Lidové noviny – Kachní sezóna

Lidové noviny pokračují v řadě filmů, které na česká plátna protlačila společnost Aero films. Ve čtvrtek 20. listopadu 2008 to bude Kachní sezóna za 50,- Kč. Co jste naposledy dělali, když doma vypadl proud?

Tlatelolco, předměstí Mexico City. Neděle, 11 hodin ráno. Flama a Moko jsou čtrnáctiletí kluci, nejlepší kamarádi už od dětství. Před nimi je další nudná neděle: v prázdném bytě bez rodičů, s počítačovými hrami, porno časopisy, coca-colou a objednanou pizzou.

Zdánlivě klidný konec víkendu se však brzy změní v nečekaně bouřlivý den. Nejdřív vypadne elektrický proud. Pak se objeví sousedka Rita, která chce použít jejich troubu, aby upekla čokoládový narozeninový dort. Krátce nato dorazí roznášeč pizzy Ulises – ovšem o 11 vteřin později, než měl. Odmítá ale odejít bez zaplacení…

 

Za zdánlivě banálními předměty každodenního života, jako jsou rodinné album, nevydařený dort, počítačová kopaná nebo ošklivý obraz s motivem kachen, se ukrývají skutečná témata filmu: rozvod rodičů, osamělost, zmatek dospívání, přátelství a sexualita stejně jako frustrace dospělých. Nízkorozpočtová černobílá komedie plná absurdního humoru, vtipných dialogů a naprosto přirozených hereckých výkonů.

Nejlepší mexický film roku 2005

"Toto je film, který velmi vtipně dokazuje, že ty nejkrásnější věci bývají v životě skryty nenápadně pod povrchem. Každý nový den je příležitostí k jejich objevování. Nádherný film. Pokud máte šanci jej vidět, neváhejte." – Ivo Andrle, Aerofilms.

Kachní sezóna vyžaduje dobře naladěného a trpělivého diváka, protože ne každému tenhle černobílý "panelákový minimalismus" sedne. Ono natočit film, ve kterém se děti nudí v panelákovém bytě a neunudit přitom i diváky, to vyžaduje skutečný talent!

 

Získaná ocenění:

Golden Ariel a Silver Ariel (vítěz celkem 10 kategorií), Ariel Awards, Mexico 2004

Grand Jury Prize, AFI Fest 2004

FIPRESCI Prize, Mayahuel Award (vítěz celkem 7 kategorií), Guadalajara Mexican Film Festival 2005

MTV Movie Award / Special Award, MTV Movie Awards Mexico 2003

Special Jury Prize, Paris Film Festival 2005

Best director, Thessaloniki Film Festival 2004

Žánr: Komedie

Země původu: Mexiko

Rok vzniku: 2004

Délka: 85 minut

Původní název: Temporada de Patos / Duck season

Světová premiéra: březen 2004 – Mexiko (Guadalajara Film Festival)

Premiéra v kinech ČR: 9. března 2006

Režie: Fernando Eimbcke

Scénář: Fernando Eimbcke, Paula Markovitch

Produkce: Jaime Bernardo Ramos, Christian Valdelievre

Hudba: Liquits, Alejandro Rosso

Kamera: Alexis Zabe

Společnost: CinePantera / Esperanto Filmoj / Fidecine / Instituto Mexicano de Cinematografía / Lulú /Titan Talent & Entertainment

Natáčeno: Mexiko

 

Hrají: Enrique Arreola (Ulises), Diego Catano (Moko), Daniel Miranda (Flama), Danny Perea (Rita), Carolina Politi (Flamova matka), Antonio Zúñiga (čistotný muž), Alfredo Escobar (upocený muž), Sara Castro (zákaznice v pizzerii)

Údaje o DVD zatím neznámé:

Zvuk:

Titulky:

Obraz:

Bonus: