MF Dnes – Václav

MF Dnes ve středu 3. prosince 2008 zakončí oznámenou řadu českých filmů loňskou novinkou Václav za 50,- Kč. Příběh na základě skutečných událostí, první z řady filmů, které mají zmapovat osudy žadatele o prezidentskou milost.

Jeden průšvih za druhým… 

 

 

 

 

 

 

Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav označován za místního šaška, hlupáka a problematického nezvladatelného kluka, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a hlavou plnou milých lumpáren. Celá vesnice ho vnímá jen jako problém. Dokonce i bratr František, který s Václavem celý život soupeří o lásku matky a otce.

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD

Obrazovka z DVD 

Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů a stále více si připouští traumatické vzpomínky na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je však podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr?

Ohlasy

Žánr: Tragikomedie

Země původu: Česká republika

Rok vzniku: 2007

Délka: 97 minut (1:39:17)

Premiéra v kinech ČR: 6. prosince 2007

Režie: Jiří Vejdělek

Pomocná režie: Radek Mil

Námět: Tomáš Kudrna

Scénář: Marek Epstein, Jiří Vejdělek

Dramaturgie: Kristián Suda, Ivan Hubač

Produkce: Jaroslav Bouček, Ivan Vakaráč, Jaroslav Kučera (Česká televize), Lukáš Kaplan

Hudba: Jan P. Muchow

Kamera: Jakub Šimůnek

Střih: Jan Daňhel

Zvuk: Peter Mazáček

Architekt: Heinrich Boráros

Výprava: Karel Vaňásek

Kostýmy: Andrea Králová, Zuzana Krejzková

Masky: Jaroslav Šámal

Společnost: BUC-Film / Česká televize / Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie

Hrají: Ivan Trojan (Václav Vingl), Emília Vášáryová (matka Václava), Jan Budař (František, Václavův bratr), Jiří Lábus (předseda), Soňa Norisová (Lída), Petra Špalková (Majka, Františkova manželka), Zuzana Krónerová (hostinská), Martin Pechlát (otec Václava), Martina Delišová (Václavova matka v mládí), Jan Vlasák (noční hlídač Pilecký), Josef Polášek, Vladimír Javorský (policista Jarda), Michal Mareda, Gregor Bauer (malý Václav), Hynek Bečka (malý František), Oldřich Hajlich, Lukáš Vacek, Tomáš Švarc, Miroslav Hanuš, Martin Sitta, Zdeněk Dušek, Jan Holík, Hana Seidlová, Jana Galinová, Hanuš Bor, Tomáš Pavelka, Radim Fiala, František Stupka, Martin Finger  

Lokalizace disku

Menu DVD 

Údaje o DVD:

Výběr kapitol 

Zvuk: Dolby Digital 5.1, 2.0 česky

Titulky: česky pro neslyšící, anglicky

Nastaveí zvuku a titulků 

Obraz: barevný PAL DVD9 16:9

Bonus: Film o filmu (14:33), Rozhovory (J. Vejdělek – 11:06, M. Epstein – 2:36, I. Trojan – 5:00, V. Havel – 0:46), Trailery (Teaser 30´´, Teaser Trailer 140´´, TV Teaser 10´´, TV Teaser 20´´, TV Teaser 30´´, TV Trailer 60´´), Předávání cen (Ivan Trojan – 4:26, Jan Budař – 7:36), Vystřižené scény (vystřižené scény – 12:12, kaskadérské scény – 2:12), Fotogalerie (Fotogalerie 1., Fotogalerie 2.), Videoklip (2:56), Plakáty

Bonusy

Film o filmu

Rozhovory

Nepoužité scény

Vystřižené scény

Trailery