Šíp – Pat a Mat 3

Ne, nejedná se o omyl. Skutečně jde o páteční edici DVD Šípu, i když je kvůli státnímu svátku tentokrát přesunuta již na čtvrtek 27. září 2007. I když dvojka se na stáncích udržela zřejmě vzhledem k vyššímu nákladu o něco déle než jednička, moc dlouho to nebylo a proto si nezapomeňte koupit už pozítří DVD Pat a Mat 3 za 38,- Kč.

Dvojice Pat & Mat je u nás oblíbená a žádaná. Co do popularity předčí i řadu „živých herců“. Snad je to tím, že řada z nás, kteří pracujeme spíš hlavou, se ve filmu docela poznala, co se týče vlastní manuální „neschopnosti“.

A není to jenom Česká republika a Slovensko, kde se tito dva malí nešikové těší oblibě. Ateliéry Bonton Zlín, které jsou majitelem licence, jsou spokojení. „Pata a Mata prodáváme snad do celého světa. Mají o ně zájem všude a nám to vydělává velké peníze,“ sdělila generální ředitelka Ateliéry Bonton Zlín Kateřina Morvai. Japonci si je dokonce prý oblíbili natolik, že zanevřeli na svého Pikaču.

A kolik stojí jedna epizoda Pata a Mata? „Existují licence, kde se cena pohybuje v desítkách EUR za epizodu, ale zároveň i takové, kde je cena řádově v tisících EUR za epizodu,“ sdělil pracovník mezinárodního oddělení ateliérů Bonton Zlín David Budský. Ale s licencemi Pata a Mata to není zas tak jednoduché. Na tvorbě tohoto geniálního díla se totiž podílelo několik lidí naráz, a tak se každý díl musí vyúčtovávat zvlášť. „Pouze páni Jiránek a Beneš jsou základní autoři předlohy. Jinak se na každém dílu střídali další čtyři lidi, které musíme také brát v potaz,“ dodal Budský.

A jak je to s fámou, že licenční práva na tento večerníček vlastní hollywoodský Walt Disney? „To je naprostá dezinformace. Kdysi jsme s nimi jednali o prodeji několika dílů, ale licenci na Pata a Mata nikdy neprodáme. To nás v podstatě živí,“ uvedl na pravou míru čtyři roky starou informaci, že populární český večerníček je v rukou Američanů.

Je velká škoda, že takhle prozíraví nedokážeme být i v jiných oblastech „rodinného stříbra“, jako je například českobudějovický pivovar. Není zas tak moc věcí, na které bychom mohli být ve světovém měřítku hrdí, a je krátkozraké je prodávat do cizích rukou.

Na disku jsou tyto epizody:

01. Jablka

02. Hrnčíři

03. Porucha

04. Klavír

05. Sekačka

06. Generální úklid

07. Klíč

08. Dveře

09. Střecha

10. Nábytek

11. Kuťáci

Zadní strana

Žánr: Animovaný / Komedie / Rodinný

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1981-1984

Délka: 100 minut

Režie: Lubomír Beneš

Scénář: Lubomír Beneš (1 – 11), Vendulka Čvančarová (1 – 4), Vladimír Jiránek (5 – 11), Jiří Kubíček (11)

Hudba: Petr Skoumal

Kamera: Jan Müller (1–4), Ivan Vít (5 – 10), Jiří Šafář (11)

Výtvarník: Lubomír Beneš, Vladimír Jiránek

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: žádné

Obraz: barevný PAL 4:3

Bonus: žádný