Země pohádek – Vánoční koledy

 

A opět jeden typicky vánoční titul. Loutkový včerníček Vánoční koledy vychází v úterý 2. prosince 2008 jako příloha časopisu Země pohádek 12/2008 za 199,- Kč. Zazpívejte si s loutkami!

 

 

Vánoce jsou magické svátky. V tu dobu se lidé většinou vracejí k tradicím, jsou ochotni zamýšlet se nad smyslem a významem křesťanství, nad jeho základními hodnotami, se kterými je, bohužel, náš současný svět poněkud v rozporu. V sedmidílném cyklu chceme dětem i dospělým divákům připomenout, že vánoční koledy vždy patřily a dodnes patří k našemu kulturnímu dědictví a že stále dotvářejí neopakovatelnou atmosféru Vánoc. 

 

 

Osa příběhů je jednoduchá, tvůrci kladou důraz na text a zpěvnost koled z části známých, ale také méně obvyklých, aby zdůraznili hudebnost české, moravské i slovenské vánoční lidové poezie. Několik venkovských muzikantů z konce minulého století chodí se svými dětmi od chalupy k chalupě, aby zazpívali lidem i sobě pro radost a za pěkné zpívání dostali také něco na přilepšenou k živobytí. Malá Andulka si podle svatého obrázku kapličky v poli, kterou koledníci míjejí, představuje narození Ježíška v Betlémě. Muzikanti navštíví různé řemeslníky, lidi šťastné i osamocené a všem přinášejí osobitou náladu vánočních svátků. 

 

Cyklus Vánočních koled je loutkový, doplněný animovanou kresbou. Scenáristkou, výtvarnicí a zároveň i režisérkou je Šárka Váchová. Za svoji výtvarnou činnost získala mnohá ocenění – jmenujme alespoň 2. cenu za animovaný film Paní Bída v Chicagu a ve Zlíně v letech 1983 a 1984. Byla výtvarnicí večerníčkového seriálu Šibal a významně se podílí na pořadu Kostičky. 

 

 

Hudbu k Vánočním koledám zkomponoval hudební skladatel Jiří Kolafa. Diváci Večerníčku znají jeho hudbu například ze seriálů Říkání o víle Amálce, Dášeňka, O Kubovi a Stázině. Jeho hudební skladby se hrají také v mnoha zemích světa. 

 

Animátorem cyklu je zkušený Oldřich Bělský. Kombinovaný cyklus Vánočních koled pro Českou televizi vyrobilo studio ANIMA a. s. 

 

 

DVD obsahuje 7 koled: 

 

01. Vinšujem vám… – 5:37

02. Půjdem spolu do Betléma… – 5:54

03. Byla cesta, byla ušlapaná… – 5:31

04. Pásli ovce Valaši… – 5:28

05. Stojí kostelíček… – 5:47

06. Sem pospěšte ptáčátka… – 6:06

07. Poď Ježíško, ty jsi náš… 5:45  

 

Zpěv: H. Kubelková, K. Maděrovičová, V. Šrámek, P. Stach (2000-2002)

Režie: Šárka Váchová 

 

Údaje o DVD:

Délka: 41 minut

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: barevný PAL DVD5 4:3

Bonus:  žádný