Středeční Aha! – Popelka

Tváře umouněné od popela… Že už jste to někde slyšeli? No jasně, ale dlouho před Třemi oříšky vznikla i Popelka, kterou nám ve středu 17. prosince 2008 nabídne Aha! za obvyklých 49,- Kč. Takže se můžete podívat na pohádkový příběh o holoubcích, třech lískových oříšcích a střevíčku, který pomohl princi najít neznámou krásku i v jiném, televizním provedení.

 

Ve dne má Popelka tváře umouněné od sazí, ale v noci se mění v pohádkově krásnou princeznu v plesových šatech z kouzelných oříšk ků. Krásný princ se do Popelky zamiluje, ale zbyde mu v rukou jen ztracený střevíček… Jak to ve správné pohádce bývá, všechno dobře dopadne. Poslední Popelčin oříšek totiž skrývá šaty svatební…

Klasická pohádka, moderní hudba Angelo Michajlova, krásné písničky Ivo Fischera – jako by k sobě odedávna patřily. Nic nechybí – mladičká Eva Hrušková v roli Popelky, Jiří Štědroň jako zoufale zamilovaný princ, zlá macecha ( Dana Medřická), líné sestry (Dana Hlaváčová, Růžena Merunková), hodný tatínek (Ilja Prachař) a další herecké osobnosti, které režisérka Vlasta Janečková obsadila do své pohádky – Ladislava Peška, Svatopluka Beneše, Jana Třísku. Navíc holoubci – kamarádi, tři kouzelné oříšky, tři plesy atd. Snad se sluší ještě dodat, že tato černobílá stálice TV programu patří vůbec k prvním pohádkám televizní obrazovky. K její oblibě určitě přispělo doplnění notoricky známého příběhu písničkami, které kromě holoubků a ústřední dvojice (mimo jiné milostný duet) zpívá hlavně postava potulného loutnisty (Jan Tříska), která komentuje dění coby nezávislý pozorovatel a dodává příběhu spád.

Zajímavostí také je, že Dana Hlaváčová si stejnou roli zlé sestry zopakovala i ve zméněné filmové variaci příběhu, volněji pojatých Vorlíčkových Třech oříšcích pro Popelku.

Žánr: Pohádka

Země původu: Československo

Rok vzniku: 1969

Délka: 100 minut

Režie: Vlasta Janečková

Námět: Božena Němcová

Scénář: Vlasta Janečková, Jarmila Turnovská

Hudba: Angelo Michajlov

Kamera: Bohumil Turek

Společnost: ČT Praha

Hrají: Eva Hrušková (Popelka), Jiří Štědroň (princ), Ladislav Pešek, Svatopluk Beneš, Dana Medřická (macecha), Dana Hlaváčová (sestra Dora), Růžena Merunková (sestra), Ilja Prachař (tatínek), Jan Tříska (potulný loutnista)

Údaje o DVD:

Zvuk: Dolby Digital 2.0 česky

Titulky: česky

Obraz: černobílý 4:3

Bonus: ?