Filmag 2007/08 – Rituál, Ústav

Měsíc uběhl jako voda v Baťově kanálu a časopis FILMAG se opět ve svém srpnovém vydání chystá vyrazit na pulty stánků s časopisy. Již za dva dny se dočkáte další potravy pro vaše hladové DVD přehrávače – dvou sice spíše průměrných, ale dívatelných filmů – Sanatorium a Rituál.

Původní domorodé obyvatelstvo to nikdy nemělo lehké. A jak se můžete přesvědčit v novém snímku Mela Gibsona „Apocalypto“, občas ani nepotřebovalo bílého dobyvatele z daleké Evropy, aby prolilo nějaký ten litr krve. Zkrátka byla to krutá doba. Ale nemusíte se bát, lidi se zabíjejí pořád, jak nás o tom přesvědčí i uplakaný „Babel“ hollywoodujízícího (toto slovo bych rád nominoval na cenu Akademie) A. G. Iňárrita.
O depresi a zmařených snech vám může vyprávět svoje i „Půlnoční kovboj“ anebo Michael Dudikoff, který sice rozdá nějaký ten „Úder svobody“, ale i tak zůstane hluboko pod uměním svého kolegy Seagala, jenž je tímto pasován na čestného rytíře. Pokud však dáváte přednost seriálům a současné televize vám příliš nehrají do noty, můžete sáhnout po osvědčených peckách jako je první sezóna „M.A.S.H.“ anebo druhá série „Akt X“. Ale POZOR!
Přichází i všemocný a nesmrtelný Sagvan Tofi, jenž má „Vítr v kapse“ a kamaráda Lukyho Vaculíka. Kluci si zase užijou dobrodružství! A s nimi i celá redakce za mohutného zpěvu hymny Dávej ber, která vyměnila exotické dovolené s polonahými slečnami za hodiny strávené v přítmí televizorů a monitorů, aby vám přinesla novinky ze světa nejen DVD.

Rituál (The Wicker Man)

Detektiv Edward Malus (Nicolas Cage) dostává druhou šanci poté, co se mu před lety nepodařilo při automobilové nehodě zachránit matku s dítětem. Jeho expřítelkyně Willow ho požádá o pomoc najít svou ztracenou dceru Rowan. Detektiv se vydává na malý ostrov v Pacifiku, kde Willow s Rowan žily v malé komunitě. Ta se řídí starými pohanskými zvyky a její členové popírají, že by zde Rowan někdy žila a pokud ano, tak je určitě mrtvá. Edward se zaplétá do sítě starodávných tradic a tajemství a čím víc se blíží k nalezení malé holčičky, tím víc se přibližuje k něčemu o čem je zakázané mluvit… k rituálu.
Zajímavost: Jména hlavních hrdinů Edward Malus a Willow Woodward mají původ ve jméně představitele detektiva, Edwarda Woodwarda, ve verzi filmu z roku 1973.
Žánr: Thriller
Originální název: The Wicker Man
Země původu: USA, Německo
Rok vzniku: 2006

Námět: Neil LaBute
Scénář: Anthony Shaffer
Režie: Neil LaBute
Hrají: Nicolas Cage, Ellen Burstyn, Frances Conroy, Molly Parker, Leelee Sobieski, Aaron Eckhart, James Franco, Emily Holmes

Ústav

Edgar Stark (Martin Csokas), je talentovaným sochařem, momentálně pacientem ústavu s maximální ostrahou, odsouzený za zohyzdnění a vraždu své manželky. Při práci v areálu se seznámí s ženou ředitele ústavu Stellou (Natasha Richardson), která se do něj zamiluje, propadne nepřekonatelné vášni a pomůže mu k útěku. Bez psychiatrického dozoru se u Starka začíná opět projevovat jeho chronická žárlivost, která ho již jednou přivedla k vraždě. Podaří se Stelle ho přesvědčit, aby ji věřil nebo ji čeká stejný osud jako jeho bývalou ženu?

Země původu: Velká Británie, Irsko
Rok vzniku: 2005
Délka: 99 minut
Žánr: Horror
Originální název: Asylum
Režie: David Mackenzie
Hrají: Natasha Richardson, Hugh Bonneville, Ian McKellen, Joss Ackland, Marton Csokas, Sean Harris, Wanda Ventham

Film byl natočen na základě novely, kterou napsal Patrick McGrath. Autory scénáře jsou: Patrick Marber a Chrysanthy Balis.