Hype – Rambo: První krev

 

Časopis Hype, který se občas objeví na stáncích časopisů nebo na pultech Levných Knih tu a tam také vyjde s nějakým tím DVD, nyní vychází s legendou v historii akčních filmů, filmem Rambo: První krev. Cena časopisu s přibaleným DVD je 199,- Kč

 

Vzpomínám na chvíli, kdy jsem se poprvé dozvěděl o existenci slavného Ramba. Bylo to ještě v dobách studené války za dob vládnutí amerického prezidenta Ronalda Reagana. U nás tehdy pro změnu vládl prezident Gustáv Husák. Jednoho večera počátkem osmdesátých let se o tomto filmu krátce zmínily tehdejší Televizní noviny, jako o typickém příkladu úpadkové kapitalistické kultury a součásti Reaganova křižáckého taření proti komunismu. To bylo poprvé a na dlouhou dobu i naposled, co jsem o tomto filmu něco zaslechl. Tak nějak jsem si říkal, že když tento hrdina tak vadí totalitnímu režimu té doby, asi to nebude špatný film.
Na vlastní oči jsem měl možnost film shlédnout asi až dalších pět let, kdy si můj kamarád pořídil na burze v Ostravě Černé louce levný videopřehrávač a nějakým neznámým způsobem (nejspíš také z burzy) i VHS videokazetu s filmem Rambo. Musím se přiznat, že zatímco můj kamarád byl filmem nadšen a pouštěl si ho neustále znovu tolikrát, až se na kazetu nedalo koukat, mě osobně to tak trochu zklamalo. Možná to bylo tím, že co by odchovanec 30ti případů majora Zemana jsem ještě nebyl připraven na filmy tohoto kalibru, nebo za to mohla moje odvěká nesympatie k Sylvesteru Stalonovi. Ať už je tomu tak či onak, jedno musím Rambovi přiznat. I když oba výše zmiňovaní prezidenti, Reagan i Husák, jsou již na hřbitově, Rambo žije dál.

Voják americké armády John Rambo (Sylvester Stallone) se po letech vrací z pekla vietnamské války zpět do své vlasti. Ale politická situace se mezitím změnila, mladý muž se setkává jen s nepochopením a jednoho dne je šerifem malého podhorského městečka (Brian Dennehy) zatčen pro potulku a odveden na místní policejní stanici. Podaří se mu však utéct a v nedalekých horách svádí se svými pronásledovateli nelítostný boj o holý život.

Jako bývalý příslušník elitních jednotek využívá všechny své schopnosti, aby unikl smrti z rukou šerifa a jeho lidí. Na útěku před policisty a příslušníky národní gardy rozpoutá John Rambo soukromou válku.

Rok vzniku: 1982
Země původu: USA
Režie: Ted Kotcheff Hrají: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Brian Dennehy, Jack Starrett, Chris Mulkey, David Caruso, Bruce Greenwood
Obraz – MPEG 2,35:1, barevný PAL
Zvuk – český 2.0 + anglický 5.1 a DTS ES
Délka: 97 minut