Cestománie 2007/08 – Mezi Indiány a kovboji

Zeměpisný a cestopisný měsíčník Lidé a Země vyšel v srpnu opět s příloženým DVD z edice Cesta kolem světa s Cestománií – Cestománie č. 8. Tentokrát byl věnován třem zemím Jižní Ameriky. Název aktuálního disku je Mezi Indiány a kovboji.

Každé DVD obsahuje tři díly oblíbeného cestopisného seriálu, který už dříve proběhl v televizi. Také v srpnovém díle si milovníci dlouhých cest přijdou na své. Disk má tři kapitoly:

• Peru – Hledání Eldoráda
• Bolívie – v srdci Jižní Ameriky
• Paraguay – Kovbojů ráj

V první kapitole se podíváte do Peru na křídlech kondora, což je nejen symbol Peru, ale celé Jižní Ameriky. Zde se však jedná o moderní letoun. Právě z ptačí perespektivy je možno nejlépe si prohlédnout hieroglyfy v délce několika kilometrů v poušti, které nedaly spát už kdysi Dännikenovi. Nahlédneme také do hlavního města Limy, kde je hrob španělského dobyvatele Francisca Pizzara. Ve městě se zachovalo mnoho budov vzniknuvších v době španělské nadvlády. V posledních letech se rozšiřuje moderní výstavba města.

Ve druhé kapitole se představí Andská náhorní plošina Altiplano, která je nazývána Tibetem nového světa. A právem. Po Tibetské plošině je druhým nejrozsáhlejším útvarem tohoto typu na Zemi.V oblasti leží několik velkých jezer – na severu jezero Titicaca, v centrální části jezero Poopó a Lago Coipaso, v jižní části slané jezero Salar de Uyuni. Tato čarokrásná, avšak málo úrodná planina je po staletí domovem lidí, kteří se pro přežití museli přizpůsobit nepříznivým přírodním podmínkám – nízké teploty, nižší hustota vzduchu, silné slunce. Proto je nezlomil ani vpád Španělů, jež velkou měrou přispěli k bouřlivosti post-kolumbovské historie této části Jižní Ameriky.

Ve třetí kapitole nahlédneme do Paraquaye. Paraguay je vnitrozemský stát v Jižní Americe. Leží na obou březích řeky Paraguay, hraničí s Argentinou na jihu a jihovýchodě, Brazílií na severovýchodě a Bolívií na severozápadě. Podíváte se do hlavního města Asunciónu, kde navštívíte muzeum slavné paraguayské historie, které v současnosti bojuje s termity, kteří se snaží sežrat vše co je ze dřeva. Ačkoli je Paraguay vnitrozemský stát a k nejbližšímu moři to má pět tisíc kilometrů, přesto buduje silné námořnictvo, které cvičí na řece. Kromě námořnictva, které nemůže k moři, má v hlavním městě Asunciónu také nejstarší jihoamerické nádraží, odkud zase nemohou jezdit žádné vlaky, protože silničáři před třemi lety omylem zaasfaltovali koleje… Cestu začnete u hranic Paraguaye s Brazilií, jednoho z mála míst na světě, kde se může legálně pašovat. Podle zdejších zákonů je totiž beze cla všechno, co člověk sám uveze nebo unese. Pak cestou přes půlmilionový Asunción doputujeme na typickou paraquayskou farmu, spatříme také největší jihoamerickou vodní elektrárnu, zažijeme noční lov krokodýlů a tečku za naší cestou udělá fantastická scenérie největšího přírodního vodopádu na světě.

Co si přečtete v časopise:
Krásná Oněga
Někdy klidná s malebnými břehy, někdy bouřlivá a zrádná – taková je Oněga. Když se vyčasí, užijí si kolem ní houbaři a rybáři. A medvědi? Zazpívejte jim!
Princezny z pouště
Rádžastán je královstvím žen, které jsou v pravém slova smyslu nositelkami krásy. Rukama pomalovanýma obrazci z heny vytvářejí krásné látky, které si pak umně ovíjejí kolem těl.
Odvázaný Londýn
Ve městě, kde sídlí královna a nejstarší parlament světa, vznikl i dost bujarý svátek.
Ztracená Waláta
Mauritánské červené město zapadlé v písku, sídlo prastarých knihoven se vzácnými rukopisy, to je tajemná Waláta.

Příběh z Bangladéše
Istemak je velkým svátkem muslimů. Na tři dny se sejdou v Dháce a odloží všechny nesváry, jichž je tento svět plný. Ale nejen jich…
Nový Zéland
Nevyplazujte tu jazyk, mohli by to považovat za výzvu k boji nebo krádež národního zvyku. Jinak jsou tu na turisty hodní a nadmíru si jich považují.

Příbuzné texty:
• Cestománie 1 – Tři africká zastavení
• Cestománie 2 – Čína – říše středu
• Cestománie 3 – Pod ochranou Buddhy
• Cestománie 4 – Na východě Afriky
• Cestománie 5 – Široká ruská duše
• Cestománie 6 – Květy Pacifiku
• Cestománie 7 – Na Dálném východě