pozdě večer z venkovské hospody, aby si pozorněji prohlédl hráče. Tak se po třiceti letech setkají dva muži, jež před lety spojovala láska k dívce od kolotočů. Někdejší student Vojta, nyní zestárlý ředitel místní školy, žádá Viktora, který se do vesnice vrátil opět s pouťovými atrakcemi, o setkání s Terinou. Viktor ho zaveze k hřbitovu a Vojta se dovídá, že dívka zemřela. Melodie Herkulových lázní, kterou hraje na křídlovku Viktor, vrací hrdiny do minulosti. Jejich příběh se udál jedno prázdninové venkovské léto, plné vůní trav a květin a letních zvuků české vesnice. Student Vojta, který pečoval o velmi starého dědečka, hovořícího už jen s mrtvými, a který čelil svodům divoké Tonky, se setkal na pouti u kolotoče s Terinou. Mezi mladými lidmi vznikla dětsky naivní, ale osudová láska. Do příprav jejich útěku od rodin zasáhla smrt Vojtova dědečka. Student minul schůzku s dívkou, aby v rozhodné chvíli posloužil mrtvému. Terina, šokovaná myšlenkou na Vojtovu „zradu“, neměla sílu bránit se Viktorovi, majiteli střelnice, který ji zatáhl jako budoucí ženu do své maringotky. Ráno zastihl Vojta vozy světských již na cestě z vesnice. Bolem oněmělá Terina seděla vedle Viktora, který se po studentovi ohnal bičem. Po létech se Vojta dozvídá od Viktora, že dívka po dvou měsících zemřela na záškrt, a také, že si přála umřít.
Poznámka:Film vznikl převodem stejnojmenné básně a získal kromě řady domácích ocenění i Zvláštní cenu poroty a Stříbrnou medaili na MFF v Moskvě 1967 a Stříbrnou sirénu na Přehlídce čs. filmů v Sorrentu 1969.
Hrají: Jaromír Hanzlík, Zuzana Cigánová, Štefan Kvietik, Miriam Kantorková, Július Vašek, Jaroslav Rozsíval, Vladimír Navrátil
Režie: Otakar Vávra
DVD údaje
Délka: 86 minut
Kategorie: Drama / Romantický
Rok: 1966
Předloha: František Hrubín
Země: Československo
Obraz: 4:3 černobílý
Zvuk: Dolby Digital 2.0 – česky
Bonus: Interaktivní menu, Výběr scén, Filmografie, Fotogalerie, Rozhovory
Cena: 385,– Kč vč. DPH
Distribuce: Centrum Českého Videa a. s.
Vychází na DVD: 26. března 2007