Aha! – Hudba z Marsu

Minulý týden nás Jaroslav Marvan v nedělním Aha! povozil na lokomotivě jako Železný dědek, aby se zítra vrátil se svérázným orchestrem. V neděli dne 16. září 2007 jako příloha nedělního Aha! vychází na DVD satirická komedie Hudba z Marsu z období celospolečenského zápasu o kulturní vyžití pracujícího lidu. Cena 38,- Kč.

Zaměstnanci nábytkářského podniku MARS uvítají vzácnou návštěvu najatou hudbou. Jejich vychloubání, jaký by oni sestavili orchestr, je bráno vážně, proto dostanou malý dárek – hudební nástroje pro třicet muzikantů.

Barevná satirická hudební veselohra „Hudba z Marsu“ vypráví o tam, jak unáhlená a ješitná slova předsedy závodní rady Řeháka přinesla třiceti členům nábytkového družstva ,,Mars“ dar třiceti hudebních nástrojů i o obtížích, které provázely „Hudbu z Marsu“ při jejím vzniku a vývoji, v nichž hrály nemalou úlohu citové vztahy Haničky a Honzy. Po těžkých zkouškách však získává oněch třicet muzikantů, kteří v čele se svým patronem Karasem tvoří „Hudbu z Marsu“, zasloužený úspěch při soutěži lidové tvořivosti v Praze.

Kromě Jaroslava Marvana hraje ve filmu další hvězda barrandovské zlaté éry – Oldřich Nový. Neexceluje zde však v roli milovníka ani roztomilého člověka, jak jsme ho znali z filmů let třicátých a čtyřicátých, ale v roli napraveného hudebního skladatele, který se nyní snaží uplatnit ve prospěch lidu v nové beztřídní společnosti. Je ironií osudu, že hrál vlastně ve skutečnosti tak trochu sám sebe, protože jako majitel divadla vlastně patřil před rokem 1948 k vykořisťovatelské třídě a musel být vděčný za to, že vůbec dostal roli. Když tedy mluví o tom, že ho doba semlela, promlouvá na nás z děje vlastně mimoděk skutečnost.

Alternativně:

Iniciativní předseda závodního výboru ROH Řehák v nábytkářském družstvu Mars neuváženě slíbí před náměstkem ministra, že se postará, aby v podniku vznikla třicetičlenná kapela. Zároveň ohlásí svatbu sekretářky Hany s Honzou Tomanem, která se bude konat v dosud nevyužitém závodním klubu. Svatbu oddálí náměstkův dárek – třicet hudebních nástrojů pro kapelu. Je nutné nejprve dostát slibu. A tak začnou pracovníci Marsu nacvičovat, nejprve pod vedením Honzy Tomana, později pod taktovkou profesionálního skladatele Karase, kterého obstarala Hana. Novopečení muzikanti zkoušejí tak usilovně, že obyvatelé městečka nemohou spát. Hudebníci jsou proto odesláni na rekreaci. Cestou zažijí první veřejný úspěch na nečekaném vystoupení. Dovolená, věnovaná jen hudbě, kapele prospěje. Po čase se kapela přihlásí do soutěže lidové tvořivosti v Praze. Jejich účasti chce zabránit byrokratický referent, ale muzikanti se dokáží, byť netradičně, vyrovnat i s touto překážkou a suverénně u publika zvítězí. A Hana se může provdat za Honzu, který už nežárlí na postaršího, leč šarmantního Karase.

Žánr: muzikálová komedie

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1955

Délka: 106 minut

Kinopremiéra v ČR: 27. května 1955

Režie: Ján Kadár, Elmar Klos

Pomocná režie: Jindřich Polák

Asistent režie: Vladimír Zelenka, Jana Pokorná

Námět: Vratislav Blažek, Ján Kadár, Elmar Klos

Scénář: Vratislav Blažek, Ján Kadár, Elmar Klos

Produkce: Zdeněk Reimann

Kamera: Rudolf Milič

Asistent kamery: Miroslav Sinkule, Vladimír Řezníček

Hudba: Jan Rychlík, Tibor Andrašovan, Jaroslav Moravec

Střih: Josef Dobřichovský

Zvuk: Josef Vlček

Architekt: Karel Lier

Výtvarník: František Tichý

Kostýmy: Marie Malá, Fernand Vácha

Masky: Vladimír Černý

Choreografie: Štefan Nosáľ

Tančí: soubor písní a tanců Lúčnica

Společnost: Studio uměleckého filmu

Hrají: Jaroslav Marvan (truhlář Václav Řehák, předseda ZR), Oldřich Nový (skladatel Jiří Karas, patron souboru), Josef Bek (dirigent souboru Honza Toman), Alena Vránová (sekretářka ředitele Hana Jelínková), František Kovářík (soustružník Jindřich Kebort, Hanin dědeček), Otomar Krejča (zástupce vlády náměstek Nechleba), Bohuš Záhorský (ředitel továrny na nábytek Mars), Stanislav Neumann (malostranský dědeček), Jaroslav Vojta (předseda JZD), Lubomír Lipský (referent SPKPL Holoubek), Eman Fiala (hráč na flétnu Bedřich Březina), Josef Pehr (člen souboru), Karel Effa (účetní Kulhánek, hráč na cello a kytaru), Josef Hlinomaz (pilař František Šimáček, hráč na pozoun), Oldřich Dědek (bubeník a hráč na pilu Karlíček Kalousek), Antonín Jedlička (učeň, hráč na pikolu a foukací harmoniku), Stella Zázvorková (Šimáčkova manželka), Božena Obrová (Mánička, Kalouskova manželka), Jan Cmíral (kapelník Ústředí lidové tvořivosti), Rudolf Pellar (náměstkův tajemník), Rudolf Princ (hlavní pořadatel Novotný), Josef Kemr (hráč na činely Veselý), Jaroslav Štercl (obsluha benzínové pumpy), Václav Trégl (pořadatel), Blažena Slavíčková (Terezka, Řehákova sestra), Jiří Suk (příslušník SNB), Jan Werich (nadšený divák), Vladimír Dvořák (divák), Vladimír Klemens (člen orchestru Ústředí lidové tvořivosti), Vladimír Linka (harmonikář), Jan Maška (rozhlasový režisér Kulíšek), Emilie Hráská (bytná činelisty Veselého Nováková), Ladislav Baláž (houslista Lájoš), Inocenc Březina (hráč na lesní roh), Antonín Kubový (občan), Vladimír Svitáček (pořadatel), Vratislav Blažek (reportér), Jiří Štuchal (divák), Sylva Daníčková (divačka ve Valdštejnské zahradě), Vlasta Jelínková (divačka ve Valdštejnské zahradě), Wiliam Bukový (divák), B. Řepík (nejmladší člen orchestru), Blahoslav Penz (člen náměstkova doprovodu), Ferdinand Krůta (rekreační referent ZR), Miloš Patočka (traktorista), Oldřich Musil (kuchař), Jarmila Turnovská (divačka v lázních), Wiliam Bukový (kytarista), Ružena Struhárová, Gustav Semerák, Čeněk Rábl, Marta Májová (tleskající divačka v první řadě), Karel Richter (zpívající divák ve Valdštejnské zahradě), František Zvarík (hráč na trombón), Oldřich Hoblík (svatebčan), a další

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus: žádný