Šíp – Pat a Mat 2

Trh s příbalovými dévédéčky monitorujeme už nějaký ten pátek a pokud bychom měli určit nejrychleji vyprodaný titul, pak to byl bezesporu Pat a Mat v Šípu. Je otázkou, nakolik k tomu přispěla oblíbenost tohoto bezesporu geniálního dílka československé animované tvorby, a nakolik nízký náklad či kombinace obou těchto faktorů. Snad se vydavatel do budoucna poučil. Každopádně však doporučujeme zájemcům o toto DVD, aby si zítra ráno (v pátek 31. srpna 2007) raději přivstali, protože vychází další pokračování – tedy DVD Pat a Mat 2 za 38,- Kč.

Duchovními otci seriálu Pat a Mat jsou režisér Lubomír Beneš a výtvarník Vladimír Jiránek, hudbu složil Petr Skoumal. Pat a Mat se na filmovém plátně poprvé objevili před více než třiceti lety ve filmu Kuťáci. Poté své skvělé nápady svým vždy originálním způsobem realizovali v seriálech A je to!, Pat a Mat, Pat a Mat se vrací, čítají přes sedmdesát dílů, na nichž pracovali i další autoři.

Na tomto disku uvidíte příběhy:

01. Malování

02. Křížovka

03. Snídaně v trávě

04. Pračka

05. Velké prádlo

06. Budka

07. Brusle

08. Tělocvična

09. Vinaři

10. Gramofon

11. Déšť

12. Výlet

Žánr: Animovaný / Komedie / Rodinný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1981-1984

Délka: 100 minut

Režie: Lubomír Beneš

Scénář: Lubomír Beneš (1,2,4-12), Vendulka Čvančarová (1,2,4-12), Vladimír Jiránek (3)

Dramaturgie: Hana Stibralová

Vedoucí výroby: Klára Stoklasová, Věra Henzlová, Bedřich Strnad, Viktor Mayer, Václav Strnad

Hudba: Petr Skoumal

Kamera: Jan Müller (1-9,11,12), Vladimír Malík (10)

Střih: Helena Lebdušková, Věra Benešová, Jan Sládek, Magda Sandersová

Zvuk: Ivo Špalj, Benjamin Astrug

Výtvarník: Lubomír Beneš, Vladimír Jiránek

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný

pat_a_mat_2_back

A na závěr tu máme jednu zajímavost pro fandy Pata a Mata a počítačových her:

Pat a Mat již v dohledné době proniknou i do počítačů PC, Nintendo DS a XBOX360 a v podobě počítačové hry. Půjde o hru typu puzzle adventure a měla by se na trhu objevit v roce 2008. Pat a Mat (pracovní název) je logicko-dobrodružná hra pro děti, jejich rodiče a ostatní kolemjdoucí. Jde o hru na motivy populárního loutkového seriálu, ze své předlohy si bere zejména dvojici hrdinů a stylové „loutkové“ prostředí. Jaký je herní koncept připravované hry? Hráč ovládá postavičky Pata a Mata, s jejichž pomocí řeší roztodivné úkoly. Hra základním ovládáním vychází z klasických „point-and-click“ adventur nebo strategií – ovládá se tedy myší, klikáním do herního prostředí se provádějí specifické akce. Kliknutím na plechovku postava tuto sebere, kliknutím na dveře postavička dojde ke dveřím a otevře je (nebo řekne, že nemá klíč).