Terran – Potopa II.

Vydání druhého disku s historickou freskou Jerzyho Hoffmana z vydavatelství Terran podle románu Henryka Sienkiewicze Potopa II. si dalo načas. Ale nakonec se majitlé prvního dílu dočkali. Vyšlo v úterý 2. prosince 2008. Cena 49,- Kč.

Dvoudílný historický film Potopa natočil režisér Jerzy Hoffman podle stejnojmenného románu klasika polské literatury Henryka Sienkiewicze. Jeho děj se odehrává v 17. století, kdy do Polska vnikli Švédové pod vedením krále Karla Gustava a kdy zrada některých velmožů, jako Radziwillů umožnila, aby zaplavila celé kraje jako potopa. Sienkiewiczův román má komplikovanou konstrukci s rozsáhlým epickým dějem s mnoha vedlejšími motivy.

Adaptace nejvelkolepější části Siekiewiczovy trilogie, Potopa, byla zfilmována Jerzy Hoffmanem v duchu tradiční interpretace. Hlavní představitel, Andrzej Kmicic, je názorným příkladem odvahy a patriotismu. Ve filmu můžeme spatřit prakticky všechny nejznámější herce polské kinematografie. Téměř čtyři stovky herců objevující se v hlavních i vedlejších rolích a na tisíce statistů. Rozmáchlostí výpravy se jedná o jednu z největších produkcí polského kina.
Režie: Jerzy Hoffman
Scénář: Jerzy Hofmann, Adam Kesrsten, Wojciech Zukrowski
Hudba: Kazimier Serocki
Hrají: Malogorzata Braunek, Wladyslaw Hancze, Ryszard Filipski, Franciszek Pieczka, Stanislaw Michalski, Krysztof Kowalski, Daniel Olbrychski

Vydává: Terran, Biskupcova 25, Praha 3 © Filmoteka Narodowa
Údaje o DVD:
Obraz: barevný, PAL, 1.66:1
Zvuk: česky DD 2.0
Délka: 147 minut
Titulky: —
Bonusy: —
Region: All
Typ disku: DVD 9