Plus jeden deň – Tři veteráni

Před nedávnem vydal deník Plus jeden deň na Slovensku českou pohádku – Tři oříšky pro Popelku. Nyní si opět vybral další pohádku se slovem Tři v názvu – jde o pohádku pro děti i dospělé natočenou na motivy Jana Wericha z cyklu Fimfárum – Tři veteráni. Cena je 43,– Slovenských korun.

Tři vysloužilí vojáci – dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a vojenský kuchař Servác – jsou po propuštění z armády bez peněz a toulají se světem. Od dobrosrdečných skřítků dostanou kouzelné dary: harfičku, která „vyrábí“ vojáky, sluhy apod., cylindr, který vykouzlí, na co si člověk vzpomene a … Tři veteráni přemýšlejí, jak s dary co nejlépe naložit a nakonec se vypraví do království Monte Albo, kde se Bimbác zamiluje do princezny Bosany. Bosana je nejen krásná, ale navíc proradná a postupně vojáky o všechny dary připraví a nechá je vyhnat. Zatímco se s králem radují, co všechno budou moci s kouzelnými věcmi podnikat, vojákům ještě dlouho trvá než pochopí, co je pro ně na světě opravdu nejdůležitější. Pak se znovu objeví skřítci a zavedou veterány ke stromům s kouzelným ovocem. Po něm naroste Bosaně dlouhatánský nos, který dokonce překročí hranice království. Pomoci jí může jen ovoce z druhého stromu…

Komediálně laděný pohádkový příběh je vyprávěním o lidské touze po štěstí, ale i o marnivosti, zbabělosti a neustálých proměnách života. Hlavními hrdiny příběhu jsou vojenští vysloužilci Pankrác (Rudolf Hrušínský), Bimbác (Petr Čepek) a Servác (Josef somr), kteří věří, že za svoji odvahu dostanou všechny pocty, ale skutečnost je někdy úplně jiná.

Účast slovenské herecké dvojice Július Satínský a Milan Lasica dodala filmu nejen internacionální ráz (i když tehdy jsme byli ještě jeden státní celek), ale obohatila film o prvky jejich humoru a skvělého herectví. Režisér Oldřich Lipský s nimi spolupracoval již rok předtím ve filmu Srdečný pozdrav ze zeměkoule, kde hráli zvídavé hosty z vesmíru provádějíci průzkum pozemského života.

V bonusových materiálech Milan Lasica nesprávně uvádí, že se jednalo se o poslední film Oldřicha Lipského, což ale není zcela přesné, jde o předposlední film, pak režíroval ještě jeden film, a to Velká filmová loupež v roce 1986.

V bonusovém rozhovoru s Jaroslavem Uhlířem se tento hudební skladatel vyznává ze svých pocitů při natáčení filmu Ať žijí duchové, kde bylo 120 různých hudebních motivů, což se mu zdá z dnešního odstupu příliš mnoho, zatímco u filmu Tři veteráni byla použita jediná ústřední melodie (píseň Vadí nevadí), transponovaná do různých tónin. Tato píseň má nejen snadno zapamatelnou melodii, ale i lapidární text, takže není divu, že se mezi lidmi stala velmi populární.

Námět: Jen Werich
Scénář: Zdeněk Svěrák, Oldřich Lipský
Režie: Oldřich Lipský
Kamera: Jiří Macák
Hudba: Jaroslav Uhlíř
Architekt: Milan Nejedlý
Hrají: Rudolf Hrušínský, Petr Čepek, Josef Somr, Július Satinský, Zdeněk Svěrák, Miloš Kopecký, Lubomír Lipský, Jiří Kaftan, Milan Lasica, Jiří Hálek, Vladimír Hrubý, Ladislav Gerendáš, Miloslav Štibich, Vladimír Hrabánek, Mirko Musil, Lena Birková, Jaroslav Vozáb, Jiří Knot, Jiří Krytinář

Země původu: Československo
Rok vzniku: 1983
Jazyk: český 5.1, 2.0
Menu: český jazyk
Titulky: anglické, české
Obraz: barevný, 4:3, PAL
Regiony: All
DVD disk: 9 – Two Layers
Délka: 93 minut
Bonusy: Rozhovory (Milan Lasica, Vida Skalská, Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř), Biografie, Píseň, Fotogalerie, Hra, DVD-ROM (šetřič a wallpapery).

Distributor: Centrum českého videa, Bonton Film, Bonton Ateliéry Zlín
Premiéra v kinech: 1. července 1984
Přístupnost: 12